Wat betekent het handgebaar Anjali Mudra?
08 augustus 2022 
2 min. leestijd

Wat betekent het handgebaar Anjali Mudra?

Als je wel eens een yogales hebt gevolgd, dan kan het niet anders of het handgebaar Anjali Mudra is voorbijgekomen. Dit handgebaar, waarbij de handpalmen voor de borst of het hart tegen elkaar aan worden samengevouwen, symboliseert respect en begroeting. Maar er schuilt nog een veel grotere symboliek in een Anjali Mudra. 

Namasté

Elke dinsdagochtend om 08:00 uur ga ik naar Yin Yoga bij BBB Health Boutique. Één van de weinige yogalesjes in Amsterdam die nog in het Nederlands wordt aangeboden. Iets wat ik heel relaxed vind, want ik kan minder makkelijk ontspannen bij Engelstalige lesjes. Op de een of andere manier moet ik mij dan meer inspannen, en laat dat nou net niet de bedoeling zijn van Yin Yoga. Hoe dan ook worden afsluitend aan de yogales de handen voor het hart samengevouwen en Namasté gezegd.

Het woord Namasté is afkomstig uit het Sanskriet en wordt gevormd door de woorden: 'Namas' en 'Té'. Het woord 'Namas' kan worden geïnterpreteerd als 'buig' en 'Té' betekent 'voor jou'. Vrij vertaald betekent Namasté dus 'buigen naar de ander die groet'.

Binnen yoga is het gebruikelijk om een les te openen of te eindigen met de begroeting Namasté. Zo worden alle aanwezigen bij aanvang begroet of na afloop bedankt voor hun aanwezigheid.

Anjali Mudra

De begroeting Namasté wordt versterkt door middel van een Anjali Mudra. Dit liefdevolle handgebaar zorgt ervoor dat het licht (ook wel het goddelijke) in een ander gezien en erkent wordt.

Dat komt doordat bij een Anjali Mudra de handpalmen tegen elkaar voor de borst of het hart gevouwen worden. Het samensmelten van de handen tegen elkaar zorgt ervoor dat de vingers (die in verbinding staan met de energiebanen in het lichaam), de energie vrij kunnen laten stromen. Door de handpalmen voor het hart te brengen wordt gelijkwaardigheid richting elkaar getoond. Een Anjali Mudra laat jou bewust worden van jezelf en toont tegelijkertijd nederigheid en dankbaarheid richting de ander.

Wil je trouwens een dieper effect van een Anjali Mudra ervaren? Plaats dan je handen voor je hart en voel dan je hartslag tegen je handen kloppen.

Andere betekenissen van handgebaar

Het vouwen van de handpalmen tegen elkaar kent overigens nog meer (religieuze) betekenissen. Zo laat dit handgebaar onder andere zien dat beide hersenhelften op één lijn worden gebracht. De linkerhand staat immers voor de rechterhersenhelft en de rechterhand voor de linkerhersenhelft. Hierdoor worden intuïtie en logica, evenals de vrouwelijke en de mannelijke energie samen gebracht.

Vanuit het boeddhisme laat het plaatsen van de handpalmen tegen elkaar een evenwichtige balans zien. Door gebruik te maken van dit handgebaar laat je zien dat jij met alles wat je bent respect toont voor de ander, die op zijn of haar manier alles is.

Anjali Mudra als reminder

Bovenal is een Anjali Mudra een reminder om te vertrouwen dat binnen in jou altijd een bron van onvoorwaardelijke liefde aanwezig is. Jouw hart is het kloppende hart van jou. Door je handen samen te vouwen en even voor je hart te brengen mag je dankbaar zijn voor wie je bent en alles wat je doet. Je bent precies genoeg en exact waar je moet zijn; in het hier-en-nu!

Wil je meer lezen over de symboliek van handgebaren? Klik dan hier.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen