Dag van de linkshandigen
13 augustus 2019 
2 min. leestijd

Dag van de linkshandigen

Sinds 1976 is het elk jaar op 13 augustus linkshandigendag. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen. Denk maar eens aan het knippen met een schaar, het openen van een blik of het slijpen van een potlood. Voor linkshandigen zijn deze handelingen (ha!) niet makkelijk uit te voeren, omdat deze gericht zijn op rechtshandigen. Bekijk maar eens onderstaand filmpje.

 


Voordelen van linkshandig zijn

Toch heeft linkshandig zijn ook zo zijn voordelen. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen zouden linkshandigen slimmer en creatiever zijn. Dit komt doordat linkshandigen vaak van jongs af aan al op zoek zijn naar oplossingen. Want het is nog niet zo makkelijk om je veters te strikken als je linkshandig bent. En in contactsporten als boksen zorgt een linkshandige veelal voor een verrassingseffect, wat heel handig kan zijn. Het zal daarom vast niet zomaar zijn dat 40% van de gouden medailles in boksen door linkshandigen gewonnen zijn. Ook schijnt het ruimtelijk inzicht van linkshandigen vele malen beter te zijn.


Taboe op linkshandig zijn

Hoewel het misschien voor wat ongemak zorgt, rust er in Nederland geen taboe op linkshandig zijn. Hoe anders is dat nog in sommige andere culturen. Daar wordt de linkerhand als onrein gezien, omdat deze hand wordt gebruikt om je kont mee af te vegen. Linkshandig staat in deze culturen gelijk aan zwak, slecht en duivels. Zo is het in Ghana onmogelijk om als linkshandige koning van het land te worden.


Feitjes over linkshandigen

Speciaal voor alle lefties hierbij nog 13 interessante feitjes:

 1. Vijftien procent van de wereldbevolking is linkshandig.
 2. Er zijn twee keer zoveel linkshandige mannen als linkshandige vrouwen.
 3. 20% procent van de leden van Mensa (een internationale vereniging van en voor mensen die bij een IQ-test in de bovenste twee procent van de bevolking scoren) is linkshandig.
 4. Linkshandigen zijn met typen vaak sneller dan rechtshandigen. Dat komt doordat de letters A, E, R, S en T het meest worden gebruikt en die liggen aan de linkerkant van het toetsenbord.
 5. Bij linkshandigen is niet alleen de linkerhand dominant, maar hun gehele linkerkant. Let maar eens op, zij telefoneren vaak met hun linkeroor.
 6. Linkshandigen gebruiken hun rechterhand vaker dan rechtshandigen hun linkerhand. Zo gebruikt 50% van de linkshandigen een computermuis met hun rechterhand.
 7. Als beide ouders linkshandig zijn, dan is er 50% kans dat hun kind ook linkshandig zal zijn.
 8. Gemiddeld komen linkshandige tieners 4 tot 5 maanden later in de puberteit dan rechtshandige tieners.
 9. Vrouwen die na hun 40e een kind krijgen hebben twee keer meer kans om een linkshandig kind te krijgen.
 10. Van de mannen met een hogere opleiding, zijn linkshandige mannen gemiddeld 26% rijker dan rechtshandige mannen.
 11. Vaak hebben linkshandigen een goed gehoor en een muzikaal talent.
 12. Schrijven met een vulpen is voor een linkshandige een onmogelijke opgave. Dit komt doordat de inkt zal worden uitgeveegd bij het schrijven.
 13. Vier van de vijf mensen die de Macbook hebben ontworpen zijn linkshandig.

Bron: Brightside & Linkshandigendag.nl

Over de schrijver
Als expert in praktische spiritualiteit laat De Handcoach zien hoe je spiritualiteit in je dagelijks leven kunt toepassen. Want juist door open te staan voor het onbekende kom je bijzonder genoeg dichter bij jezelf. Wil jij meer innerlijke rust, plezier en succes in je leven ervaren? Laat je dan inspireren door middel van e-books, cursussen, masterclasses, events, blogs, video's en de podcast!
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down