Waarom een trouwring om de linkerhand gedragen wordt
17 juni 2021 
1 min. leestijd

Waarom een trouwring om de linkerhand gedragen wordt

Als er iemand trouwt dan wordt veelal de trouwring om de linker ringvinger geschoven. En dit is niet zomaar. Deze traditie is namelijk eeuwen geleden ontstaan in de tijd van de Romeinen. 

Het waren de Romeinen die vroeger geloofden dat er een ader was die rechtstreeks liep tussen het hart en de vierde vinger van de linkerhand. Deze ader kreeg de naam ‘Vena Amoris’ wat letterlijk vertaalt ‘de ader van de liefde’ betekent. Een ring om een linker ringvinger liet een directe verbinding met het hart zien.

Nu is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat deze ader niet bestaat. Toch zou je wel kunnen zeggen dat de afstand van de ringvinger in je linkerhand naar je hart kleiner is, dan die in je rechterhand. Daarom blijft het romantische beeld bestaan van het dragen van een trouwring om de linker ringvinger.

Niet iedereen draagt overigens een trouwring links. Vanuit geloofsovertuigingen dragen bijvoorbeeld protestanten of orthodoxen een trouwring om de rechterhand. En in bepaalde geloven wisselt de ring van hand als de wederhelft sterft. Ook hoor ik steeds vaker dat het dragen van een trouwring aan de rechter ringvinger een praktische keuze is. Zeker voor linkshandigen. Uit bescherming voor schade kiezen zij ervoor om de trouwring aan de rechterhand te dragen.

Wil je meer weten over de symbolische betekenis van het dragen van een ring om je vinger? In deze blog leg ik uit wat het betekent als je een ring om je duim, wijsvinger, middelvinger, ringvinger of pink draagt.

Draag jij trouwens een trouwring? En om welke vinger en aan welke hand is dat? Wat betekent dit voor jou? Ik ben heel benieuwd, dus laat het weten een reactie.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen