Vingerafdrukken
21 november 2017 
4 min. leestijd

Vingerafdrukken

Vijf maanden voor je geboorte ontstaan je vingerafdrukken. De huidpatronen worden als het ware in je handen gegrift. In tegenstelling tot bepaalde lijnen en tekens in je hand zijn jouw huidpatronen onveranderlijk. Ze gaan je leven lang mee en vormen de basis van jouw karakter. De Navajo-indianen hebben ook een mooi gezegde: “De Grote Geest blaast de ademhaling van het leven in en de sporen van die adem worden onze vingerafdrukken.” In de medische wereld worden huidpatronen dermatoglyven genoemd en stammen af van het Griekse Derma “huid” en Glyph “inkerving”. Nu begrijp je vast waarom je vingerafdruk voor de politie zo interessant is!

Vier verschillende types

De huidpatronen zijn in vier verschillende types in te delen en elk type is verbonden met een element en krijgt de kwaliteit van dat element mee.

Huidpatroon Boog – Element Aarde
Huidpatroon Krans – Element Vuur
Huidpatroon Lus – Element Water
Huidpatroon Tent – Element Lucht

Huidpatroon Boog
Element Aarde

Boog-element aarde

Het boogpatroon op je vingertop kun je zien als een kleine berg. Het patroon is makkelijk te herkennen, maar niet makkelijk voor de persoon die hem bezit. Het teken is te omschrijven als krachtonderdrukkend. Enerzijds is er een kracht die van beneden naar boven wil en anderzijds is er een kracht die van boven naar beneden drukt. Deze onderdrukking zie je sterk terug in het uitspreken van ideeën, gedachten of wensen. Confrontaties worden niet snel aangegaan. Mensen met bogen zijn dan ook laatbloeiers, ze ontplooien zich naarmate ze ouder worden.

Het element bij een boogtype is aarde. Aarde symboliseert de grond onder de voeten, een fundament om op te bouwen. Er is een grote behoefte aan veiligheid, zekerheid en houvast. Een stabiele werkomgeving is dan ook belangrijk.

Ook is er een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel, zowel naar de werkgever als naar familie en vrienden. Aardetypes zijn daarom ontzettend loyaal en hondstrouw. Het zijn harde werkers en ze beschikken over een groot doorzettingsvermogen. Kenmerkend is de praktische instelling. Een aardetype moet het nut van iets inzien als hij zich inzet.

Huidpatroon Tent
Element Lucht

Tent-element lucht

Een tent lijkt op een boogpatroon, met als groot verschil dat er in het midden duidelijk een verticale streep te zien is. Het patroon is dan ook te vergelijken met een stok die een tent omhoog houdt of een omgekeerde T.

Het element bij een tenttype is lucht. Lucht symboliseert zuurstof, ruimte en vrijheid. Praten, praten en nog eens praten. Denken, denken en nog eens denken. Dat zijn de twee grootste kenmerken voor luchttypes. Het zijn grote scheppers met een toekomstgerichte visie, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Ze zijn zeer communicatief en kunnen zich het beste uitdrukken in kunst, gesproken of geschreven woord.

Eigenzinnigheid is een luchttype niet vreemd. Als hij iets wil dan gaat hij er ook voor, ongeacht wat de omgeving ervan denkt. De sociale betrokkenheid is groot en ze vinden het heerlijk een avondje met vrienden door te brengen. Een luchttype is zeer sensitief en intuïtief, dat maakt dat hij snel doorheeft wat er speelt bij een ander.

Huidpatroon Krans
Element Vuur

Krans-element vuur

Kransen vormen een cirkel. Op je vingertop is duidelijk een rond figuur te zien. Een krans is een intens teken. Mensen met kransen zijn sterke persoonlijkheden die graag hun eigen weg gaan.

Het element dat hoort bij een kranstype is vuur. Vuur symboliseert warme, licht en energie. Vuurtypes zijn gepassioneerde mensen met een sterke wilskracht die anderen warm kunnen maken voor hun talloze ideeën. Kenmerkend is dat de vuurmens zijn ideeën achterna holt, zonder zich gebonden te voelen aan concrete zaken, gevoelens of logica. Bij wijze van spreken is het huis al gebouwd, terwijl de bouwgrond nog gekocht moet worden.

Het is alles of niets bij vuurtypes. Ups en downs zijn dat ook niet vreemd bij dit element. Belangrijk is dat een vuurtype een goede balans in acht neemt tussen geven en ontvangen. Hun onafhankelijkheid is heilig en verplichtingen zijn taboe. Ze maken hun eigen regels en wetten.

Huidpatroon Lus
Element Water

Lus-element water

Lussen hebben een golvende beweging en kunnen naar links of rechts op je vingertop staan.

Het element bij lussen is water. Water symboliseert het leven en de stroming. Mensen met lussen zijn soepel, meegaand en flexibel. Het zijn echte gevoelsmensen met een sterk empatisch vermogen. Watertypes zijn gevoelig voor sferen en onderhuidse spanningen worden snel opgevangen. Verbinding is belangrijk voor het watertype. Het liefst omgeeft hij zich in een vriendelijke en warm-sociale omgeving. Harmonie staat voorop en daarom worden confrontaties nog wel eens vermeden.

Het watertype is te omschrijven als de moeder van de situatie. Ze kunnen goed luisteren, tonen begrip en laten hun eigen kwetsbare kant zien. Door zelf open te zijn, proberen ze de ander te openen.

Water heeft van nature geen vaste of eigen vorm. Daarom voelt een watertype zich het gelukkigst als dat door anderen in een vorm wordt gegoten. Zij hebben stimulans van buitenaf nodig om zich te ontplooien.

Verschillende huidpatronen op de vingertoppen

Het komt zelden voor dat iemand op alle vingertoppen hetzelfde huidpatroon heeft staan. Hoe meer dezelfde huidpatronen hoe sterker het element vertegenwoordigt is. Iemand met veel verschillende huidpatronen is onrustig, zeker tot aan het 30e levensjaar. Er zijn immers verschillende elementen uit te werken en te onderzoeken. Maar als de lessen geleerd zijn, zijn er vele mogelijkheden en talenten.

Hoe zit dat bij jou?

Herken jij jezelf in een element? Of heb je een huidpatroon dat anders is dan hierboven beschreven? Laat het me weten in een reactie! En als je meer wilt leren over patronen in je handen, dan is mijn boek 'Je hebt het zelf in de hand' een enorme aanrader. Je bestelt hem vingervlug op Bol.com.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Isa
Door

Isa

op 16 Jul 2018

Hoii Ik zat zo eens te lezen en heb alles water behalve mijn rechter wijsvinger dat is lucht maar bij die wijs vinger zit ook een soort circel midden in dat patroon weet je misschien wat dat betekend?

dehandcoach
Door

dehandcoach

op 03 Aug 2018

Hoi Isa, het luchtteken is echt een soort van tent. Dus het gaat in een driehoek met duidelijk een streep in het midden. Een cirkel is een vuurteken. Misschien is het wel vuur met een hele grote triade, waardoor je denkt dat het lucht is. Ik zou een foto ervan moeten zien om het goed te kunnen beoordelen. Als je wil mag je mij een foto mailen, dan kijk ik er even naar: melissa@handcoach.nl

Ceesie
Door

Ceesie

op 13 May 2019

Ik heb op al mijn vingers water alleen op mijn ringvinger aan de rechterkant heb ik vuur zitten. Ik vroeg mij al een tijdje af waarom dit anders was. Mijn vriend heeft alle water behalve zijn wijsvinger aan de rechterkant daar heeft hij aarde. Volgens mij zit hier nog wel wat spirituele dingen aan verbonden.

dehandcoach
Door

dehandcoach

op 13 May 2019

Hoi! Dat heeft zeker een betekenis. In dit geval zou je zeggen dat juist diegene die afwijkt van belang is. Wijsvingers gaan over jezelf uiten en ringvingers over daar waar je voldoening uit haalt. Het element laat zien wat daarin voor jou belangrijk is. En rechts vs links weer of dat naar buiten toe of juist gevoelsmatig is.

Glenn
Door

Glenn

op 28 May 2019

Ik heb negen kranspatronen op mijn vingertoppen. Welke betekenis kan daar aan gegeven worden ?

dehandcoach
Door

dehandcoach

op 29 May 2019

Hoi Glenn, nou in de eerste plaats dat je een enorm vurig persoon bent met ontzettend veel energie. Je wilt graag dingen in beweging zetten. Interessant hierbij is wel dat die ene vinger die afwijkt ook veelzeggend is. Welke vinger is dat en welk huidpatroon heb je daarop staan?

Glenn
Door

Glenn

op 30 May 2019

Ik heb een luspatroon op mijn rechter wijsvinger

dehandcoach
Door

dehandcoach

op 31 May 2019

Hoi Glenn, dat is best interessant omdat het ermee te maken zal hebben hoe jij jezelf neerzet in de wereld. Iets te persoonlijk om in een bericht verder uiteen te zetten. Mocht je hier eens verder op in willen gaan dan ben je van harte welkom voor een handanalyse.

Jozina Bakker
Door

Jozina Bakker

op 06 Jul 2019

Goedenavond Vandaag een workshop bij gewoond handen en tenen lezenOp mijn linker hand Pink krans ringvinger een pauwenoog middelvinger een.lus wijsvinger ook een krans duim een lus Rechterhand duim.lus wijsvinger middelvinger en ring vinger een krans pink lus Weet dat ik Apollo ben vuur Maar snap niet goed wat de betekenis is Kun jij wat voor mij beteken

dehandcoach
Door

dehandcoach

op 08 Jul 2019

Hoi Jozina, leuk dat je een workshop handen en tenen lezen hebt bijgewoond. Ik haal zelf ook uit je verhaal dat je met name een vuurtype bent. Vuur ontstaat met een vonk, maar kan zich al snel uitspreiden naar een enorme vuurzee. Dat maakt dat mensen met vuur inspirerend kunnen zijn voor anderen en hun meewillen nemen in nieuwe kansen en mogelijkheden. Wat je met name nodig hebt in het leven is uitdaging en afwisseling. Op mijn website vind je meerdere blogs waarin ik meer vertel over elk type element. Wil je eens verder ingaan op de betekenis van elk huidpatroon op je vinger dan nodig ik je van harte uit eens langs te komen voor een handanalyse. Hoop dat ik je zo een handje op weg heb geholpen:)

Janneke
Door

Janneke

op 17 Jan 2020

Hallo, ik vind dat je omschrijvingen heel helder en mooi verwoord zijn, dankjewel. Bij water komt zie ik ook dubbele lussen. ik kijk naar de handen van mijn vriendin en ze heeft een dubbele lus op de apollo vinger, hoe zou je dat interpreteren?

dehandcoach
Door

dehandcoach

op 17 Jan 2020

Hai Janneke, dank voor je compliment. Een dubbele lus op de Apollo vinger is zeldzaam. Waar het voor straat is de behoefte in expressie. Zichzelf willen (en misschien ook wel moeten) uiten in een vorm van kunst. Die kunst is dan net als het teken op de Apollo vinger vrij zeldzaam. Dus zeker geen kunst voor de mainstream.

Courtney
Door

Courtney

op 15 Jan 2021

Ik heb op alle vingertoppen een lusteken. Op mijn linkerhand wijzen de lussen allemaal naar rechts en op mijn rechterhand wijzen de lussen allemaal naar links. Wat betekent dit?

dehandcoach
Door

dehandcoach

op 18 Jan 2021

Hai Courtney, het zijn allemaal lussen. Dus watertekens. Waar je altijd naar kijkt is of de opening van deze lussen naar je duim of pink gaan. Is dat in alle gevallen hetzelfde? Of echt anders?

Ivon
Door

Ivon

op 28 Aug 2021

Super leuk om te lezen!! Ik vind het erg boeiend en ga je cursus doen op 6 september. Ik heb overal water, behalve beide ringvingers vuur, en rechter wijsvinger lucht.

ster
Door

ster

op 03 Jan 2022

Ik vind het heel intresant om dit alles te lezen helaas zijn mijn ogen niet goed genoeg om dit alles nu te bekijken op mijn vingertoppen. Maa ik heb ene vraagje. Weet jij ook iets over de polslijnen ik heb er vijf en kan hier niks over vinden.

Melissa
Door

Melissa

op 03 Jan 2022

Hi, daar kan ik helaas ook geen antwoord op geven. Sommigen handleeskundigen zien hier voorspellende gaven of het aantal kinderen in, maar ik bekijk het handlezen niet op die wijze.

ster
Door

ster

op 04 Jan 2022

dankje vor je reactie

Lara
Door

Lara

op 13 Feb 2023

Ik en mijn vriendin moeten een werkstuk maken over vingerafdrukken deze site is een van de beste tot nu toe!

Melissa Kamstra
Door

Melissa Kamstra

op 13 Feb 2023

Wat een mooi compliment Lara, veel succes met je werkstuk!

Mik
Door

Mik

op 13 Feb 2023

haiiii ik vind deze tekst erg behulpzaam voor het blad over vingerafdrukken dat ik met lara maak.

Reactie plaatsen