De spirituele betekenis van de kerstboom en bijzondere boommaan
04 december 2021 
2 min. leestijd

De spirituele betekenis van de kerstboom en bijzondere boommaan

Wat maar weinig mensen weten is dat het optuigen van de kerstboom van oorsprong een spirituele traditie is. Van oudsher wordt de kerstboom gezien als een heilige boom waarin de lichtjes en kerstballen een symbolische betekenis hebben. En doordat de vollemaan van 19 december ook wel de boommaan wordt genoemd hebben dit jaar de kerstboom en vollemaan iets heel bijzonders met elkaar gemeen. 

Boommaan

De vollemaan van 19 december is extra bijzonder. Niet alleen is het de laatste vollemaan van 2021, het is ook nog eens de dertiende vollemaan van dit jaar. Iets wat eens in de drie jaar voorkomt. Deze vollemaan staat ook wel bekend als de Boommaan en dankt haar naam aan de groenblijvende bomen die symbool staan voor onsterfelijkheid en levenskracht. Kijk maar eens om je heen. De meeste bomen zijn kaal, maar het zijn de naaldbomen die groen blijven.

Kerstboom

Op dit moment is in vele huishoudens een groenblijvende boom te vinden. Deze traditie ontstond duizenden jaren geleden. Het was gebruikelijk om in deze periode van het jaar een groenblijvende boom uit een heilig bos te kappen en deze vervolgens versierd met appels en noten op het dorpsplein neer te zetten. Dit werd de Midwinterboom genoemd. Pas in de 17e eeuw begonnen rijkere mensen in Duitsland de boom binnen te plaatsen en al snel volgde de rest van Europa dit voorbeeld. Zo geschiedde het ontstaan van de kerstboom in huis.

Spirituele betekenis

Door een kerstboom in huis te halen geef je jouw huis in feite een spiritueel tintje. Want daar waar buiten de bomen kaal en leeg zijn, heb jij een prachtige mooie groene boom in huis. Ok vooruit, de boom verliest op een gegeven moment dan wel zijn groene naalden. Maar dat heeft te maken met het feit dat de boom geen voeding meer krijgt vanuit de grond. 

Daar waar vroeg de kaarsjes in de bomen hingen, zijn deze nu vervangen door lampjes. En ik weet zeker dat je hier niet bij stil staat, maar hiermee haal je het licht weer naar binnen. Dat heeft te maken met 21 december. Dit is namelijk de langste dag van het jaar. Na deze datum zijn de dagen misschien nog wel koud en nat, ze duren in ieder geval niet meer zo lang als dat ze voorheen duurde. Iets wat komt doordat de dagen meer zonlicht laten zien.

En de kerstballen die zo mooi fonkelen in het licht van de kaarsen stellen onze verbinding met de eigenschappen van de zon, de maan en de planeten voor. Zeg maar jouw zon- en schaduwzijde. Of noem het jouw kwaliteiten en valkuilen of sterke en zwakke punten. Hoe dan ook een mooi besef dat de kerstballen dit symboliseren.

Vollemaan als moment van zelfreflectie 

Bomen worden gezien als belangrijke levenskracht. Hun wortels diep in de aarde geven de bladeren hoog bovenin de voeding om tot bloei te komen. En bloeiende bomen geven de aarde voldoende zuurstof om alles te laten leven. Dat maakt de vollemaan van 19 december een mooi moment om je met je eigen bron van het leven te verbinden.

Neem deze vollemaan de tijd en ruimte om naar binnen te keren en stil te staan bij afgelopen jaar.
- Welke ervaringen heb je opgedaan?
- Wat zijn de lessen die je hebt geleerd?
- Wie of wat is er op jouw pad gekomen?
- Welke successen heb je mogen vieren?

Als je met deze zelfreflectie aan de slag gaat zal je intuïtief aanvoelen wat je achter mag laten in 2021. Benut daarom de krachten van de Boommaan om alles aan het universum terug te geven wat je niet meer nodig hebt. Juist door nú los te laten kun jij in 2022 opbloeien zoals jij het liefste wilt bloeien! 

Tip! De geur van dennennaalden kan jou deze vollemaan helpen om dieper in contact te komen met je onderbewuste. Dus als je liever geen echte kerstboom in huis haalt, geef jezelf dan een mooi kerststuk cadeau.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen