Ervaringen uit eerste hand: Rian
09 maart 2022 
4 min. leestijd

Ervaringen uit eerste hand: Rian

Rian heeft op meerdere vingertoppen kransen staan. Hierdoor is vuur haar basiselement. In combinatie met onder andere een lus van perfectionisme en een driehoek van grote liefde zorgt dit voor prachtige talenten en kwaliteiten, maar tegelijkertijd ook voor enkele hardnekkige valkuilen. Doordat ze zich hier bewuster van is geworden lukt het haar steeds beter een gezonde balans tussen haar sterkten en zwakten te vinden.

De handen van Rian


Op de juiste manier veranderen om succes te realiseren

Kransen op haar ringvingers geven aan dat Rian pijlsnel ziet hoe het ook anders kan. Verandering is haar daarom niet vreemd. Alleen ziet niet altijd iedereen in waarom een verandering noodzakelijk is, laat staan in hetzelfde tempo. Hierin speelt haar hoofdlijn een belangrijke rol. De lengte en vorm geven aan dat Rian bedachtzaam en resultaatgericht is. Inmiddels weet ze het beste van deze twee werelden te combineren: “ik hou van snelheid, maar vind het wel belangrijk dat iedereen mee kan. We hoeven niet per se meteen van start, maar het moet wel concreet zijn welke stappen er genomen gaan worden. In dit proces ben ik gegroeid. Vroeger snapte ik niet waarom anderen niet inzagen dat we een bepaalde kant op moesten. Voor mij was het heel logisch deze stappen te zetten. Inmiddels zie ik in dat het als team belangrijk is om allemaal te begrijpen waarom de te nemen stappen noodzakelijk zijn. Iets waar ik mij nu ook hard voor maak.”

Rian_Krans op ringvinger - Hoofdlijn


Van perfectionistische valkuil naar grote kracht

Er is ook een lus van perfectionisme in de handen van Rian zichtbaar. De naam zegt al waar het over gaat: er is sprake van een perfectionistische inslag. De wil voor verbetering is groots, waardoor de lat hoog ligt. Als deze in balans blijft is er niet veel aan de hand. Echter lukt dat lang niet iedereen. Rian gaat hier als volgt mee om: “vroeger had ik altijd het idee dat alles een tien moest zijn. Gelukkig heb ik een balans gevonden. Nu kan ik ook tevreden zijn dat iets goed, ook goed genoeg is. Als er dan maar wel alles uitgehaald is. In de loop der jaren heb ik gemerkt dat je eraan onderdoor gaat als je altijd voor die tien gaat. Toen ik merkte dat het mij in mijn werk in de weg begon te zitten besloot ik dat het anders moest. Vanaf toen ben ik gaan kijken waar ik tevreden mee was. Deze mindset zorgde ervoor dat ik niet meer keek naar het hoogst haalbare en dus een tien, maar eerder of ik of mijn team ons best ervoor hadden gedaan een goed resultaat op te leveren. Zodra dit het geval is, kan ik alles makkelijker naast mij neerleggen.”

Rian_Lus van perfectionisme


Erkenning als bron voor motivatie

Rian geeft aan soms een tweestrijd te ervaren. Enerzijds is Rian graag op zichzelf en anderzijds bloeit ze op als ze onder de mensen is. Rian vroeg zich af waar deze tegenstrijdigheid vandaan komt. Met name de driehoek van grote liefde speelt een belangrijke rol. Deze driehoek gaat niet over de prins(es) op het witte paard, wel over een rol van betekenis willen spelen. De combinatie met vuur als basiselement zorgt ervoor dat voor erkenning belangrijk is. Dit herkent Rian onmiddellijk: “het geven en dienstbaar willen zijn klopt. Ik geef graag. Hierin verwacht ik niet hetzelfde terug. Wel vind ik het belangrijk gezien te worden. Erkent te worden in mijn rol van betekenis voor de ander geeft mij energie en ga ik zelfs harder door lopen."

Rian_Driehoek van grote liefde


De balans tussen rust en onrust als basis voor groei

Vele kenmerken in de handen van Rian geven aan dat er prikkeling en uitdaging nodig is. Waarin tegelijkertijd ook een uitdaging zit. Want hoe bewaak je hierin je eigen grenzen? Rian herkent dit spanningsveld: “ik loop nog regelmatig tegen mijn eigen grenzen aan. Achteraf besef ik mij dat ik te vaak en te veel van mezelf heb verlangd. Zeker met jonge kinderen en de combinatie met mijn werk, partner en leuke dingen willen doen is het soms teveel. Aan de andere kant moet het ook niet te lang voortkabbelen. Te veel rust zorgt bijzonder genoeg ook weer voor onrust. Op de momenten dat ik te veel van mezelf heb verlangd ben ik het liefst alleen en onttrek mij aan prikkels en moetjes. Muziek en de natuur helpen mij dan om de focus echt even op mezelf te leggen. Het ligt aan de situatie hoe mild ik dan naar mezelf kan zijn. Zodra ik opmerk dat ik te hard ben probeer ik naar mezelf te kijken zoals ik ook naar anderen zou kijken. Inmiddels weet ik dat er een te hoge lat naar mezelf ligt (hallo lus van perfectionisme). Op momenten als deze zeg ik tegen mezelf dat fouten erbij horen en dat het nou eenmaal niet altijd in het leven gaat zoals je graag zou willen. Toch hebben de dieptes ook voor iets positiefs gezorgd. Hierdoor ben ik namelijk gaan inzien dat ik bepaalde situaties niet nog eens op deze manier wil beleven. Dit geeft mij de drive om zaken anders aan te pakken.”

Een vingervlugge samenvatting

De handanalyse heeft Rian veel (h)erkenning opgeleverd. Zelf zegt ze er het volgende over: "de herkenning zorgt voor erkenning van mijzelf en waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe."

Je hebt het zelf in de hand

Benieuwd welke krachten in jouw handen te vinden zijn en waar je jezelf in tegen kunt houden? Ga dan op zelfonderzoek in mijn boek 'Je hebt het zelf in de hand'. Door de kenmerken van je handpalmen en vingers onder de loep te nemen zal je in staat zijn een SWOT-analyse op jezelf los te laten. Hierdoor leer je niet alleen jezelf beter kennen, maar krijg je ook inzicht hoe je die eigenschappen beter benut. Je bestelt mijn boek vingervlug op Bol.com.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen