13e sterrenbeeld: De Slangendrager (Ophiuchus)
29 juli 2020 
2 min. leestijd

13e sterrenbeeld: De Slangendrager (Ophiuchus)

Hoewel niet te achterhalen is wanneer sterrenbeelden exact zijn ontstaan, waren het wel Griekse geleerden die er het eerst over schreven. Het Engelse woord Zodiac is overigens afgeleid van het oude Griekse zōidiakòs Kyklos wat ‘cyclus of een cirkel van kleine dieren’ betekent. Iedereen weet niet beter of er zijn 12 sterrenbeelden. Maar klopt dit eigenlijk wel? Volgens wetenschappers niet (meer).

Wetenschappers van de NASA hebben ontdekt dat de draaiing van de aarde ervoor zorgt de sterren nu anders staan dan vroeger. Eens in de zoveel tijd laait dan het nieuws op dat er een extra sterrenbeeld is bijgekomen. Namelijk sterrenbeeld Ophiuchus. Niet echt een makkelijk uit te spreken naam, daarom heet het gelukkig vrij simpel Slangendrager in het Nederlands.

Ophiuchus – Slangendrager

Het sterrenbeeld behoort toe aan mensen die geboren zijn tussen 29 november en 17 december. En aangezien elk dierenriemteken specifieke eigenschappen heeft, heeft de Slangendrager dat ook. Het is vooral een transformerend teken. Door te zoeken naar (innerlijke) wijsheid ontdoet een Slangendrager zich van alles dat niet bij hem hoort. Vandaar ook dat het sterrenbeeld samenhangt met element ether. Dit is het element waarin alles samenkomt en één geheel is. Bovenal is een Slangendrager een teken dat geluk en voorspoed aantrekt.

Wat is jouw sterrenbeeld?

Zou je het sterrenbeeld Slangendrager meenemen in de cyclus van de dierenriemtekens, dan kom je hier op uit:

– 20 januari tot 16 februari: Steenbok
– 16 februari tot 11 maart: Waterman
– 11 maart tot 18 april: Vissen
– 18 april tot 13 mei: Ram
– 13 mei tot 21 juni: Stier
– 21 juni tot 20 juli: Tweelingen
– 20 juli tot 10 augustus: Kreeft
– 10 augustus tot 16 september: Leeuw
– 16 september tot 30 oktober: Maagd
– 30 oktober tot 23 november: Weegschaal
– 23 november tot 29 november: Schorpioen
– 29 november tot 17 december: Slangendrager
– 17 december tot 20 januari: Boogschutter

2 belangrijke kanttekeningen

Hoe bijzonder het allemaal ook klinkt, toch zijn er twee belangrijke kanttekeningen bij dit nieuwe sterrenbeeld te plaatsen.

Ten eerste weet men al eeuwenlang af van het bestaan van Ophiuchus. Maar omdat Ophiuchus eigenlijk net buiten de energiebaan van de overige dierenriemtekens valt, besloot men dit sterrenbeeld niet mee te nemen. Wat dat betreft niets nieuws aan de horizon dus.

En ten tweede is er een wezenlijk verschil tussen astronomie en astrologie. Volgens bekend woordenboek Van Dale zijn de volgende betekenissen te geven aan deze twee begrippen.

as·tro·no·mie (de; v)
sterrenkunde

as·tro·lo·gie (de; v)
1het streven om m.b.v. de stand van de sterren de toekomst te voorspellen

Nou ben ik het er niet helemaal mee eens dat je door middel van astrologie de toekomst voorspelt. Het is meer het ontdekken van jouw blauwdruk aan de hemel ten tijde van je geboorte. Ik zie astrologie dan ook als een handvat voor de toekomst waar je op kunt terugvallen. Hoe dan ook laten deze twee begrippen wel duidelijke verschillen zien.

Geen verandering

NASA heeft dus als wetenschappelijke astronomische instelling niets van doen met astrologie. Hierdoor zal er niet ineens een dertiende sterrenbeeld bijkomen. En het is dus ook niet een nieuwe ontdekking ofzo. Men weet al eeuwenlang van het bestaan van Ophiuchus af. Echter is er bewust voor gekozen er niets mee te doen. Dus no worries. Eens een brullende Leeuw altijd een brullende Leeuw. En geen idee of je hier blij mee moet zijn, maar als Weegschaal mag je lekker de balans blijven opzoeken.

Hoe kijk jij hier tegenaan?

Wist jij hier al van af? Kun je je er in vinden dat er eigenlijk een dertiende sterrenbeeld is? Of is dat wat jou betreft lariekoek? Ik ben oprecht benieuwd dus laat het vooral weten in een reactie. En als je meer wilt weten over de huidige 12 dierenriemtekens, dan is mijn E-book over het werken met de maan echt een aanrader. Op een laagdrempelige manier maak je niet alleen kennis met de dierenriemtekens, ook zal je ontdekken hoe het komt dat je tijdens vollemaan een slechte nachtrust hebt en waarom je op bepaalde dagen lager in je energie kunt zitten. Je shopt mijn E-book hier.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Stefan
Door

Stefan

op 17 Jul 2022

Mooi geschreven, dankuwel.

Leen
Door

Leen

op 22 Sep 2022

13 manen dus ook 13 sterrenbeelden. 😊

Marjo Gijsbers
Door

Marjo Gijsbers

op 20 Sep 2023

Dag Melissa,wat fijn jouw blog. Ik ben gisteren geopereerd en werd OK 13 binnengereden,13 voelde meteen goed, is voor mij het getal van verandering.Later dacht ik,13 manen,13 sterrenbeelden,en op jouw site las ik de betekenis van slangendrager,Klopt exact

Melissa Kamstra
Door

Melissa Kamstra

op 22 Sep 2023

Fijn Marjo dat ik je een beter gevoel over het getal 13 heb gegeven. Ik heb trouwens ook eens een blog geschreven over vrijdag de 13e en het ontstaan hiervan. Misschien ook interessant: https://handcoach.nl/vrijdag-de-13e-ongeluksdag/ Sowieso veel beterschap!

Wendy
Door

Wendy

op 20 Dec 2023

Dank Milissa, Ik geloof zowiezo dat veel informatie uit de geschiedenis nog niet prijs is gegeven . Dus Bevestigend voor mij. Dan verandert mijn sterreteken schorpioen in weeg schaal. verandert er nog meer? Je ascendant ect hoe zit het daar mee?

Reactie plaatsen