De symbolische betekenis van 1 november
23 oktober 2021 
4 min. leestijd

De symbolische betekenis van 1 november


Rondom 1 november is de ‘sluier tussen de werelden’ het dunst. Dan is er zeg maar een dunner lijntje tussen hemel en aarde. Hierdoor kunnen signalen van overleden geliefden meer dan ooit worden opgevangen. Binnen diverse volkeren over de gehele wereld vinden er feesten plaats waarbij families en vrienden bijeenkomen om dierbare overledenen te eren en te herdenken. En zelfs als dit niet helemaal jouw ding is, dan is 1 november alsnog een dag om in ere te houden. 


Gedenkdagen

Het eren van je voorouders of het herdenken van geliefden, wordt binnen diverse volkoren gevierd. Allerheiligen, Allerzielen, Samhein, Halloween en Dag van de Doden zijn de bekendste gedenkdagen.


Allerheiligen en Allerzielen

In Nederland is Allerzielen een gebruikelijke gedenkdag om nabestaanden te herdenken. Het wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen, waarmee deze dag nauw verbonden is. Beide gedenkdagen zijn onderdeel van het rooms-katholieke geloof. Tijdens Allerheiligen worden alle heiligen en martelaren herdacht. Allerzielen is een gedenkdag voor de overledenen van het afgelopen jaar. Vaak wordt na de dood van een overledene een kruisje met diens naam opgehangen in de katholieke kerk en tijdens de eerstvolgende Allerzielen mogen de nabestaanden dit kruisje mee naar huis nemen. Ook worden bloemen op het graf gelegd en wordt er speciaal gebeden voor de zielen die nog niet in de hemel zijn, maar in het vagevuur.


Samhein of Halloween

Samhain of Halloween wordt ook wel het Keltische nieuwjaar genoemd. Het feest van transitie vindt plaats op 31 oktober, omdat dan de donkere periode aanbreekt. Merk zelf ook maar op. De avonden worden eerder donker en in de ochtenden wordt het later licht. Van oorsprong geloofden de Kelten dat met het inluiden van Oud en Nieuw, de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar zouden opstaan om een levend lichaam in bezit te nemen. Om kwade geesten buiten de deur te houden droegen de Kelten (enge) maskers. Waarschijnlijk ligt hier de oorsprong van de verkleedtraditie op Halloween. Hoewel met name in Amerika Halloween uitbundig wordt gevierd, neemt de feestdag ook in andere landen in populariteit toe.


Dag van de doden

In Mexico zijn 31 oktober, 1 november en 2 november belangrijke gedenkdagen. Deze worden de ‘Dag van de doden’ of ‘Dia de los Muertos’ genoemd. Mexicanen geloven dat de geesten van overledenen op deze dagen hun familie bezoeken en beschouwen dit als een feest. Zij zien de dood niet als iets om bang voor te zijn, maar als iets dat aanvaard en zelfs gevierd moet worden.

In de nacht van 31 oktober op 1 november gaan de hekken van de hemel open. Volgens oudsher geloven de Mexicanen dat eerst de geesten van alle overledenen kinderen een gehele dag op aarde komen. Op 2 november is het de beurt aan de volwassen geesten om op bezoek te komen. De Mexicanen bereiden van alles voor om hun overleden dierbaren weer op aarde te verwelkomen. Er worden altaren gebouwd, veelal versierd met kaarsen, bloemen en wierook. Ook staat er veel drank en eten klaar en klinkt er muziek. Daarnaast worden er genoeg stoelen klaargezet waar de geesten op kunnen zitten.


Symbolische betekenis van 1 november

Misschien voel jij rond 1 november ook wel de aanwezigheid van overleden geliefden. Je kunt hun eren door een kaarsje aan te steken. Of misschien nodig je wel familie en vrienden uit om verhalen over jouw overleden dierbare met elkaar te delen.

Maar je kunt er ook voor kiezen om een symbolische betekenis aan deze periode te geven. Aangezien de donkere periode aanbreekt zal er een serene rust en stilte ontstaan. Ideaal om bij jezelf te rade te gaan wat nou écht voor jou belangrijk is. Hoe vier jij het leven? Maak je genoeg plezier? Krijg je energie van de mensen om je heen? Ervaar je voldoening uit de dingen die je doet? En misschien een beetje confronterend, maar hoe zou je zelf eigenlijk herdacht willen worden? Grote kans dat je intuïtieve antwoorden op deze vragen niet louter positief zijn. Maar geen vrees. Je hebt juist de winterperiode om hieraan te werken. Zodra de lente aanbreekt kun je het nieuwe leven, en bovenal jouw nieuwe leven op jouw voorwaarden, vieren!


Ondersteuning van het universum

Mijn moeder is inmiddels 5 jaar geleden overleden en ik denk dat ik een half jaar na haar overlijden een interview in de krant las. De geïnterviewde had het over een bepaald geloof waarin men ervan uitgaat dat iemand 2 keer zal sterven. De eerste keer als iemands ziel het lichaam verlaat en de andere keer als de naam voor het laatst wordt uitgesproken. 


Tweemaal sterven


Ik ben vergeten om welk geloof dit gaat en dat maakt ook eigenlijk niet uit. Want sinds dat moment ben ik van alles gaan doen om de herinnering aan mijn moeder levendig te houden. Zo schreef ik mij bij de KVK in op haar geboortedag, zeg ik mijn moeder elke keer gedag als ik haar foto in mijn woonkamer zie en bij het opmerken van dubbele getallen denk ik ook weer even aan haar. Nu ik dit zo opschrijf bedenk ik mij ook dat ik dit interview rondom 1 november moet hebben gelezen. Ik was mij op dat moment nog niet bewust van de signalen die het universum kan geven, maar uit eigen ervaring kan ik dus zeggen dat ze er zeker zijn.

Signalen vanuit het universum kun je op diverse manieren ontvangen. Bijvoorbeeld in de vorm van een symbool, een onverwachts liedje op de radio, een dier of dubbele getallen. En aangezien de kennis van dubbele getallen op de eeuwenoude studie numerologie is gebaseerd, hecht ik hier persoonlijk veel waarde aan. Het sterkt mij enorm bij het nemen van beslissingen. Voor mij voelt het dan ook alsof mijn moeder op die momenten bepaalde boodschappen influistert. En of het nou wel of niet mijn moeder is maakt ook eigenlijk niet zoveel uit. Op deze momenten voelt het alsof ik er niet alleen voor sta.


Dubbele getallen

Wil jij ook ontdekken hoe het universum met jou kan communiceren? Kijk dan eens hier bij mijn cursus over dubbele getallen. Ik heb de cursus zo opgezet dat je eerst ontdekt wat de getallen betekenen, zodat je er vervolgens zelf een betekenis aan kan geven. Voor elk getal is er een speciaal ritueel en de wondervragen helpen je nog beter contact te maken met je intuïtie. Kortom; een hele fijne cursus waarvan ik weet dat je hier voor de rest van je leven veel steun aan zal ervaren.

En laat vooral in een reactie weten of jij rond 1 november iets speciaals doet. Wie weet breng je mij of andere lezers op inspiratie. Want hoe dan ook is het belangrijk om deze bijzondere periode te eren!

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen