Voorspellende dromen tijdens 12 heilige nachten
21 december 2020 
2 min. leestijd

Voorspellende dromen tijdens 12 heilige nachten

De nachten tussen eerste kerstdag en Driekoningen worden de 12 heilige nachten genoemd. Het is een periode van heldere inzichten en bezinning. De dromen die je tijdens de 12 heilige nachten droomt, kunnen zelfs een voorspelling geven van wat jou te wachten staat komend jaar.


De oorsprong van de 12 heilige nachten

Al vanaf oudsher, en vanuit diverse bronnen, kennen de 12 heilige nachten hun oorsprong.

Christendom
Vanuit het Christendom wordt de periode van de 12 heilige nachten gezien als de tijd die de drie koningen nodig hadden om Jezus Christus te vinden. Als teken voor de drie koningen uit het Oosten verscheen er tijdens de geboorte van Jezus Christus een ster aan de hemel. Toen zij op 6 januari aankwamen waren er 12 nachten verstreken.

Astrologie
Ons kalendersysteem is gebaseerd op het zonnejaar. Het kost de aarde gemiddeld 365 dagen om een ronde langs de zon te maken. Volg je de stand van de maan, dan kom je op een ander getal uit. De maan heeft namelijk maar 29,5 dagen nodig om een reis rond de aarde te maken. Dat betekent dat in een heel kalenderjaar de maan in 354 dagen 12 keer een ronde om de aarde heen maakt. Wil je meer lezen over de maankalender? Klik dan hier.

Het verschil tussen de 354 dagen van een maanjaar en 365 dagen van een zonnejaar zijn 12 nachten. Deze 12 nachten wordt vanuit de astrologie gezien als een rustperiode. Een extra tijd die vraag om reflectie en overgave.

Natuur
Als je kijkt naar het ritme van de seizoenen en de natuur, dan zie je eind december een periode van verstilling. Moeder Aarde trekt zich terug. Kijk maar naar buiten. Alle blaadjes zijn van de bomen verdwenen en bloemen komen nog niet uit de grond. De dieren gaan in winterslaap. Mensen trekken zich terug in hun huizen. En je zou zelfs kunnen zeggen dat de zon even pas op de plaats houdt. De dagen zijn immers kort en de nachten lang.

Of je nou vanuit het Christendom, astrologie of de natuur naar de periode van de 12 heilige nachten kijkt, overeenkomstig kun je spreken van een moment van bezinning. Benut deze periode dan ook door zelf naar binnen te keren en je intuïtie, door middel van je dromen, tot je laten te spreken.12 voorspellende dromen

Waar het precies vandaan komt is niet helemaal te achterhalen, maar het verhaal gaat dat je tijdens de 12 heilige nachten zelfs 12 voorspellende dromen voor het komend jaar kunt ontvangen. Vanaf de eerste nacht (25 op 26 december) tot de twaalfde nacht (5 op 6 januari) zal je droom verband houden met de maanden van een kalenderjaar. Wat je dus droomt in de eerste nacht kan het centrale thema van januari voorspellen. En in de tweede nacht staat het centrale thema van februari centraal. Totdat je uitkomt bij nacht twaalf die laat zien wat volgend jaar december voor jou in petto heeft.Dromensymboliek

Hoe graag je misschien ook zou willen, het is niet zo dat je dromen een pasklaar antwoord zullen geven. Het zijn eerder voorwerpen, personen, gebeurtenissen of plaatsen met een boodschap. Je onderbewuste of intuïtie zoekt een manier om met jou te communiceren en maakt daarom gebruik van een bepaalde symboliek. Mocht je behoefte hebben aan een helpende hand, dan kan een dromenexpert als Nathalie Fillet je hier fijn bij helpen.Hulpmiddel tijdens 12 heilige nachten

Het is aan te raden om op het moment van ontwaken je droom te noteren. Want op het moment dat je wordt opgeslokt door de waan van de dag zal je droom al naar de achtergrond zijn verdwenen. Houd daarom een pen en notitieboekje bij je bed zodat je direct na het wakker worden je droom kunt noteren.

En als je het lastig vind je dromen te onthouden, dan kun je jezelf dit voornemen voordat je gaat slapen. Omdat je brein je laatste gedachten onthoud (vraag niet hoe, maar het is zo) kun je jezelf trainen in het onthouden van je dromen.

Ik wens je een prachtig mooie dromenreis tijdens de 12 heilige nachten. Laat je mij in een reactie weten wat je zoal hebt gedroomd? Ik ben heel benieuwd! 

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Marieke
Door

Marieke

op 30 Dec 2020

Hoi! Ik las je bericht op insta en ben sinds die tijd bezig met wat mijn dromen me vertellen. Voorheen was ik daar al mee bezig maar de 12 heilige nachten brengen het weer wat meer naar de voorgrond. Zo droomde ik vannacht dat ik geconfronteerd werd met iemand uit mijn pest-verleden in de omgeving waarin ik mij superprettig voel. Ik ben erg benieuwd wat dit gaat betekenen in de toekomst! Waar ik wel nog benieuwd naar ben is of ik de dromen los van elkaar moet zien of dat de 12 dromen samen een geheel vormen?

dehandcoach
Door

dehandcoach

op 02 Jan 2021

Hai Marieke, hier gaan verschillende verhalen over. Het schijnt dat je alle 12 dromen afzonderlijk kunt zien als elke maand voor het komende jaar. Ik ben er zelf een voorstander van om de rode draad van alle 12 dromen op te zoeken. Wie komt er vaker in voor? Wat is het thema dat centraal staat. Vervolgens is het aan jou om te onderzoeken wat dit zou kunnen betekenen en waar je mee aan de slag mag.

Reactie plaatsen