In welk beroep ben jij in je element?
20 september 2018 
2 min. leestijd

In welk beroep ben jij in je element?

De vakantie is voor velen een bezinningsmoment. De letterlijke afstand maakt het mogelijk het werk te evalueren. In alle rust is er tijd om na te gaan of er zaken zijn die beter kunnen. Veel voorkomende vragen zijn: Is mijn werk nog wel leuk? Wat vind ik nu eigenlijk van mijn collega’s en leidinggevende? Heb ik een goede balans tussen werk en privé? Is mijn salaris wel passend bij het werk dat ik uitvoer?

Passende beroepen bij de elementen

Door te kijken naar de vier elementen is op een spelenderwijze manier te ontdekken in welk beroep jij helemaal in je element zal zijn.

Element aarde en passende beroepen
Iemand met aarde wil vooral praktisch bezig zijn. Het is belangrijk om een tastbaar resultaat te creëren anders wordt het nut van de werkzaamheden niet ingezien. Aardetypes zijn echte aanpakkers en hebben twee rechterhanden. Ze denken in oplossingen en kunnen zaken tot in details uitwerken. Als iemand met aarde toegeeft aan de materiele behoeften en zintuigelijk te werk gaat zal er veel voldoening behaald worden. Een schoonheidsverzorger (kapper, masseur, visagist), iemand die een ambacht uitoefent of juist voedend te werk gaat (kok, diëtiste, cateraar), zijn beroepen die goed passen bij iemand met aarde.

Element lucht en passende beroepen
Iemand met lucht gaat luchtig door het leven. Ze tillen niet te zwaar aan tegenvallers en willen graag hun ideeën kwijt. Het zijn dan ook types met een rappe tong die nieuwtjes achterna jagen. Ze hebben ook overal een antwoord op. Praten is dan ook hun favoriete hobby. Luchttypes willen graag de logica van zaken begrijpen. Iets bestaat niet zomaar en moet ergens vandaan komen en naar toe gaan. Beroepen waarin gesproken kan worden – en dan nog het liefst over intellectuele onderwerpen – passen goed bij een luchttype. Denk hierbij aan een journalist, presentator, advocaat, jurist, gastvrouw of politici.

Element vuur en passende beroepen
Iemand met vuur maakt al snel anderen warm voor zijn plannen. Ze hebben een grote fantasie en willen niet de geijkte paden bewandelen. Denken in mogelijkheden is wat iemand met vuur het liefste doet. Ze willen ook het liefst alles tegelijkertijd aanpakken en vooral nu. Niet voor niets houden vuurtypes van afwisseling en tempo maken. Een vuurtype is onmisbaar bij een brainstormvergadering. Zij zijn het die al snel met oplossingen komen en uiting geven aan ideeën. De meeste voldoening haalt een vuurtype door intuïtief met zijn ingevingen aan de slag te gaan. Beroepen in de reclamewereld passen daarom goed bij iemand met vuur. Ook zijn het geweldige cabaretiers en uitvinders.

Element water en passende beroepen
Iemand met water wil al snel samen vloeien met de ander en dan nog het liefst in harmonie. Ze opereren als een kameleon en passen zich gemakkelijk aan. Ook zijn ze ontzettend sfeergevoelig waardoor ze afgaan op de vibraties en gevoelens van de situatie. Contact met andere mensen en het voelen van emotionele betrokkenheid maakt dat iemand met water wel of niet voldoening uit het werk haalt. Een beroep waarin watertypes kunnen adviseren, helpen en ondersteunen is iets wat hun op het lijf geschreven is. Verzorgende beroepen passen daarom het beste.

Test welk element je bent

Ben je benieuwd welk element jij bent? Doe dan hier de gratis elementenquiz.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen