Wat is handlezen?
30 mei 2023 
3 min. leestijd

Wat is handlezen?

Handlezen, ook wel bekend als chirologie of handleeskunde, is een studie waarbij de kenmerken van de handen worden geanalyseerd om inzicht te verkrijgen in iemands karaktereigenschappen. De eeuwenoude kennis gaat terug tot de oudheid, en is vandaag de dag een fijne tool om je bewust te maken van je persoonlijkheid en groeimogelijkheden. 

Handleeskunde

De hedendaagse vorm van handleeskunde wordt chirologie genoemd. Het woord chirologie is afgeleid van het Griekse cheir voor ‘hand’ en logia dat ‘kunde’ betekent. Iemand die chirologie beoefent, analyseert de hele hand. Zo wordt er onder meer gekeken naar de handvorm, nagels, lijnen in de hand, huidpatronen en stand van de vingers. Al deze kenmerken geven een deel van de persoonlijkheid weer, waardoor een karakteranalyse mogelijk is. Alle kennis die ik zelf over handlezen deel is te allen tijde gebaseerd op chirologie.

Handlijnkunde

Soms zie je wel eens in een film of serie het stereotype beeld van een handlezer als een ‘waarzegster met haar glazen bol’. Dat heeft te maken met het feit dat er naast chirologie ook nog een andere vorm van handlezen is, welke handlijnkunde of chiromantie wordt genoemd. Deze vorm heeft meer een voorspellend karakter en het is dan ook niet zomaar dat het woord chiromantie is afgeleid van het Griekse cheir voor ‘hand’ en manteia voor ‘waarzeggerij’. Omdat er over chiromantie niets op schrift wordt vastgelegd en de kunde alleen van moeder op dochter wordt overgedra­gen, is het lastig te achterhalen op welke kennis chiromantie daadwerkelijk is gebaseerd. Meer over het verschil tussen chirologie en chiromantie lees je in deze blog.

Handlezen is een bewustzijnstool voor persoonlijke groei

Als je aan jouw persoonlijke groei wilt werken is het analyse­ren van je handen een fijne handleiding om te ontdekken wie je werkelijk bent. Je handen bieden inzicht in jouw krachten, mogelijkheden en uitdagingen. Misschien is er een talent dat je nog niet hebt ontdekt, of voelen de dingen die je doet zo logisch aan dat je jouw kwaliteiten niet goed op waarde weet te schatten. Ook kan het zijn dat je jezelf (vaak onbewust) beperkingen oplegt. Eeuwig zonde! Hierdoor houd je jezelf on­nodig klein. Door jezelf onder de loep te nemen zul je meer in jezelf kunnen vertrouwen en beter weten wat je moet doen om jezelf verder te ontwikkelen. Vandaar dat handlezen een bewustzijnstool is. De inzichten die je vanuit jouw handen ont­vangt, maken je bewust van je persoonlijkheid en helpen bij het maken van bewuste keuzes. Keuzes die goed voelen voor jou!


Het doel van handlezen is het analyseren van de karaktereigenschappen door je handen te bestuderen. Door deze kennis te combineren met psychologisch inzicht en mensen­kennis, kun je meer inzicht krijgen in je persoonlijkheid.


Handlezen beoefenen 

Iemand die handleeskunde beoefent wordt een handlezer genoemd. Hij of zij houdt zich bezig met een aantal zaken:

Analyseren van de handpalm
De vorm van de handpalm, evenals de lijnen en patronen en lijnen in de handpalm, worden uitvoerig bestudeert. Zo heeft een vierkante handpalm een heel andere betekenis dan een ronde handpalm. Ook de energie en lengte van de lijnen geven veel inhoudelijke informatie over de persoonlijkheid prijs. Hierbij is er wel een verschil tussen primaire lijnen (lijnen die bij iedereen zichtbaar zijn en bepalend zijn voor het karakter) en secundaire lijnen (lijnen die wijzen op talenten en uitdagingen, en die gedurende het leven kunnen ontstaan of zelfs weer verdwijnen). 

Bestuderen van de vingers
De lengte, stand en kromming van de vingers laten kenmerkende karaktereigenschappen zien. Het zijn als het ware antennes die helpen bij het realiseren van doelen. Een verdieping is hierin aan te brengen door de huidpatronen van de vingertoppen te analyseren. De unieke vingerafdruk laat de basis zien waaruit iemand handelt.    

Beoordelen van nagels
Hoewel ik mij er zelf niet mee bezig houdt, zijn er ook handlezers die de vorm, kleur en structuur van de nagels observeren en interpreteren om zo iemands gezondheid en vitaliteit in kaart te brengen.

Geven van karakteranalyses
Op basis van de specifieke kenmerken van de handen is inzicht in iemands persoonlijkheid te verkrijgen. Zo kunnen onder andere communicatieve vaardigheden, creativiteit, mate van zelfstandigheid en emotionele stabiliteit worden afgeleid aan de hand van een handanalyse. Mijn persoonlijke aanpak onderscheidt zich in die van andere handlezers door de eeuwenoude kennis van handleeskunde te combineren met positieve psychologie. Het geven van praktische handvatten maakt het mogelijk om een handleiding te schrijven waarbij de zelfkennis zorgt voor meer vertrouwen, succes en groei. Lees hier meer over mijn aanpak en 1-op-1 aanbod.

Ben jij wel eens in aanraking gekomen met handlezen?

Ik ben wel benieuwd. Ben jij wel eens in aanraking gekomen met handlezen? Heb je bijvoorbeeld eens je handen laten analyseren? Of heb je er wel eens iets over gezien op tv of gelezen in een magazine? 

Mijn meest unieke ervaring was een aantal jaar geleden in India. Doordat handleeskunde hiervandaan komt wilde ik heel graag mijn handen eens op de traditionele manier laten analyseren. Mijn bijzondere ervaring deel ik in de blog 'Handlezen in India' met je.

Als je trouwens meer over handleeskunde wilt lezen is mijn boek ‘Je hebt het zelf in de hand’ een fijne boekentip. In mijn boek ontdek je hoe handleeskunde in combinatie met positieve psychologie bijdraagt aan meer zelfkennis, succes en groei. Op interessante en toegankelijke wijze laat ik je inzien wat jouw handen zeggen over je karakter. Door te kijken naar je eigen palmen en vingers, maak je als het ware een handleiding voor jezelf (vergelijkbaar met een SWOT-analyse). Oftewel; aan de hand van mijn boek ga je jouw sterkten en zwakten in kaart brengen. Je bestelt mijn boek o.a. hier op Bol.com

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen