De maancyclus versus de menstruatiecyclus
27 maart 2021 
in Maan
4 min. leestijd

De maancyclus versus de menstruatiecyclus

De verschillende fasen van de maan vertonen veel overeenkomsten met de menstruatiecyclus. In beide gevallen is er sprake van een nieuw begin, groei, hoogtepunt en vermindering. Het is heel interessant om na te gaan op welk moment van de maanfase jij ovuleert. Dat laat namelijk zien met welke vrouwelijke kracht je op dat moment bent verbonden.

 Maancyclus

Tijdens nieuwemaan begint de maan haar nieuwe cyclus van ongeveer 29 dagen. In de cyclus doorloopt de maan acht verschillende maanfasen waarvan naast nieuwemaan, eerste kwartier, vollemaan en laatste kwartier, het meest kenmerkend zijn.

Nieuwemaan

Tijdens nieuwemaan begint de maan haar nieuwe maancyclus. Ze is donker en naar binnen gekeerd, maar vergis je niet. Haar energie is sterk voelbaar en met de dag zal ze meer en meer in omvang toenemen.

Eerste kwartier

Eerste kwartier is de maanfase waarin je uitgenodigd wordt groei te stimuleren. Ik zie deze fase dan ook altijd als een liefdevolle schop onder je kont. Plannen blijven plannen als je niet tot actie overgaat.

Vollemaan

Het hoogtepunt van de maan is tijdens vollemaan. Als een helder fonkelend licht schijnt de maan dan hoog boven de hemel. Haar kracht zorgt ervoor dat emoties worden vergroot. Dit kan zijn uitwerking op jou in positieve of negatieve zin hebben. Over het algemeen voelen mensen zich in deze maanfase krachtig en moedig. Dat maakt het ook een ideale fase om bepaalde zaken los te laten. Door nu de stoute schoenen aan te trekken en afscheid te nemen van wat jou niet langer dient, ontstaat er ruimte voor iets nieuws in je leven.

Laatste kwartier

Ook dankbaarheid is van belang voor het ontvangen van iets nieuws in je leven. Daar is laatste kwartier een mooie maanfase voor. Door te reflecteren op succes- en leermomenten krijg je veel inzichtelijker wat er allemaal al aanwezig is in je leven. De tijd van selfcare breekt ook aan. Even niets hoeven en van alles mogen, want na deze fase neemt de maan nog meer in kracht af en maakt zij zich vervolgens klaar voor een gloednieuwe maancyclus.

Menstruatiecyclus

De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. De menstruatiecyclus start op de eerste dag van je menstruatie en duurt tot de eerste dag van je volgende menstruatie. De cyclus is op te delen in vier verschillende fasen.

Menstruatiefase

De menstruatiefase is het moment dat je energie en hormonen op zijn laagst zijn. Je energie is als het ware naar binnen gekeerd en je lichaam neemt afscheid van een deel van jou. Dit is dan ook een fase waarin je tot rust mag komen en jezelf liefdevolle aandacht mag geven. Selfcare it is!

Folliculaire fase

Als je menstruatie op zijn einde is gekomen en je oestrogeenspiegel stijgt, zal je energie toenemen. Doordat je je lichter voelt is het een ideale tijd om nieuwe plannen te maken.

Ovulatiefase

Ongeveer 2 weken na je menstruatiefase zit je in je ovulatiefase. Je energie is op zijn hoogst en dat zal je uitstralen. Je voelt je sexy en hebt het idee dat je de hele wereld aan kunt.

Luteale fase

In deze laatste fase van de menstruatiecyclus zal je energie afnemen. Je zal je steeds meer op jezelf willen focussen en naar binnen keren. Ook kan je emotioneler op situaties reageren dan normaal gesproken. Dit is een fase waarin het belangrijk is goed op je voeding te letten, veel water te drinken en een stevige wandeling te maken. Benut deze tijd voor reflectie op datgene wat écht belangrijk voor je is.

Synchroniciteit tussen maancyclus en menstruatiecyclus

Zoals je ziet zitten er nogal wat overeenkomsten tussen de maancyclus en menstruatiecyclus. Als je geen gebruik maakt van anticonceptiemiddelen, weinig stress ervaart en er een gezond voedingspatroon op nahoudt, dan is het goed mogelijk dat je menstruatiecyclus synchroon zal lopen met de maancyclus.

Alleen zal je wel merken dat je menstruatiecyclus gedurende het jaar door de maancyclus heen zal verplaatsen. Dat komt doordat de menstruatiecyclus (over het algemeen) 28 dagen duurt en de maancyclus iets meer dan 29 dagen.

Vrouwelijke oerkracht tijdens menstruatie

Doordat de maan is verbonden met de gevoelswereld en vrouwelijke energie zijn de verschillende maanfasen onder te verdelen in vier archetypische vrouwelijke krachten. Op het moment dat jij menstrueert zal jij je verbonden voelen met deze oerkracht. Ook is het moment van menstrueren versus ovuleren tijdens de cyclus van betekenis.

Witte maancyclus

Als je menstrueert tijdens nieuwemaan symboliseer je de energie van het Moeder/Eva-archetype. Wanneer de maan zich klaar maakt voor een nieuw begin, is jouw lichaam bezig met het loslaten en afsluiten van zaken. Een mooi moment om je intuïtie te volgen.

Roze maancyclus

Er is sprake van een roze maancyclus als je menstrueert tijdens eerste kwartier. Hierbij symboliseer je de energie van het archetype Maagd. Als de maan in kracht toeneemt, maakt jouw lichaam zich klaar om deze kracht te kunnen ontvangen. Er schuilt op dit moment een ware creatiekracht in jou.

Rode maancyclus

Een menstruatie tijdens vollemaan laat zien dat jij je verbonden voelt met het archetype van de Wijze Vrouw/Lilith. Wanneer je tijdens vollemaan menstrueert is je energie gefocust op empowerment. Meer dan ooit sta je in je volledige kracht. Vindt jouw weg om jezelf te uiten.

Paarse maancyclus

Als je menstrueert tijdens laatste kwartier symboliseer je de energie van het archetype van de Wilde Vrouw. Als de maan in kracht afneemt en jij menstrueert, dan is er sprake van een naar binnen gekeerde energie. Dit is een moment om je lichaam te koesteren en meer dan ooit lief te zijn naar jezelf.

Zodra je wisselt van menstruatiefase ga je een transitiefase in. Er breek dan een nieuwe periode van energetische transformatie en groei aan.

Geen menstruatie

Menstrueer jij niet? Dan is het raadzaam de cyclus van de maan aan te houden. Volgens hormoonexpert Lavinia Frantzen is de maancyclus de meest natuurlijk cyclus om je hormoonbalans in te laten herstellen. Benut nieuwemaan dan als menstruatiemoment en vollemaan als ovulatiemoment. Wat vooral belangrijk is te leren luisteren naar je lichaam. Je cyclus neemt vanzelf een vorm aan die bij jou past. Vertrouw hierbij zowel letterlijk als figuurlijk op de kracht van de natuur. Wil je gericht met je hormooncyclus aan de slag? Neem dan hier een kijkje bij het aanbod van Lavinia.

Werken met de maan

Wil je meer leren over de werking van de maan en de kenmerkende maanfasen ten volle benutten? Dan is mijn E-book, waarin ik je van alles leer over de ins and outs van de maan, zeker iets voor jou!

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen