Familieopstellingen en persoonlijke ontwikkeling
11 april 2023 
4 min. leestijd

Familieopstellingen en persoonlijke ontwikkeling

Het fenomeen familieopstellingen wordt steeds vaker genoemd als het gaat over persoonlijke ontwikkeling. En dat is niet zonder reden. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een familieopstelling je helpt de vinger te leggen op de oorzaak van bepaalde gewoontes en gedragingen. Het is fascinerend hoe problemen via deze methode vingervlug uit de wereld geholpen kunnen worden.

Mijn ervaring met een familieopstelling

Toen mijn moeder zeven jaar geleden overleed verloor ik niet alleen mijn moeder, maar werd ik ook wees. Tot dat moment had ik nooit moeite gehad met het overlijden van mijn vader op zeventienjarige leeftijd. Hij heeft nooit echt een rol van betekenis in mijn leven heeft gespeeld, en iets wat er niet is (geweest) kun je ook niet missen.

Althans. Dat heb ik mezelf altijd voorgehouden. Totdat ik werd geconfronteerd met de simpele vraag op welke dag ik uitgerekend was. Mijn moeder riep altijd dat ik te laat was geboren, alleen kon ik aan niemand meer vragen hoeveel te laat dat precies is geweest. In de periode daarna dienden zich er niet alleen meer vragen aan, maar begon ik ook ‘last’ te krijgen van enkele patronen uit mijn jeugd.

Zodoende stond ik enkele jaren geleden in de huiskamer van Laurna Fenenga van Soulmatters. Op een aantal vellen wit papier schreef ik de namen van mijn vader, moeder en broertje en stelde ik mezelf ten op zichtte van hun in de ruimte op. De inzichten die ik daardoor kreeg zijn mij tot op de dag van vandaag goed bijgebleven. In een korte tijd begreep ik de keuzes die mijn ouders hadden gemaakt ineens veel beter. Iets wat overigens niet betekent dat ik het met deze keuzes eens ben, wel kan ik ze vandaag de dag beter plaatsen. Dit heeft mij ontzettend veel berusting gebracht.

Kracht van een familieopstelling

Als je het mij vraagt zit daar ook de kracht van een familieopstelling. De spiegel die je door deze methode wordt voorgehouden zorgt voor bewustwording over onbewuste processen. Het laat je zien dat je een keuze hebt om anders tegen zaken aan te kijken. Hierdoor ontstaat er ruimte om iets of iemand te (h)erkennen. Simpel gezegd helpt een familieopstelling je om weer mee te bewegen met het leven.

Vincent van der Burg heeft recentelijk een boek uitgebracht over de kracht van familieopstellingen en ik kreeg de mogelijkheid het boek te lezen. In het boek 'De kracht van familieopstellingen' heeft Vincent van der Burg uitgebreid beschreven hoe je jouw plek in jouw familie kunt innemen. Zijn heldere en duidelijke schrijfstijl zorgt ervoor dat het nergens zweverig wordt. Integendeel! De kans is zeer aannemelijk dat je zelf aan de slag wilt met een van de vele oefeningen. Ook helpen de vele praktijkvoorbeelden het boek meer eigen te maken.

Het meest interessante dat ik in het boek gelezen heb ging over de verhouding van een kind versus een ouder. In het leven gaat het vaak over geven en nemen. Echter kan een kind nooit zoveel aan zijn of haar ouders geven dan dat er ontvangen is. Soms zit hier nog wel eens een loyaliteitsconflict. Maar het enige dat een kind kan doen is dankbaar en gelukkig zijn. Dankzij het ontvangen van deze basis zal een kind op volwassen leeftijd zelf kunnen geven. Een mooi inzicht! Net als de gevolgen van een afwijzing van de ouder. Want als een ouder de partner afwijst, dan wijst hij of zij indirect ook het kind af. Een kind is immers een product van zowel zijn vader als zijn moeder. De oefening die deze verhouding inzichtelijk maakt wordt in het boek ‘mentale superhelden’ genoemd.

Oefening mentale superhelden

Er komt vast een moment in je leven dat je jezelf afvraagt wat je nu eigenlijk wilt in je leven en wat voor jou belangrijk is. Door de positieve intenties van zowel je vader als moeder te identificeren kun je vervolgens je eigen doelen beter bepalen. Hier helpt de oefening mentale superhelden enorm bij en de oefening gaat als volgt.

Stap 1: Zet drie stoelen in de ruimte neer. De eerste stoel is voor je vader, de tweede stoel voor je moeder en de laatste stoel is voor jezelf.

Stap 2: Ga op de stoel van je vader zitten en kruip in het systeem van je vader. Denk hoe hij denkt en voel hoe hij zich voelt. Stel jezelf dan de volgende vragen: Wat vindt mijn vader voor mij belangrijk? Wat wil hij doorgeven aan mij? Welke wens heeft hij voor mij?

Stap 3: Ga vervolgens op de stoel van je moeder zitten en kruip in het systeem van je moeder. Denk hoe zij denkt en voel hoe zij zich voelt. Stel jezelf dan de volgende vragen: Wat vindt mijn moeder voor mij belangrijk? Wat wil zij doorgeven aan mij? Welke wens heeft zij voor mij?

Stap 4: Ga daarna op je eigen stoel zitten en stel jezelf dan de vraag wat je zelf belangrijk vindt. Wat wil je ervaren in het leven? En welke wens heeft je 80-jarige zelf voor jou?

Stap 5: Sluit de oefening af door vervolgens ergens in de ruimte te zitten of te staan die goed voor jou voelt. Zie in gedachten je vader, moeder en 80-jarige zelf achter je staan. Ze zijn jouw superhelden die je als een geheime kracht altijd bij je draagt. Laat ze alle drie hun wens voor je uitspreken en neem de woorden goed in ontvangst. Dit zal je helpen je levenspad krachtiger te bewandelen en je doelen helderder te kunnen formuleren.

De rol van karaktereigenschappen bij een familieopstelling

Als je eens zelf wilt duiken in de methodiek van familieopstellingen kan ik je het boek ‘De kracht van familieopstellingen’ van Vincent van der Burg enorm aanraden. Juist omdat het zo toegankelijk en verhelderend beschreven is. Via deze link kun je het boek eenvoudig bestellen.

Het enige wat ik na het lezen van dit boek nog wel afvraag is in hoeverre het karakter een rol speelt bij het innemen van de plek in het familiesysteem. Want hoe kan het dat het ene kind de jeugd anders beleefd dan het andere kind? Is het niet zo dat bepaalde karaktereigenschappen ervoor zorgen dat opmerkingen meer indruk kunnen maken en dat bepaalde gedragingen sneller gekopieerd zullen worden?

Als je het mij vraagt kan het niet anders dan dat iemand met een lus van perfectionisme al snel de schuld bij zichzelf zoekt. Of dat iemand met veel lussen op de vingertoppen veel gevoeliger zal zijn voor de sfeer in huis dan iemand met veel kransen op de vingertoppen. Wellicht dat er nog eens een vervolg op dit boek zal verschijnen waar dit onderwerp meer aan bod komt. Helemaal mooi als ik dan de representant onder handen mag nemen om zo meer verdieping te kunnen geven.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen