Eten met je handen
23 november 2022 
1 min. leestijd

Eten met je handen

Met je handen eten... Vroeger deden ze het niet anders. Tegenwoordig wordt er van kleins af aan geleerd om met mes en vork te eten. En wil je het helemaal volgens de etiquette doen, dan mag je zelfs je ellebogen niet op tafel laten rusten. Toch komt het eten met de handen langzamerhand (mooie woordgrap) terug in de horeca.. Lees snel verder om te ontdekken waarom dat zo is! 

Als je eet gebruik je verschillende zintuigen. Je ogen zien wat er op je bord ligt en met je neus ruik je de gemaakte kookkunsten. Zodra je een hap neemt proef je met je mond of het gerecht lekker, niet zo lekker of overheerlijk is.

Toch gaat eten ook over voelen. Daarom worden er steeds meer gerechten geserveerd die met de handen gegeten moeten worden, om zo een volledige eetervaring te beleven. Iets wat ik zelf al jaren ervaar bij de Ethiopiër op de hoek. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik niet zou weten hoe ik de pannenkoek - waarop allerlei lekkers ligt - met mes en vork zou moeten eten. Met mijn handen eten is daar niet alleen praktischer, het is ook een ware belevenis waardoor ik het eten zelfs lekkerder vindt smaken! En precies dit is waarom er steeds meer gerechten geserveerd worden zonder bestek. 

Let wel: als je wilt eten met je handen, dan zal je ze eerst moeten wassen. Wel zo hygiënisch! Wat dat betreft heeft de pandemie ook wel voor positieve invloeden gezorgd, handen wassen voordat je aan tafel gaat zit er toch wel redelijk 'ingeramd' bij iedereen.

De linkerhand wordt in vele culturen als een onreine hand gezien. Dat komt omdat de linkerhand wordt gebruikt om de billen mee af te vegen. Wil je eten met je handen? Gebruik dan alleen je rechterhand, dan zit je, waar je ook maar bent, altijd goed. Overigens is het aan te raden om je duim en wijsvinger te gebruiken alsof ze bestek zijn, dat pakt vele malen makkelijker. 

Naast dat je beter geen grote porties kunt beetpakken om knoeien te voorkomen, is het belangrijk om je eten te voelen voordat je het je mond in stopt. Neem even de tijd om je gerecht op waarde te schatten. Het zal de smaakbeleving ten goede komen! 

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en als expert in handleeskunde reik ik jou graag de juiste inzichten zodat je vanuit een rotsvast vertrouwen beslissingen maakt. Wil jij meer innerlijke rust, plezier en succes ervaren? Laat je dan inspireren door middel van mijn blogs, cursussen, boeken en de podcast!
Reactie plaatsen