Kunnen handen veranderen?
02 mei 2023 
3 min. leestijd

Kunnen handen veranderen?

Het is niet alleen fascinerend dat je handen je zoveel vertellen over je persoonlijkheid, maar dat je handen ook kunnen veranderen. Daarom adviseer ik eens in de drie tot vijf jaar een afdruk van je handen te maken. Door je handafdrukken in de loop der tijd naast elkaar neer te leggen, zal je namelijk kunnen aflezen welke ontwikkelingen je hebt doorgemaakt. Ik ben dan ook zelf heel blij met mijn eigen bewaarde handafdrukken. Want als ik dit niet had gedaan, was ik mij nooit zo bewust geweest van de groei die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt. 

Handlezen is een momentopname 

Handlezen kun je het beste zien als een momentopname. Het geeft inzicht in je karakter, en het laat tegelijkertijd zien welke vraagstukken op dit moment een rol in je leven spelen. Iets wat dus ook betekent dat ontwikkelingen na verloop van tijd zichtbaar zullen zijn en jij hierdoor je groei in kaart kunt brengen. 

Veranderingen in je handen 

Als er sprake is van een levensbepalende ontwikkeling (die zowel positief als negatief kan zijn) kan dit op den duur zichtbaar worden in je handen. Hierbij gaat het dan om bepaalde lijnen die in je handen kunnen ontstaan of langzamerhand verdwijnen. 

Veranderingen in je linkerhand laten emotionele ontwikkelingen zien. Hierbij kun je denken aan een negatief denkbeeld dat is doorbroken. Zichtbare ontwikkelingen zijn af te lezen in de rechterhand. Hierbij gaat het om veranderingen als een scheiding, emigratie of carrièreswitch.

Let op! Het is niet zo dat veranderingen van de ene op de andere dag zichtbaar zullen zijn. Vaak hebben ontwikkelingen tijd nodig, vandaar dat een verandering minstens enkele maanden tot een jaar nodig heeft om zichtbaar te worden in je handen. 

Verandering in mijn eigen handen

Omdat je handen kunnen veranderen, is het extra interessant vaker afdrukken van je handen te maken. Zo kun je in kaart brengen welke veranderingen zich hebben voorgedaan. Iets wat goed is op te merken als je naar mijn handafdrukken uit 2015, 2020 en 2023 kijkt. In 2015 zie je dat alle lijnen in mijn linkerhand in balans aanwezig zijn. Hoewel ik de jaren daarvoor een aantal pittige periodes had meegemaakt, verliep mijn leven op dat moment redelijk op rolletjes. 

Handafdruk 2015

Hoe anders was dat in 2020. Mijn moeder mocht dan al een paar jaar ervoor (in 2016) zijn overleden, ik had het er nog steeds erg moeilijk mee. En dat werd versterkt door de pandemie. Vanaf het moment dat de maatregelen werden aangekondigd, zat ik met mijn handen in het haar. Met een business die om handen draait en een advies om geen handen meer aan te raken, wist ik niet hoe ik alles moest bolwerken. Ik was in die periode moe en erg kwetsbaar. Iets wat je kunt zien aan de minder sterk, ook wel fragiel genoemd, aanwezige lijnen. 

Handafdruk 2020

Recentelijk maakte ik (speciaal voor mijn boek) weer handafdrukken, en wat een verschil met die uit 2020! Ik ben nog niet waar ik was in 2015, maar de lijnen in mijn hand zijn een stuk sterker geworden. Daarbij is mijn Mercuriuslijn enorm sterk aanwezig. De emotionele ontwikkeling die hiermee samenhangt, voel ik enorm. Tegenwoordig heb ik veel meer vertrouwen in een goede afloop. Want als ik na zoveel tegenslagen steeds weer als een ‘feniks uit de as’ herrijs, dan zal ik dat vast en zeker een volgende keer weer doen.

Handafdruk 2023

Het belang van handafdrukken 

Als ik mijn handafdrukken niet had bewaard, was ik me nooit zo bewust geweest van de veerkracht die ik in de afgelopen jaren heb opgebouwd. Mijn advies is om eens in de drie tot vijf jaar een afdruk van je handen te maken. Ze vormen namelijk een mooie reminder over hoe je je hebt ontwikkeld. Hierdoor heb je altijd een fijne tool bij de hand die jouw groeiproces in kaart brengt. Hoe fijn is dat! 

Zelf handafdrukken maken

Wil je zelf handafdrukken maken? Dat kun je heel eenvoudig doen met het speciale inktvel dat via mijn webshop hier te bestellen is. De handafdrukken die je dankzij het inktvel maakt zijn zo duidelijk dat het haast een röntgenfoto lijkt! Niet zo verwonderlijk dus dat de forensische opsporingsdienst dit inktvel ook gebruikt voor het maken van handafdrukken.

En wil je meer lezen over de betekenis van de lijnen en patronen in je handen? Bestel dan hier mijn boek 'Je hebt het zelf in de hand'. Door je eigen palmen en vingers te bestuderen zal je als het ware een handleiding voor jezelf (vergelijkbaar met een SWOT-analyse) kunnen maken. Je leert jezelf zo niet alleen beter kennen, maar krijgt ook inzicht hoe je die eigenschappen vervolgens beter benut. Zo komt datgene wat je wilt echt binnen handbereik! 

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen