Toen ik ten huwelijk werd gevraagd wilde ik bewust geen verlovingsring. Noem mij lekker praktisch; maar ik vind een verlovingsring een tikkeltje overbodig. Waarom zou je in een relatief kort tijdsbestek twee ringen aan iemand cadeau doen? Een mooie aanleiding om in de symboliek van een verlovingsring en een trouwring te duiken.
Verlovingsring
Een verlovingsring wordt meestal gegeven op het moment van een huwelijksaanzoek. De ring staat symbool voor de intentie om te gaan trouwen en wordt gedragen door degene die het aanzoek heeft ontvangen. Meestal is dit de vrouw, maar steeds vaker komt het voor dat een man wordt gevraagd.
De verlovingsring wordt vaak voorzien van een edelsteen, waarbij de diamant de absolute voorkeur geniet. Deze steen staat voor doorzettingsvermogen, eerlijkheid en zuiverheid. Het staat ook voor iets kostbaars of iets wat waarde vertegenwoordigt. Dit is terug te herleiden uit de naam. Het woord diamant komt namelijk van het Griekse ‘adamas’ dat onoverwinnelijk betekent en een eeuwigdurende trouw vertegenwoordigt.
In feite geef je met een verlovingsring aan dat je niet langer beschikbaar bent en op het punt staat eeuwige trouw aan iemand te beloven.
Trouwring
Een trouwring wordt uitgewisseld tijdens een huwelijksceremonie. Eerst wisselen de partners elkaars geloften uit, welke vervolgens worden bezegeld met een trouwring. Veelal wordt een trouwring om de linker ringvinger geschoven. Deze traditie is eeuwen geleden ontstaan in de tijd van de Romeinen. Je leest er in deze blog meer over.
Meestal zijn trouwringen eenvoudig en hebben ze vaak geen opvallende edelstenen. Wel zijn ze gemaakt van duurzame materialen zoals goud, zilver of platina. Een symbool voor stabiliteit en standvastigheid.
Je kunt daarom zeggen dat je met een trouwring jouw liefde, trouw en betrokkenheid naar je partner laat zien.
Verschil verlovingsring en trouwring
Het belangrijkste verschil tussen een verlovingsring en een trouwring is het tijdstip waarop ze worden gegeven en gedragen, evenals hun symboliek. Een verlovingsring geeft het voornemen om te trouwen aan en wordt gedragen vóór het huwelijk, terwijl een trouwring een symbool is van het huwelijk zelf.
Tatoeage als trouwring
Soms kiezen partners voor een tatoeage als alternatieve trouwring. Het geeft een meer permanent karakter aan de verbintenis. Want een ringtatoeage is niet iets wat je pijnloos en kosteloos verwijdert. Ringtatoeages worden meestal op de ringvinger van de linkerhand geplaatst, net zoals een traditionele trouwring. Voorbeelden van ringtatoeages zijn: de datum van het huwelijk, elkaars initialen of een speciaal symbool.
Armband als alternatief voor een trouwring
Misschien ligt het aan het huidpatroon van een krans op mijn duim of ringvinger. Beide een teken van wars zijn van traditionele rolverdelingen. Ook vind ik het zonde om binnen relatief korte tijd twee verschillende ringen aan iemand cadeau te doen, die je beide bovendien niet meer zal dragen. Want het dragen van een verlovingsring na het trouwen is nou niet bepaald gebruikelijk. Daarom wilde ik bewust geen verlovingsring. Des te blijer was ik met de armband die ik tijdens mijn huwelijksaanzoek ontving.
De armband is van het duurzame merk NOWA. Een merk dat sieraden recycled uit oude telefoons. Aangezien we elkaar hebben ontmoet via een datingapp extra symbolisch! Daarnaast heeft de armband een symbool van oneindigheid. Niet alleen is de intentie van onze liefde aan elkaar oneindig, dit symbool is ook verwerkt in de tatoeage die ik draag ter nagedachtenis aan mijn overleden moeder. Ook kun je in dit symbool twee verwerkte ringen zien, hierdoor komt een ring toch nog een beetje terug. Tot slot is de armband van goud, met mijn favoriete slogan 'goud in handen' heel passend. En je raad het nooit! De bijgesloten felicitatiekaart van dit merk heeft exact dezelfde titel!
Kortom; een verlovingsring en trouwring mogen dan traditioneel worden gezien als symbool van eeuwig durende trouw, hiervan afwijken kan ook van symbolische meerwaarde zijn.
Willen jij en je partner op een ludieke wijze elkaar eeuwige trouw beloven? Wellicht helpen de inzichten vanuit handleeskunde om elkaar beter te leren kennen. In mijn boek ‘Je hebt het zelf in de hand’ kom je aan de hand van de lijnen en patronen veel over elkaar te weten. Klik hier voor meer informatie of bestel direct mijn boek op bol.com.