Vrijdag de 13e

Vrijdag de 13e wordt door veel mensen als een ongeluksdag beschouwt. Ineens wordt het onder een ladder doorlopen vermeden en is het zien van een zwarte kat ‘een teken’. Vele horrorfilms maken dankbaar gebruik van deze ongelukkige combinatie. Maar is er ook echt iets te vrezen op een dag als vrijdag de 13e?

In de meeste bedrijven wordt er reikhalzend uitgekeken naar de vrijdag. Het is de laatste dag voor het weekend en dat zorgt ervoor dat iedereen al vaak in een soort van jubelstemming is. Toch is de vrijdag niet altijd een feestdag geweest. Integendeel. In de tijd van de Romeinen werden op vrijdag de doodvonnissen voltrokken. En de dag dat Jezus werd gekruisigd was ook een vrijdag.


Bij het Laatste Avondmaal at Jezus met 12 apostelen. Dat maakt 13 mensen in totaal en niet veel later werd Jezus verraden. Tel daar de kruisiging van Jezus op een vrijdag bij op en zo ontstond de vrees voor vrijdag de 13e.

Er is overigens ook nog een andere mogelijke verklaring voor ongeluksdag vrijdag de 13e. Op vrijdag 13 oktober werden in 1307 alle Tempeliers opgepakt. Het bleek het begin voor het einde voor de kruisvaarders.


De angst voor het getal 13 heet officieel triskaidekafobie. Nu zal vast niet iedereen een fobie hebben, toch wordt het getal 13 wel zo veel mogelijk vermeden. Zo heeft een vliegtuig geen 13e rij, is er in ziekenhuizen geen operatiekamer 13 te vinden en wordt in vele hotels de 13e verdieping overgeslagen.


Tarotkaart 13 - de dood

In tarot zijn er niet snel positieve associaties met kaart 13. Dat deze kaart staat voor ‘de dood’ draagt daar zeker aan bij. Toch zit er een prachtige symboliek in. De kaart staat namelijk voor de cyclus van schepping-dood-wedergeboorte. Door iets los te laten, ontstaat er ruimte voor iets nieuws. De kaart staat voor transformatie en verandering. Passend is dan ook het gezegde: “Afscheid is de deur naar de toekomst”.


Sinds ik tarot ben gaan beoefenen is mijn kijk op getal 13 veranderd en ben ik het inderdaad gaan zien als een teken van loslaten. Iets wat overeenkomt met de maanfase tijdens vollemaan. Een fijn passend ritueel tijdens vollemaan vind je hier.


Tot slot nog een paar interessante feiten over vrijdag de 13e:

  • Als een maand begint op een zondag, dan volgt er een vrijdag de 13e.
  • Volgens Centrum voor Verzekeringsstatistiek worden er bijzonder genoeg op vrijdag de 13e juist minder ongevallen gemeld bij zorgverzekeraars, dan op andere dagen.
  • In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen is niet vrijdag de dertiende, maar dinsdag de dertiende de ongeluksdag.
  • Het woord ongeluksgetal bestaat uit 13 letters.
  • In India wordt vrijdag de 13e beschouwd als de beste dag om te trouwen.
Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en als expert in handleeskunde reik ik jou graag de juiste inzichten zodat je vanuit een rotsvast vertrouwen beslissingen maakt. Wil jij meer innerlijke rust, plezier en succes ervaren? Laat je dan inspireren door middel van mijn blogs, cursussen, boeken en de podcast!
Christi
Door

Christi

op 13 Sep 2019

Super veel waardevolle en interessante kennis, die je hier deelt. Thanks!

Reactie plaatsen