7 handreikingen voor goede voornemens
10 december 2020 
2 min. leestijd

7 handreikingen voor goede voornemens

Het is bijna 1 januari. Het moment dat maar liefst 80% van de bevolking goede voornemens maakt. En ondanks alle geweldige doelen, wensen en intenties houdt minder dan 10% dit ook echt vol. Daarom 7 handreikingen om je goede voornemens dit jaar écht te laten slagen.



Handreiking 1: maak je goede voornemens concreet

Doelen over meer bewegen, minder alcohol of een betere balans tussen werk en privé zijn te nietszeggend. Het is zo groots dat je brein er niet echt een voorstelling van kan maken. Daarom is het raadzaam je doelen veel concreter te maken door bijvoorbeeld aan te geven dat je elke woensdag en zondag gaat hardlopen om zo te trainen voor de Dam-tot-Dam loop, op doordeweekse dagen geen alcohol meer drinkt en elke vrijdagmiddag in je agenda vrijhoudt voor quality-time met je gezin. En na het concreet maken van je doelen is de volgende tip van belang.



Handreiking 2: breng je goede voornemens visueel tot leven

Een wens, doel of intentie is een abstract iets. Eigenlijk kun je je nog geen voorstelling maken van hoe het eruit ziet als deze zijn uitgekomen. En dat is nou precies wat je moet gaan doen. Maak jouw toekomstige versie eens visueel. Hoe ziet je leven eruit als je wens, doel of intentie is geslaagd? Welke veranderingen hebben dan plaatsgevonden?



Handreiking 3: schrijf je goede voornemens op

De kracht om goede voornemens te laten slagen zit met name in herhaling. Schrijf daarom je doelen, wensen en intenties ergens op als fijne reminder aan jezelf. Mijn wenskaarten zijn wat dat betreft ideaal om als geheugensteuntje te gebruiken. Want elke keer als je deze kaart ziet zal je herinnert worden aan jouw goede voornemens.



Handreiking 4: maak de eerste stap van je goede voornemens klein

Goede voornemens zijn het makkelijkst vol te houden als je in kleine stapjes toewerkt naar een verandering. Als we weer even het voorbeeld uit tip 1 gebruiken is het bijvoorbeeld niet slim om meteen voor die 5 kilometer te gaan als je nog nooit 1 stap in je nieuwe hardloopschoenen hebt gezet. Onthoud ook dat elke influencer op social media begon met 0 volgers, een succesvol muzikant ooit een eerste nooit heeft moeten spelen en de beste voetballer niet direct kon voetballen bij geboorte. Stap voor stap werk je naar je einddoel toe.



Handreiking 5: onderneem actie

Een wens, doel of intentie is niet veel meer dan een wens, doel of intentie. Pas als jij een eerste stap zet om hiermee aan de slag te gaan, wordt er ook echt iets in gang gezet. En als je de voorgaande tip opvolgt wordt actie ondernemen een peulenschil!



Handreiking 6: houd je aan de afspraken

Een verandering doorvoeren gaat niet van de een op de andere dag. Gemiddeld is er twee maanden voor nodig om een gedragsverandering te integreren in je leven. En daarbij zal je vast en zeker wat hobbels op de weg tegen komen. Zie deze hobbels al kleine uitdagingen en laat je niet uit het veld slaan. Houd voor ogen hoe je leven eruit zal zien als je jouw doel, wens of intentie laat slagen. Vandaar dat tip 2 ook zo belangrijk is.



Handreiking 7: vier de mijlpalen van je goede voornemens

Tegenstrijdig genoeg is het laten slagen van je goede voornemen eigenlijk niet hetgeen waar het omgaat. Wel is het de weg die je aflegt naar je einddoel. Maak deze weg daarom voor jezelf inzichtelijk en geniet ook van je succesmomenten. Als we weer even het voorbeeld uit tip 1 nemen dan is het uitlopen van de Dam-tot-Dam loop de kers op de taart. Een zoete overwinning op alle andere doelen die je daarvoor al hebt behaald. Want hardlopen was iets wat je voorheen niet deed. Daarom is elke kilometer die je extra loopt een mijlpaal op zich. Beloon jezelf ook voor die kleine succesmomenten. Zo zijn een lekker sportdrankje na afloop, zweetbandje, nieuwe sokken of een sporthorloge allerlei soorten manieren om je mijlpalen te vieren.



Nog een bonustip om je goede voornemens te laten slagen

Tot slot heb ik toch nog een laatste tip. En eigenlijk is dit wel de meest belangrijkste van allemaal. Het is namelijk een rotsvast vertrouwen in jezelf. Want als jij niet in jezelf gelooft, waarom zou een ander (of het Universum) dat dan wel doen? Besef dat je met alles wat je doet goud in handen hebt. Zoals jij is er maar één!

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen