De 8 fasen van de maan
21 maart 2021 
in Maan
3 min. leestijd

De 8 fasen van de maan

In iets meer dan 29 dagen draait de maan een volledig rondje om de aarde. Deze reis wordt ook wel de maansomloop genoemd. Tijdens de maansomloop neemt de maan in energie toe en vervolgens ook weer af. 

Het ontstaan van de verschillende maanfasen

Doordat de maan samen met de aarde rond de zon beweegt, wordt altijd hetzelfde deel van het maanoppervlak verlicht door de zon. Hierdoor zien wij op aarde altijd maar één gedeelte van de maan. Afhankelijk van hoe de maan aan de hemel staat ten opzichte van de zon, zien we op aarde een kleiner of groter deel van de verlichte maan. Dit worden schijngestaltes, en ook wel maanfasen, genoemd. Er zijn acht verschillende maanfasen: nieuwemaan, jonge maansikkel, eerste kwartier, wassendemaan, vollemaan, afnemendemaan, laatste kwartier en asgrauwemaan.


Maanfase 1: nieuwemaan

De nieuwemaanfase markeert het begin van een gloednieuwe maancyclus. Vanaf de aarde is de maan tijdens deze fase niet te zien, maar vergis je niet! Ook al is de maan niet te zien op aarde, de maanenergie is tijdens deze fase wel sterk voelbaar. Dat maakt deze fase ideaal voor het zetten van intenties. Welke droom wil jij uit laten komen?


Maanfase 2: jonge maansikkel

3,5 tot 7 dagen na nieuwemaan bevindt de maan zich in de fase van jonge maansikkel. Dit is een fase waar er na een periode van duisternis een sprankje licht aan de horizon verschijnt. Dit geeft moed en vertrouwen, precies waar deze maanfase ook om draait. Blijf daarom denken aan wat je graag wilt bereiken.


Maanfase 3: eerste kwartier

Het eerste kwartier begint 7 tot 10,5 dagen na de nieuwemaan. Deze maanfase is precies tussen nieuwemaan en vollemaan in. Een cruciale fase. Dit is hét moment om daadwerkelijk stappen te zetten om je intentie tot bloei te laten komen. Het universum kan jou hierbij uittesten. Om zo te ontdekken of je jouw intentie met hoofd of hart hebt gemaakt. Zielsverlangens hebben de meeste kans van slagen.


Maanfase 4: wassende maan

De wassende maan is de laatste fase voor vollemaan, en begint 10,5 tot 15 dagen na nieuwemaan. De maan groeit in omvang en haar energie is steeds sterker te voelen. Dat is merkbaar. Je energie neemt toe en je ziet volop kansen en mogelijkheden met betrekking tot je intenties. Het is tijd om zaken nu echt aan te pakken en te veranderen.


Maanfase 5: vollemaan

Tijdens vollemaan is de maan in haar volle glorie te aanschouwen. Een fonkelend helder licht dat kracht uitstraalt. De maancyclus is op haar hoogtepunt aanbeland. Deze krachtige energie is in alles voelbaar. Dat maakt dat het duidelijk wordt wat écht bij jou past en wat je mag gaan loslaten. Let op signalen van het universum. Het zal je laten zien of je op de goede weg zit, of wat er nodig is om daar te komen.


Maanfase 6: afnemende maan

3,5 tot 7 dagen na vollemaan begint de maan langzaam in kracht af te nemen. Steeds meer zal ze zich terugtrekken. Het wordt een periode van rustig aan doen en vertragen na al het harde werk van de afgelopen periode. Beloon jezelf daar ook voor en geef jezelf wat meer tender, love & care.


Maanfase 7: laatste kwartier

Het laatste kwartier begint 7 tot 10,5 dagen na vollemaan. Deze maanfase is precies tussen vollemaan en nieuwemaan in. Neem in deze fase de tijd om te reflecteren. Welke wijze lessen heb je geleerd vanuit afgelopen cyclus? Wat wil je meenemen naar een volgende maancyclus en wat wil je achter je laten? Sta zowel stil bij je leermomenten, als je successen.


Maanfase 8: asgrauwe maan

10,5 tot 15 dagen na vollemaan is het asgrauwe maan. De maan trekt zich steeds verder terug en laat steeds minder van zich zien. Ze neemt tijd voor herstel en rust. Deze fase vraagt om verbinding met je innerlijke wereld. Trek je terug als je daar de behoefte aan hebt en wees mild voor jezelf. Accepteer dat het leven komt zoals het komt en dat precies alles op het juiste moment gebeurt. Geef je daarom over aan het Universum en haar wijze lessen.


Wil jij de energie van de maanfasen benutten?

Zelf werk ik al ruim 3 jaar met de energie van de maan. Door de energie van de maanfasen te benutten heb ik op hele natuurlijke wijze succes en innerlijke rust weten te creëren. Ik start elke maan(d) vol vertrouwen met iets nieuws, geniet van de groei en laat in volle overgave los wat niet langer dient. Wil jij dit ook? Lees dan mijn E-book waarin ik je leer hoe ook jij heel eenvoudig kunt werken met de krachtige maanenergie.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen