Wat betekent een maanverduistering
07 november 2022 
in Maan
5 min. leestijd

Wat betekent een maanverduistering

Soms komt het voor dat er sprake is van een maansverduistering. In het kort gezegd ontstaat dit verschijnsel wanneer een volle maan achter de aarde schuift en in de schaduw ervan verdwijnt. Er schuilt meer achter dit fenomeen dan je in eerste instantie zou denken. 

Betekenis maansverduistering

Volgens Wikipedia doet een maansverduistering zich voor als de zon, aarde en maan op één lijn staan, met de aarde als centraal middelpunt. Normaal weerkaatst de maan het licht van de zon naar de aarde, maar tijdens een maanverduistering staat de aarde in de weg en ontvangt de maan geen zonlicht. In feite verduistert de aarde de maan, vandaar dus ook dat er sprake is van een maansverduistering.

Een maansverduistering kan enkel plaatsvinden bij een volle maan. En nu zijn volle manen sowieso al intens, tijdens een maansverduistering schiet de intensiteit nog eens extra omhoog.

Volle maanfase en het effect van een maansverduistering

Elke maanfase (er zijn er acht) en de twaalf dierenriemtekens hebben dankzij hun specifieke eigenschappen zo hun invloed op jouw emoties. In mijn E-book 'Werken met de maan' beschrijf ik hoe dit precies zit. Voor nu is het interessant om te weten dat de maan tijdens de fase van volle maan op haar krachtigst is. Als je tijdens deze periode de maan aanschouwt zal je haar zien als een fonkelend, helder licht hoog bovenaan de hemel.

Doordat de maan tijdens volle maan op haar hoogtepunt is aanbeland worden als het ware jouw emoties uitvergroot. Afhankelijk van jouw gemoedstoestand kan dit positief of negatief uitpakken. Je kunt tijdens volle maan bijvoorbeeld veel emotioneler reageren op gebeurtenissen en een korter lontje hebben. Maar het kan ook zo zijn dat juist energieker bent dan anders.

Tijdens een maansverduistering schijnt de maan niet zo fel, helder en krachtig als ze zou willen. Dat komt doordat de aarde de weerkaatsing van het zonlicht belemmert. Hierdoor hult de maan zich meer in de duisternis. Iets wat een effect kan hebben op jouw gevoelswereld.

De maan en de relatie met jouw gevoelswereld

De maan staat symbool voor het onderbewuste en het mysterieuze. Zeg maar datgene wat er wel is, maar zich lastig laat omschrijven. Zo is het ook met jouw gevoelswereld. Je kunt allerlei emoties voelen, maar exact beschrijven wat je precies voelt is niet altijd even makkelijk. Vandaar dat de maan 'jouw schaduwkant' weerspiegelt en een relatie heeft met jouw gevoelswereld.

Het effect van de maansverduistering op jou

Tijdens een maansverduistering kan het voorkomen dat je liever niet jouw ware gevoelens aan de oppervlakte wilt laten komen. Grote kans dat je deze dan als te heftig en intens ervaart. Het is dan heel menselijk om deze gevoelens uit de weg te gaan. Toch zit hier een uitnodiging. Want zonder schaduw bestaat er geen licht. En door juist nú jouw gevoelens de ruimte te geven en ernaar te luisteren zal je een persoonlijke ontwikkeling kunnen doormaken. Een ontwikkeling die jouw laat groeien en jouw licht groter dan ooit zal doen laten stralen.

Vraag jezelf daarom tijdens een maansverduistering af wat jouw eigen licht laat verduisteren. Is dat bijvoorbeeld een gebeurtenis uit het verleden waar je nog wrok of verdriet over koestert? Zijn er mensen in je omgeving die jou niet de energie geven die je graag zou willen ontvangen? Of is er sprake van een belemmerende overtuiging waarmee jij jezelf klein houdt?

Een maansverduistering is het perfecte moment om eerlijk te zijn tegen jezelf. Gun jezelf de tijd om even écht te luisteren en zo ruimte te geven aan jouw ware gevoelens.

In feite markeert een maansverduistering het afsluiten van een activiteit of persoon die niet langer een doel in je leven dient. Iets wat dramatischer klinkt als het is. Zie het meer als een kans dan als iets angstwekkends. Afscheid nemen is niet voor niets een deur naar de toekomt. Door emotionele bagage los te laten kun je plaats maken voor nieuwe personen of activiteiten in je leven. Kort gezegd nodigt een maansverduistering je uit om schoon schip in je leven te maken. Het is tijd voor een verandering.

Overigens bestaat er een kans dat je tijdens een maansverduistering meer kunt piekeren dan anders. Dit kan zelfs overgaan in stress gerelateerde klachten. Besef op momenten als deze dat een maansverduistering (net als overigens elke fase van de maan) van tijdelijke aard is. De intense gevoelens die je nu ervaart zullen voorbij gaan. Adem daarom rustig diep in en uit en doe als je wilt een fijne ademhalingsoefening of mediatie om meer tot rust te komen.

Sowieso doe je er goed aan om tijdens een maansverduistering (belangrijke) beslissingen uit te stellen. Slaap er nog even een nachtje over. Mijn advies is om altijd naar je gevoel te luisteren. Echter kan deze nu zo intens zijn, dat de vraag is of je nu wel met de juiste emotie een beslissing maakt.

Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat je door al die emoties de realiteit een beetje uit het oog verliest. Vergeet daarom niet oog en oor te hebben voor alles dat zich momenteel rond jou afspeelt. Verplaats je eens in de ander om zijn of haar standpunt te ervaren. En mocht je daar nu niet op zitten te wachten, dan is dat natuurlijk ook helemaal oké. Maar nogmaals, wacht dan even met beslissen. Want de kans dat je er een dag later anders tegenaan kijkt is aanzienlijk.

Maansverduistering en je maanteken

Tijdens volle maan bevindt de maan zich in één van de twaalf dierenriemtekens van het sterrenstelsel. Elk dierenriemteken heeft specifieke kenmerken welke de volle maan op dat moment zal uitvergroten. Als jouw maanteken hiermee overeenkomt kunnen de eigenschappen van het dierentiemteken sterker resoneren. Iets wat nog intenser kan zijn tijdens een maansverduistering.

Vaak denkt men ten onrechte dat dit negatief zal zijn, dat is niet het geval. Het kan juist ook positief uitpakken. Besef dat jouw gemoedstoestand van invloed is op dit proces. Hoe ontspanner je bent tijdens een maansverduistering, hoe optimistischer je dit proces zal ervaren.

Maanwater maken tijdens een maansverduistering

Het maken van maanwater is een fijn ritueel waarmee je de krachtige maanenergie tijdens volle maan in je voordeel kunt benutten. Doordat je tijdens het maken van maanwater bewust stilstaat bij datgene waar je ruimte voor wilt maken, helpt het jou om zaken los te laten.

Nu wordt er nog wel eens gezegd dat een maansverduistering zorgt voor een te intense energie en het maken van maanwater daardoor minder geschikt is. Ik laat mij daar niet door leiden, mede ook doordat ik mij heel bewust ben van mijn gemoedstoestand.

Ik raad je aan vooral te doen wat goed voelt voor jou. Dit is ook precies wat het werken met de maan van jou vraagt; een bewustwording van je eigen gevoelswereld.

Must do’s tijdens een maansverduistering:

- Geef jezelf de ruimte om te luisteren naar je ware gevoelens
- Zie je schaduwkanten niet als een bedreiging, maar als een kans
- Maak plaats voor een verandering
- Neem geen overhaaste beslissingen
- Heb oog en oor voor alle kanten van een situatie
- Schrijf negatieve energie van je af, dit fijne maanritueel kan hierbij helpen
- Blijf bovenal ademhalen en ontspan, deze fase is over voor je het weet

Wil je meer leren over de werking van de maan?

Ben je benieuwd welk effect de maan nog meer op jouw gevoelswereld heeft en hoe je haar krachtige energie in je voordeel kunt benutten? Lees dan mijn E-book 'Werken met de maan'. Deze gids staat boordevol praktische informatie waarmee je de maan als een natuurlijke coach leert te beschouwen. Klik hier voor het E-book en start direct met lezen.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen