De betekenis van Mercurius retrograde
18 februari 2020 
3 min. leestijd

De betekenis van Mercurius retrograde

Mercurius retrograde. Say what?! Ik hoef mijn timeline op social maar te openen en de berichten over Mercurius retrograde vliegen mij op de oren. Ok, ok, misschien ook wel doordat ik veel zogenaamde ‘spiri-wiri’s’ volg. Hoe dan ook kom ik niet altijd door de stof heen. Taai, droog en mega theoretisch. Dus vond ik het tijd om op onderzoek uit te gaan en te achterhalen wat het nou betekent en hoe je hier praktisch gebruik van kunt maken.


Beweging van planeet Mercurius

Planeet Mercurius draait normaal gesproken met een hoge snelheid om de zon heen. Over de periode van een jaar staat Mercurius hierdoor in alle twaalf dierenriemtekens. Maar… een aantal keer per jaar verandert er iets aan de manier waarop Mercurius zich beweegt. Plat gezegd trapt Mercurius dan op de rem waardoor de snelheid van voortbewegen afneemt. Dit wordt stationair genoemd.

“Een planeet is stationair wanneer de voorwaartse beweging van de planeet ten opzichte van de sterren stopt, om vervolgens om te keren. De planeet beweegt dan retrograad.”De optische illusie van Mercurius

Deze periode duurt ruim drie weken. En in die periode lijkt het alsof Mercurius achteruit loopt, maar dat is eigenlijk niet het geval. Het is eigenlijk een optische illusie. Vergelijk het met een rijdende trein en een auto. Als de trein sneller gaat dan de auto, lijkt de auto achteruit te gaan, ook al is dat niet het geval. Bottom line lijkt het vanaf de aarde bezien alsof Mercurius anders draait, alleen is dat dus niet zo. Ik geef toe, lekker verwarrend allemaal. En laat dat nou sterk voelbaar zijn voor ons op aarde gedurende deze periode.De eigenschappen van planeet Mercurius

Planeet Mercurius is vernoemd naar de Romeinse god Mercurius. Mercurius was de enige god die vrij door alle rijken kon reizen. Met zijn talent was hij een kosmische boodschapper en alleen hij wist of zijn boodschappen de oorspronkelijke inhoud hadden of dat ze gemanipuleerd waren. Vandaar dat planeet Mercurius zo sterk verbonden is aan het thema communicatie.

Mercurius staat voor:
¤ Communiceren
¤ Denkwijze en gedachten
¤ Gevoel voor timing
¤ Intellectuele interesses
¤ Handelen en handelswijzeMercurius retrograde

Wanneer een planeet zich retrograde beweegt vertragen de dingen die ermee samenhangen, en tegelijkertijd krijgen onopgeloste of onafgemaakte zaken vaak resultaat.

In een periode dat Mercurius retrograde loopt zal met name in de communicatie niet altijd alles even vlekkeloos verlopen. Het kan aanvoelen alsof je met iemand op een andere planeet aan het communiceren bent. Ook zal het niet altijd even makkelijk zijn je gedachten te ordenen. En geheel buiten jou om kan de technologie je wel eens in de steek laten.

Aan de andere kant brengt deze periode ook kansen met zich mee. Het is een ideale gelegenheid om zaken een tweede kans te geven. Is er iets dat je over zou willen doen of vernieuwen? Doe dat dan zeker in de periode dat Mercurius retrograde loopt. En misschien lukt het niet al je gedachten te ordenen, maar kijk vooral waar je aandacht naar uitgaat. Mercurius blijft hier ‘hangen’. Geef het dan ook de aandacht die het nodig heeft.Do’s tijdens Mercurius retrograde

Om het je makkelijk te maken zijn er een aantal do’s in de periode dat Mercurius retrograde loopt.

√ Lees belangrijke informatie minstens twee keer door, je wilt geen details missen.
√ Bevestig, check en dubbelcheck gemaakte afspraken.  
√ Als het kan stel dan het tekenen van contracten uit, of zorg ervoor dat je ruime bedenktijd krijgt. Het zou zo maar kunnen dat je na de retrograde van gedachten wisselt of de voorwaarden wilt aanpassen. 
√ Verwacht vertragingen of zelf annuleringen tijdens het reizen. Plan daarom niet alles te strak in en houdt speling tussen afspraken.
√ Ben je iemand die altijd alles op het laatste nippertje red? Zorg dan nu voor extra reistijd, want de kans dat je te laat komt is in een periode van Mercurius in retrograde zeer aannemelijk.
√ Vergelijk prijzen als je van plan bent iets nieuws aan te schaffen.
√ Vervolg een studie of cursus af die je niet hebt afgemaakt
√ Zorg voor een back-up van je computer en/of telefoon.
√ Pauzeer en haal diep adem voordat je gaat communiceren. Laat ook eens wat stiltes in gesprekken vallen.


Onverwachtse gebeurtenissen

Het is tijdens Mercurius in retrograde een beetje oppassen geblazen, maar niets om je zorgen over te maken. Als je er rekening mee houdt is er niets aan de hand en kunnen er zelfs mooie en onverwachtse gebeurtenissen zich voordoen.

Zo kan een oude vriend vanuit het niets weer contact opnemen, kan je iets terugvinden waarvan je dacht dat het verloren was of valt dat gesprek waar je zo lange tijd tegenop hebt gezien reuze mee!Meer informatie over Mercurius Retrograde

Meer lezen? Yasmin Boland is één van mijn favoriete auteurs als het gaat om de sterren en planeten op een praktische en heldere manier uit te leggen. Over de Mercurius retrograde heeft zij een interessant boek geschreven.En hoe zit dat bij jou?

Merk je effect van Mercurius retrograde? Ik namelijk wel. Zo kreeg ik van iemand afgelopen week een gratis E-book waarin minstens vier fouten zaten over een komend event. Ondanks dat ik weet dat Mercurius retrograde loopt haak ik toch af, want hoe goed is dan nog de informatie op het event? Dus dubbelcheck lieve mensen als je iets uitstuurt.

En bij een vriendin maakte ik een opmerking over de prijs van een event. Ik vond het een beetje gek voor iets te betalen waar ik als het ware opvulmateriaal ben. Alleen zij dacht dat ik er geen zin meer in had. Haha, zo zie je maar hoe snel miscommunicatie kan ontstaan. Ik weet niet helemaal of miscommunicatie is te voorkomen als Mercurius retrograde loopt, maar met mijn do’s kom je een heel eind. Good luck!

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Dimara
Door

Dimara

op 20 Jun 2020

Hoi, Kan het zijn dat door deze bewegingen je ook extra moe bent? Ik ben echt de laatste dagen kapot en ik merk het ook aan mijn zoontje van 2. Mooie uitleg verder!

dehandcoach
Door

dehandcoach

op 20 Jun 2020

Hai! Dank voor je compliment, en persoonlijk zou ik eerder de energie van nieuwemaan in Kreeft meer wijden aan het vermoeide gevoel dan Mercurius retrograde. Hoe dan ook extra lief zijn voor jezelf komende paar dagen...

Reactie plaatsen