Wat is een simiaanlijn?
09 juli 2023 
3 min. leestijd

Wat is een simiaanlijn?

De simiaanlijn is de meest bijzondere en zeldzame lijn die er in een hand te vinden is. De lijn wordt gevormd door een samensmelting van de hart- en hoofdlijn en is als een rechte streep over de gehele linker- of rechterhand te vinden. Omdat de lijn een kenmerk is van het Syndroom van Down wordt hij wel eens gevreesd, maar niet iedereen met zo'n lijn heeft het Syndroom van Down. Sterker nog! Er zijn vele invloedrijke personen die een simiaanlijn hebben. Geen reden voor paniek dus, als je dit kenmerk hebt. 

Hoe ziet een simiaanlijn eruit?

Als er sprake is van een simiaanlijn, dan wil dat zeggen dat de hart- en hoofdlijn in elkaar overlopen. Er ontstaat als het ware een rechte streep in de handen. In onderstaande handafdruk is de simiaanlijn duidelijk te zien.

Simiaanlijn handafdruk

Wat betekent een simiaanlijn?

De hartlijn begint onder de pink en loopt in de richting van de wijsvinger. Deze lijn laat de beleving van gevoelens en emoties zien. De hoofdlijn begint aan de duimzijde van de hand en laat de manier van denken zien. Een simiaanlijn laat een samensmelting van deze lijnen zien. In feite geeft deze vorm van de lijn al aan waarvan er sprake is. Want doordat hart en hoofd samenkomen, kunnen emoties en verstand nog wel eens door elkaar worden gehaald. Denken is voelen, en voelen is denken. Dit zorgt ervoor dat iemand in stressvolle situaties explosief uit de hoek kan komen. Veelal wordt iemand met een simiaanlijn als temperamentvol, fel en prikkelbaar bestempeld. Iets wat niet ontkend kan worden, want het karakter is vrij intens. Grijs bestaat niet. Het is zwart of wit. Alles of niets.

De kracht van een simiaanlijn

Wat vaak onopgemerkt blijft, is dat een simiaanlijn ervoor zorgt dat het prestatievermogen uitzonderlijk is. Velen met een simiaanlijn geven aan een ijzersterke wil te hebben om zich ergens helemaal in vast te bijten. Vandaar dat het raadzamer is om één ding tegelijk te doen. Teveel prikkels en activiteiten zorgen voor geestelijke onrust. Net als onrecht. Of het nou de persoon zelf is, of iets of iemand om hem of haar heen: zodra er sprake is van ongelijkwaardigheid zal er net zo lang gediscussieerd worden totdat de situatie wordt begrepen en het goed aanvoelt.

Als een simiaanlijn in jouw hand te vinden is, dan doe je er goed aan afleiding te zoeken in een sport of hobby waarmee je jouw handen (creatief) aan het werk kunt zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boksen, schilderen of tekenen. Deze activiteiten helpen je dichter bij je eigen gevoel te blijven, waardoor er meer innerlijke rust ontstaat. En dat niet alleen! Ik kom vaker wel dan niet tegen, dat iemand met een simiaanlijn anderen in vervoering kan brengen door emoties op papier over te brengen.

Ervaringen uit eerste hand

Toen ik iets op mijn Instagramaccount @dehandcoach liet vallen over de simiaanlijn reageerde Suzanne over de herkenning hiervan: “Mijn hoofd en hart zijn vaak in conflict geweest omdat ik altijd dacht dat ik mijn gevoel moest kunnen verklaren met mijn hoofd. Het volgen van mijn hart en het leren (door)voelen is dan ook een groot thema in mijn leven geweest. Inmiddels weet ik dat het maken van kunst mijn manier is om me te verbinden met mijn gevoel en dingen te verwerken. Fijn om te weten waar dit precies vandaan komt.”

Heb jij een Simiaanlijn?

Ik ben wel benieuwd. Heb jij een simiaanlijn? Herken jij jezelf net als Suzanne in de kenmerkende karaktereigenschappen? Overigens ben je niet de enige als je een simiaanlijn hebt. Ook Meghan Markle, Tony Blair, Hillary Clinton en Tony Robbins hebben een simiaanlijn. Stuk voor stuk bevlogen mensen die als het moet fel uit de hoek kunnen komen.

Ben je nieuwsgierig naar de specifieke betekenis van een simiaanlijn in de linker- of rechterhand? Of wil je weten wat de andere lijnen in je handen te vertellen hebben over jouw persoonlijkheid? Lees dan mijn boek: 'Je hebt het zelf in de hand'. Door de eeuwenoude kennis van handleeskunde te combineren met positieve psychologie zal je door middel van mijn boek een eigen handleiding kunnen schrijven. Dit kun je het beste omschrijven als een SWOT-analyse waarmee je jouw sterken en zwakten in kaart kunt brengen. Je kunt mijn boek o.a. hier op bol.com bestellen.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Joan
Door

Joan

op 14 Sep 2023

Ik heb in beide handen een duidelijke simiaanlijn en de uitleg klopt idd.

Cockey
Door

Cockey

op 19 Nov 2023

Ook voor mij herkenbaar. En ook in beide handen. Ik vraag me af of de genoemde kenmerken dan ook meer versterkt zijn?

abdel
Door

abdel

op 20 Nov 2023

hallo Cockey,hoe ziet jouw leven tegen over de mensen die dat niet hebben. mijn dochter heeft en ik merk dat ze mooielijk heeft om een plaats te bemachtigen in de maatschappij

Melissa Kamstra
Door

Melissa Kamstra

op 24 Nov 2023

Hoi Cockey, je kunt enerzijds zeggen dat de kenmerken dan idd versterkt zijn. Maar het gaat er met name om dat je zowel privé als naar de buitenwereld met deze versterkte emoties kunt reageren. De simiaanlijn is immers in zowel je linker- als rechterhand te vinden.

Linda
Door

Linda

op 04 Feb 2024

Ik heb zo’n lijn in beide handen. Wist alleen dat het een symptoom van Down is, verder nooit iets over gelezen. Ik herken me echter sterk in je beschrijving! Leuk om te wetenGroet Linda

Judith
Door

Judith

op 16 Jun 2024

Mijn zoon in beide handen en exact de juiste omschrijving hierboven, precies zoals hij is. Hij is elf jaar en wordt rustig en ontspannen door te tekenen... Mijn dochter alleen in de linkerhand.

Reactie plaatsen