De betekenis van handgebaren
25 augustus 2021 
7 min. leestijd

De betekenis van handgebaren

Je handen zijn belangrijke instrumenten in het dagelijks leven. Je pakt, slaat, streelt en voelt met je handen. En door diverse gebaren kun je jezelf door middel van je handen en vingers uitdrukken. Inmiddels denken velen bij een duim omhoog direct aan Facebook en het opsteken van een middelvinger laat overduidelijk zien dat je het ergens niet mee eens bent. Maar er zijn nog vele andere handgebaren.

Handgebaren

Hoewel je jezelf over het algemeen met handen en voeten in elk land ter wereld wel weet uit te drukken, betekenen niet alle handgebaren overal hetzelfde. Wat in Nederland vrij onschuldig en positief bedoelt kan zijn, zou zo maar in een ander land iets vulgairs of beledigend kunnen betekenen. Het kan daarom geen kwaad je eens te verdiepen in de betekenis van een hand- of vingergebaar voordat je hier nietsvermoedend op jouw trip naar het buitenland gebruik van maakt.

Duim omhoog of omlaag

Een duim omhoog stamt uit de tijd van de Romeinen. Tijdens gladiatorengevechten betekende een duim omhoog dat de strijder mocht blijven leven, een duim naar beneden betekende echter het einde. Een duim omlaag betekent dat namelijk er geen genade aan iemand wordt verleend.

Vandaag de dag wordt een duim omhoog over het algemeen beschouwd als een goedkeuring. Denk maar aan een like op Facebook. Ook lifters steken vaak hun duim omhoog om aan te geven met iemand mee te willen rijden. Echter is een opgestoken duim in Afghanistan, Iran, het Midden-Oosten en delen van Italië en Griekenland een signaal dat iemand kan oprotten. Iets wat in sommige Aziatische landen nog een stapje verder gaat, daar staat het teken gelijk aan het opsteken van een middelvinger.

Oké-teken

Handgebaar-oke-teken

Het oké-teken of picobello-teken, waarbij er een rondje van de duim en wijsvinger wordt gemaakt, is voor duikers een teken om aan te geven dat alles goed gaat. Iets wat veel Westerse landen ook gebruiken om aan te geven dat men tevreden is. Echter kan het teken ook een belediging zijn voor homoseksuelen. Zeker in Turkije en Rusland is dit een zeer onvriendelijk gebaar. In Frankrijk betekent het teken dat iemand een nul is, ook niet zo vriendelijk dus. En in Brazilië staat dit teken zelfs gelijk aan het opsteken van een middelvinger.

Gebalde vuist

Waar een gebalde vuist tijdens een sportwedstrijd al snel het gebaar is van euforie, betekent dit in Pakistan iets heel anders. Hier betekent het een grove belediging en is het handgebaar in feite hetzelfde als het opsteken van je middelvinger.

Met de wijsvinger wijzen

Bij het vragen van de weg is men al vaak geneigd om met de wijsvinger de juiste richting aan te geven. En hoewel dit soms heel verhelderend kan zijn, is het in India een onvriendelijk gebaar. Ook in Rusland en China zijn ze niet zo gecharmeerd van wijzen met een wijsvinger. Daar kun je maar beter je hele hand gebruiken om de weg te wijzen.

Opgestoken wijsvinger

Google op een gemiddelde afbeelding van Willie Wortel uit het Donald Duck magazine en je ziet de professor met een wijsvinger omhoog afgebeeld staan. Dit vingergebaar geeft dan ook aan dat iemand een idee heeft.

Tikken met een wijsvinger tegen het hoofd

Doet iemand iets waar je helemaal niets van begrijpt? Dan wordt er in Nederland al snel met de wijsvinger tegen het hoofd getikt. Het laat zien dat deze actie niet wijs is. Echter betekent het in Frankrijk het tegenovergestelde, met dit vingergebaar laat je juist zien dat iemand slim is.

Gebogen wijsvinger

Als je alleen je een vuist omhooghoudt met alleen je wijsvinger gebogen dan betekent dat in Nederland dat je iemand sommeert naar je toe te komen. Iets wat veelal gedaan wordt naar richting honden. Echter mag je dit in de Filipijnen ook alleen maar naar honden doen. Dit gebaar tussen mensen onderling is behoorlijk denigrerend en daar zijn ze op de Filipijnen totaal niet van gediend. En in Singapore en Japan staat dit teken zelfs symbool voor de dood.

Met de wijsvinger schudden

Als de wijsvinger heen en weer wordt geschud betekent dit nee, foei of dat mag niet. Het is op de een of andere manier een teken dat moeders regelmatig gebruiken om aan te geven dat hun kroost iets heeft gedaan wat niet door de beugel kan.

Fingers crossed

De wijs- en middelvinger over elkaar heen kruisen is voor veel christenen een beschermd teken. Het handgebaar behoed namelijk tegen het kwade. Ook wordt handgebaar gebruikt bij het maken van een leugen. Het kruisen van de vingers (al dan niet achter de rug) moet voorkomen dat de leugen wordt ontdekt. Maar over het algemeen is een gekruiste wijs- en middelvinger een bekrachtiging van de hoop op voorspoed en geluk. Het wordt dan ook regelmatig gebruikt bij het starten van een spannende activiteit.

Alleen in Vietnam is het sterk af te raden de wijs- en middelvinger te kruisen. Het teken staat hier symbool voor de vrouwelijke genitaliën en is een zeer onvriendelijk gebaar.

Hoorn-symbool

Het hoorn-symbool, waarbij de wijsvinger en de pink omhoog staan en de andere vingers naar beneden wijzen en de duim naar binnen staat, is vooral voor heavy-metal fans een veel gebruikt gebaar. Het geeft aan dat iemand helemaal opgaat in de muziek en 'hem lekker rockt'. Terwijl in Zuid-Amerika het hoorn-symbool vaak gebruikt voor het aanroepen van bovennatuurlijke krachten. Maar in Spanje, Portugal, Brazilië, Colombia en Italië betekent dit symbool iets heel anders. Het is een beschuldiging aan mannen die vreemdgaan. In Italië is het zelfs officieel verboden en kan er een boete van €50,- worden opgelegd bij het gebruik van dit handgebaar.

Opgestoken middelvinger

Handegebaar-middelvinger

Met wat fantasie zou je een gebalde vuist en opstekende middelvinger als piemel kunnen zien. Daarom dat het 2500 jaar geleden voor de Grieken hét signaal voor anale seks was.

En in de medische wereld stond de middelvinger als de ‘smerige’ vinger bekend. Om de edele wijsvinger schoon te houden werd de middelvinger gebruikt om zalf aan te brengen.

Tegenwoordig is het opsteken van de middelvinger het bekende ‘fuck-you-gebaar’. Je geeft iemand als het ware ‘the finger’. Dit komt overigens uit Amerika en betekent ‘sit on this’ of ‘up your ass’. Echter kun je de middelvinger maar beter niet opsteken naar een ambtenaar in functie (denk aan politieagenten, brandweerlieden of ambulancepersoneel). In het Wetboek van Strafrecht is bepaald dat je voor deze belediging een boete van enkele honderden euro's kan ontvangen.

Shaka-symbool

Ben je in Zuid-Europa op vakantie en heb je trek in een borrel? Steek dan je duim en pink omhoog en laat je andere vingers ingeklapt. In Hawaï is dit overigens een typische begroeting onder surfers. En in veel Westerse landen wordt dit handgebaar naast het gezicht gebruikt om aan te geven dat er gezocht wordt naar een telefoon om mee te bellen.

Hele hand

Steekt een verkeersregelaar een hand met vijf vingers naar je op? Dan betekent het dat je moet stoppen. Echter ben je in Nigeria vervloekt als je een opgestoken hand te zien krijgt. Oppassen dus…

Talk to the hand

Een hand die met een draaiende beweging naar voren wordt gestoken is veelal een soort van ‘ik-ben-er-klaar-mee-gebaar’. Talk to the hand, because the face won’t listen anymore. Dit gebaar komt uit Amerika en komt uit de tijd dat misdadigers te schande werden gezet. Zij werden dan op een markt of plein vastgeketend en de bevolking mocht straatvuil in hun gezicht smeren. Hoewel dit gebaar vandaag de dag vooral bedoeld wordt om grenzen aan te geven, is het in Griekenland een zeer grove belediging richting anderen.

Kinveeg

Ben je in Frankrijk, Italië of Tunesië en plaatst iemand een hand onder de kin en veegt hij of zij deze hand dan naar voren? Dan is dit een gevalletje van haantjes-gedrag. Veel mannen laten zo aan een anderen weten dat ze op op mogen rotten.

Aai over de bol

Afgezien van het feit dat ik het sowieso raar vindt dat kleine kinderen te pas en te onpas door vreemden worden aangeraakt – er wordt al snel in de wangetjes geknepen of een aai over de bol gegeven – kun je dit laatste maar beter uit je hoofd laten in boeddhistische landen als Thailand en Sri Lanka. Het hoogste deel van het lichaam wordt in deze landen namelijk gezien als iets heiligs en is alleen voorbehouden aan de grote geest. En daar blijf je met je handen vanaf!

Peace-teken

Handgebaar-peace-teken

Bij het peace-teken vormen de wijs- en middelvinger de letter V. Het is een teken dat staat voor overwinning en vrede en wordt in Westerse landen veelal gebruikt bij demonstraties. Ook laten inwoners van Oost-Aziatische landen regelmatig een peace-teken zien als er een foto wordt gemaakt. Dat komt omdat het teken een glimlach benadrukt.

Toch is het peace-teken niet overal pais en vree. In delen van Groot-Brittanie, Ierland, Malta en Australië laat dit teken (met de handpalm naar buiten gedraaid) zien dat je schijt hebt aan alles. Eigenlijk een soort van dubbele middelvinger dus. En in Griekenland betekent het zelfs dat je naar de hel kunt lopen.

Met twee handen beetpakken

Ben je in Japan op vakantie? Dan kun je maar beter alles met twee handen beetpakken en geven. Het laat namelijk zien dat je iets oprecht meent om te geven of te ontvangen. Zeker in Japan is beleefdheid en oprechtheid erg belangrijk.

Meer weten?

Ben je benieuwd wat je vingers jou nog meer te vertellen hebben? Dan heb ik een exclusieve handreiking voor jou. Want deze cursus leert jou op een vingervlugge manier je vingers als praktisch raadgever te benutten. Hierdoor zal je vanuit innerlijke rust en een groter zelfvertrouwen makkelijker keuzes kunnen maken. Bovendien ontvang je een ingesproken vijfvingermeditatie als bonus. Ideaal voor instant rust en vertrouwen. Nergens anders vind je dit aanbod op mijn website terug, klik daarom snel hier om aan de cursus deel te nemen.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen