Verschilt het karakter als iemand dezelfde geboortedatum heeft?
19 augustus 2022 
9 min. leestijd

Verschilt het karakter als iemand dezelfde geboortedatum heeft?

Handleeskunde blijft een fascinerend iets. Ook voor mannen. Mijn dates eindigden vaak met een vingervlugge blik in de handen. Iets wat voor mij nog wel het meest interessant was, aangezien ik direct wist wat voor vlees ik in de kuip had:). Maar ik had niet kunnen vermoeden hoe bijzonder de date én handanalyse met Bas werd...

Verschillen en overeenkomsten in persoonlijkheden

Toen ik tijdens mijn date met Bas naar zijn geboortedatum vroeg en hij als antwoord 16 september 1983 gaf, dacht ik dat hij een grapje maakte. Dit is namelijk ook exact die van mij! Nu is mijn beste vriendin toevallig ook op 16 september jarig, maar zij is twee jaar jonger. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die slechts een paar uur ouder is. Dus je begrijpt.... Bas moest ik op allerlei manieren 'lezen' en ik liet ook mijn kennis over astrologie, numerologie en human design op hem los.

Karakteranalyse via astrologie

Volgens Wikipedia is door middel van astrologie te ontdekken hoe de stand van de planeten ten tijde van de geboorte van invloed zijn op het lot van de mensen op aarde. Aangezien handleeskunde en astrologie enige overeenkomsten vertonen (zo zijn bepaalde gebieden en vingers in de handen vernoemd naar planeten) heb ik mij verdiept in astrologie. Met name de maan heeft mijn grootste interesse, omdat deze planneet raakvlakken heeft met de gevoelswereld en de duiding hiervan het vertrouwen in de intuïtie groter maakt. Over het werken met de maan heb ik een E-book geschreven, welke je hier kunt vinden.

Ik zal even laten zien wat zowel mijn geboortechart, als die van Bas aan informatie prijsgeeft.

Geboortechart Melissa


Geboortechart Bas

Nu moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat mijn kennis over astrologie meer algemene zaken betreft. Hierdoor kan ik iets vertellen over de planeten waar de dierenriemtekens in staan. Dan lijkt het allemaal nogal hetzelfde te zijn, waarbij vooral het verschil in ascendant (hoe je overkomt op de buitenwereld) opvalt. Dat is bij mij Schorpioen en bij Bas Leeuw. Wat in een notendop aangeeft dat ik voor anderen vrij mysterieus kan zijn, doordat ik liever eerst de kat. uit de boom kijk. Bas is daarentegen iemand die makkelijk in de omgang is en bij anderen snel vertrouwen opwekt. Dankzij zijn charme weet hij anderen nogal snel om zijn vinger (ha!) te winden! Iets waar we ons allebei zeker in kunnen vinden. Bijzonder dat onze hartlijnen in de rechterhand deze eigenschappen ook laten zien.

Voor het duiden van een gedetailleerde geboortechtart zijn de huizen en graden ook van belang. Vroeger op school was ik al slecht in wiskunde, laat staan in dit gedeelte van astrologie. Het is mij een iets te ingewikkelde puzzel. Vandaar dat ik aan dit gedeelte van astrologie mijn vingers liever niet brandt.

Karakteranalyse via numerologie

De Griekse filosoof en wiskunde Pythagoras ontdekte eeuwen geleden dat de getallen 1 tot en met 9, evenals 11, 22 en 33 een frequentie en een trilling dragen. Dit klinkt ietwat zweverig, maar het komt erop neer dat deze getallen een specifieke energie in zich hebben. En deze energie is (mits je ervoor openstaat) voelbaar. Door de geboortedatum en geboortenaam te analyseren is onder andere te ontdekken welke missie je in het leven hebt meegekregen.

Aangezien zowel Bas en ik dezelfde geboortedatum hebben, hebben we automatisch ook dezelfde missie. De specifieke betekenis is te achterhalen door de som van de totale geboortedatum te verkleinen naar een getal dat uitkomt op een getal tussen 1 en 9. Tenzij de uitkomst 11, 22 of 33 is.

Berekening geboortegetal/levensmissie:
16+09+1983=2008 / 2+0+0+8=10 / 1+0=1

Mensen met een 1 als missie in het leven bezitten een grote innerlijke kracht. Ze zijn individualistisch, eigenzinnig, onafhankelijk en vastberaden. Afwisseling en het opdoen van nieuwe ervaringen zijn belangrijk. Dit zijn de leiders die deuren durven te openen die anderen liever gesloten laten. Echter zit hier ook een valkuil in. Een 1 is namelijk nogal gewend dingen alleen (is het niet frappant dat in dit woord ook het woord een voorkomt?!) te doen en kan het lastig vinden met anderen samen te werken of samen te zijn.

Ik herken mezelf zeker in deze missie, en dan nog vooral in de valkuil. Want met terugwerkende kracht begrijp ik nu veel beter waarom ik wel eens met leidinggevenden in de clinch heb gelegen. Luisteren naar hun adviezen deed ik zelden, ik trok liever mijn eigen plan. En als zelfstandig ondernemer vind ik met anderen samenwerken ook een lastig dingetje. Daarom geef ik ook liever de voorkeur aan freelancers.

Hoewel Bas zichzelf ook zeker herkent in de afwisseling en op avontuur willen gaan is hij niet zo'n typische einzelgänger als het om leidinggeven gaat. Want hoewel hij graag in een zelfstandige rol te werk wil gaan, vind hij het tegelijkertijd ook belangrijk dat het hele team gezien en gehoord wordt. Daarom dat hij al snel alles en iedereen bij zijn plannen betrekt.

Benieuwd naar jouw persoonlijke getallen? In mijn online cursus numerologie leer je ze allemaal!

Karakteranalyse via Human Design

Human Design is een systeem dat eind jaren 80 van de vorige eeuw is ontstaan en inzicht geeft in de wijze waarop iemand is geprogrammeerd. Het systeem maakt gebruik van diverse wetenschappen (waaronder ook numerologie en astrologie) en voor de berekening van een Human Design chart is wederom de geboortedatum van belang.

Mijn kennis over Human Design is heel summier. Daarbij vind ik dit nog een ingewikkeldere wiskundige puzzel dan astrologie. Er zijn zoveel 'kanalen' en 'portalen' waarbij er rekening moet worden gehouden. En hoewel de materie soms heel diep gaat, is het daarentegen soms weer zo algemeen beschreven dat er altijd wel een punt van herkenning te vinden is. Hoe dan ook zal ik hieronder even laten zien wat zowel mijn chart, als die van Bas is.

Human Design chart Melissa

Human Design chart Bas

Zoals eerder aangegeven vind ik bepaalde informatie vanuit Human Design nogal breed geïnterpreteerd. Daarom laat ik het type 'Manifesting Generator' dat Bas en ik allebei zijn even achterwege. Interessanter wordt het als er naar het profiel gekeken wordt. Ik heb het profiel van een Onderzoeker (1) en een Martelaar (3). Wat betekent dat ik graag dingen wil begrijpen en dat ik leer door zelf te ervaren. Het gebrek van een onveilige basis kan echter wel wat onzeker maken. Dit herken ik zeker en op dit punt kan ik ook snel emotioneel uit balans raken. Iets wat overeenkomt met mijn maanteken Steenbok en rechte lotslijnen die in allebei mijn handen te vinden zijn. Echter herken ik mezelf niet zozeer in het profiel van een Martelaar. Want het is niet zo dat ik pessimistisch kan zijn totdat ik die veilige basis heb gevonden. Integendeel! Ik zoek juist al snel naar andere wegen als iets niet lukt.

Ook in het profiel van Bas komt de Martelaar (3) terug en deze vormt dan een combinatie met die van een Rol Model (6). Met name het vertrouwen dat een Rol Model uitstraalt zorgt ervoor dat anderen zich snel bij deze persoon op hun gemak voelen. Dit komt sterk overeen met ascendant Leeuw dat Bas heeft. Het profiel van een Martelaar uit zich in het profiel van Bas als iemand die slecht stil kan zitten en alles (zelfs met gevaar voor eigen leven) uit het leven wil halen. Iets waar hij zichzelf zeker in herkent, echter zal hij zichzelf niet roekeloos noemen.

Karakteranalyse via Handleeskunde

Save the best for last. En misschien ben ik ergens ook wel een tikkeltje bevooroordeeld vanwege mijn eigen expertise in het analyseren van handen. Maar ik kon de grootse overeenkomsten en verschillen in karakters tussen mij en Bas haarfijn uitleggen door een kijkje in de handen te nemen. De bovenste handafdrukken zijn die van mij, eronder die van Bas.

Handafdrukken Melissa

Handafdrukken Bas

Ja er zijn zeker overeenkomsten. Zowel Bas als ik hebben lussen van perfectionisme en verantwoordelijkheid in onze handen staan. Ook is het opmerkelijk dat we allebei een driehoek van grote liefde hebben. Hier komen onze kritische blik, hoge betrokkenheid en extreme gulheid vandaan. Je zou kunnen zeggen dat dit overeenkomt met zon in Maagd, Maan in Steenbok en Venus in Leeuw.

Overigens heeft Bas ook een naar buiten wijzende wijsvinger. "Gesprekken over Pepsi of Cola vind ik niet zo interessant, ik ben veel nieuwsgieriger naar wat iemand drijft." En dat snap ik heel goed. Bas heeft namelijk een luchtteken op zijn wijsvinger staan. Dit maakt hem ontzettend nieuwsgierig. Tel daarbij een lijn uit het  Plutogebied bij op en je begrijpt waarom Bas geen genoegen zal nemen met een vaag antwoord. Nee de 'vraag achter de vraag' moet worden beantwoord en daar blijft Bas net zolang naar doorvragen totdat hij het gevoel heeft dat er tot de kern van een verhaal is gekomen. Saillant detail: Bas is hoofdredacteur en dat wist ik niet voordat we aan de handanalyse begonnen. Bovenstaande eigenschappen maken hem uitermate geknipt voor zijn werk!

Echter zitten de watertekens op de andere vingertoppen evenals de hoofdlijn naar het Maangebied Bas soms in de weg. Dit zorgt er namelijk voor dat hij geneigd is aannames te doen. Wat niet hoeft te betekenen dat zijn gevoel niet juist is, echter is de vraag of hij de ander zijn of haar gevoelens juist interpreteert en zaken vandaan komen waar Bas denkt dat ze vandaan komen.

En hierin verschillen Bas en ik als dag en nacht. Mijn vele vuur op mijn vingertoppen i.c.m. een hoofdlijn naar Mars in de rechterhand maken van mij iemand die nogal Ik-gericht is en niet zo bezig is met de gevoelens van anderen. Wat niet wil zeggen dat ik niet gevoelig ben, alleen zal ik mij minder snel door gevoelens laten leiden. Ik krijg ook nogal eens de vraag of ik mensen 'lees' als ze bij mij voor een handanalyse op bezoek komen. Zie hier het antwoord waarom ik helemaal niet bezig kan zijn met een 'cold reading'.

Onze duimen laten duidelijk het verschil in leiderschap zien, Dit kwam al eerder ter sprake bij de berekening van de levensmissie door gebruik te maken van numerologie. Want we mogen dan wel allebei graag zelfstandig te werk willen gaan, het waterteken op Bas zijn rechterduim laat zien dat hij hierin als een teamplayer opereert. Pas als iedereen aan boord is, kan Bas de kapitein zijn. Dat is bij mij nou niet bepaald het geval en dat laat ook het vuurteken op mijn rechterduim zien. Ik stippel niet alleen liever zelf de route uit, ik vaar hem ook het liefst zelfstandig en alleen.

Welke tool om jezelf beter te leren kennen?

Laat ik voorop stellen dat er geen ultieme of beste tool is om jezelf beter te leren kennen. Alleen al het feit dat je jezelf beter wilt leren kennen is een waardevol iets op zich. Want hoe beter jij je krachten, valkuilen en behoeften weet, hoe makkelijker het zal worden keuzes te maken en kansen te benutten. Voor deze zelfkennis is elke tool die er voorhanden is even geschikt.

Als het gaat om persoonlijke ontwikkeling, dan gaat het er vooral om bij welke tool jij jezelf het meest prettig bij voelt. Pas dan kun je ook open staan voor antwoorden en nieuwe invalshoeken. Ook is het prettig als je een tool gebruikt die handvatten geeft waar je daadwerkelijk iets mee kunt. En in dat laatste zit echt mijn eigen expertise. Want ik benut niet alleen handleeskunde als bewustzijnstool, mijn actiegerichte vorm van aanvullende coaching zorgen ervoor dat je ook gaat handelen naar de persoon die je werkelijk bent.

Iets wat Bas ook kan beamen. Na de vingervlugge handanalyse vertelde hij zeer onder de indruk te zijn van de gedetailleerdheid waarmee zijn karakter werd beschreven én de adviezen die daarop volgden om zowel privé als zakelijk naar het volgende niveau te groeien. "De antwoorden die je gaf vanuit handleeskunde zorgden ervoor dat ik het zelf ook echt kon voelen wat je vertelde."

Ik vind alle tools even interessant en haal ook uit elke tool wel informatie over iemands karakter. Echter vind ik handleeskunde het meest sterk. Dit is zo gedetailleerd en vanuit al mijn kennis kan ik oprecht zeggen dat de grootste verschillen in karakter tussen Bas en mij via handleeskunde naar voren komen. Dus geen wonder dat hij het toen echt voelde zeg maar.

Heb jij je wel eens in een van de tools verdiept? Welke inzichten heb je hierdoor ontvangen? Laat het weten in een reactie. Ik ben heel benieuwd!

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen