Elementen en hun mindere dagen
20 september 2019 
6 min. leestijd

Elementen en hun mindere dagen

Elk element, en daar bedoel ik aarde, lucht, vuur of water mee, heeft een zonzijde en een schaduwzijde. Ben je helemaal in je element dan schijnt je zon non-stop en heb je het gevoel de hele wereld aan te kunnen. Alleen niemand, maar dan ook werkelijk waar niemand, kan dit altijd blijven volhouden. Dus er komt een moment dat je schaduwzijde ten tonele verschijnt. #minderedagen. Die dagen waarvan je bij het opstaan denkt: “weet je wat, ik ga terug mijn bed in, trek de dekens over mijn hoofd en ik laat de boel de boel. Vandaag even niet.” In feite heb je teveel van je zon verbruikt, waardoor je in je schaduw terecht bent gekomen. Oftewel je bent in je eigen valkuil getrapt.Handboek voor mindere dagen

Eveline Helmink, hoofdredacteur van het mediamerk Happinez heeft hier een heel boek over geschreven genaamd, Handboek voor mindere dagen. Ja zelfs Eveline die voor een merk werkt dat gaat over het geluk vinden heeft ook wel eens een mindere dag. In haar boek schrijft ze iets interessants. “Op mindere dagen doe ik altijd een rondje langs mijn mind-soul-body om de stand van zaken op te nemen: wat zeggen mijn gedachten, wat fluistert mijn ziel en wat vertelt mijn lichaam me? Je lichaam is op een mindere dag een hele goede én grote raadgever. Het kan mindere dagen een stuk lichter maken en in sommige gevallen zelfs voorkomen. Tijd om te luisteren naar je lichaam en het aandacht te geven.”Elementen en hun mindere dagen

Gekeken naar de elementen dan is het best interessant om eens te onderzoeken hoe er een balans te realiseren is waardoor mindere dagen voorkomen kunnen worden. Benieuwd of jij het vurige vuur in je hebt? Net zo’n solid rock bent als aarde? Je als een vis in het water voelt? Of toch meer een vrije denker als lucht bent? Eigenlijk heb je alle elementen in je, maar het ene element is wat dominanter aanwezig dan het andere. En jouw dominante element vertelt veel over jouw persoonlijkheid.

Aarde

Aarde vertegenwoordigt de cyclus van het leven: geboorte, groei, dood en wedergeboorte. En ook de vier windrichtingen en vier seizoenen komen voort uit element aarde. Door structuur aan te brengen ontstaat er stabiliteit. Op aarde kun je letterlijk en figuurlijk bouwen. Het vormt de ondergrond waarop alles wat leeft kan groeien. Voeding is dan ook essentieel voor aarde. Jouw lichaam, in feite jouw eigen heilige tempel, heeft voeding nodig om te kunnen bestaan en tot bloei te komen. Vind de balans door goed naar je eigen lichaam te luisteren, dat zowel periodes van activiteit en rust nodig heeft.

Zonder aarde wordt het een ongecontroleerde chaos. Daarentegen zorgt teveel aarde ervoor dat iets bedolven wordt. Daarom is het belangrijk je te beseffen dat je je niet blind moet staren op fysieke ervaringen en doelen. Met al je aarde kun je bergen verzetten, maar het is ook belangrijk stil te staan en te genieten van alle schoonheid die tot bloei is gekomen.

Lucht

Lucht heeft ruimte nodig. Vrij wil element lucht zich kunnen bewegen. Je kunt het niet fysiek waarnemen, want lucht kun je niet zien of aanraken. Toch kun je de kracht van lucht wel ervaren. Je fietstocht wordt een stuk aangenamer als je wind mee hebt, dan wind tegen. En in een afgesloten ruimte zonder verse lucht kom je in ademnood. Ook is lucht de drager van geluid. Iets wacht zich mijlenver afspeelt, bijvoorbeeld een muziekfestival aan de rand van je stad, is soms in je achtertuin hoorbaar.

Als je lucht ruimte geeft creëer je een open mind. Geef daarom je gedachten de ruimte. Starre denkpatronen, rigide opvattingen en protocollen zorgen ervoor dat je het contact met de werkelijkheid (je bewustzijn) verliest. Wel eens gehoord van de Wet van de Aantrekkingskracht? Het komt erop neer dat de dingen die jij aandacht geeft groeit. In de wetenschap noemen ze dit neuroplasticiteit. Jouw hersencellen gaan zich verbinden op hetgeen waar jij je pijlen op richt. Zijn dat positieve gedachten dan zullen zich ook sneller positieve dingen voordoen, je begrijpt dat dit precies hetzelfde werkt met negatieve gedachten. Daar waar je aandacht naar toe gaat, gaat je energie naar toe.

Wees daarom de schipper van een schip als het gaat om jouw gedachten. Gebruik je lucht verstandig. Want er is een groot verschil tussen een licht briesje of een oncontroleerbare orkaan. Soms is het wijs om op een veilige plek te wachten tot de storm geluwd is en soms kun je je laten navigeren door de wind. Maak daarom van wandelen een prioriteit in je leven. Het helpt je met beide voeten op de grond te blijven.

Vuur

Vuur ontstaat vanuit een sparkle. Een klein vonkje dat al snel een hele grote vuurzee kan worden. Iemand met vuur heeft dan ook al snel vele ideeën. Al die ideeën wil je voeden, maar pas op dat je ze niet gaat overvoeden. Het komt regelmatig voor dat vuur zich laat meeslepen door zijn enthousiasme en dit de overhand neemt. Je wilt van alles en het liefst ook nog eens tegelijkertijd. Metaforisch zou je kunnen zeggen dat je je eigen vuur aan het opstoken bent en het heel hoog laat oplaaien. Je hebt energie voor 10 dus dat houdt je vast vol, maar niet voor eeuwig. En als we dan toch al over metaforen praten. Jouw vuur is zo hoog opgelaaid dat anderen om jou heen zich verbranden aan de onverdraaglijke hitte. Je wilt te snel waardoor je anderen afschrikt.

Je vindt de balans door je plannen stap voor stap te voeden. Zoals de zon opkomt na een donkere nacht, zo laat jij je licht schijnen op nieuwe mogelijkheden. De zon staat ook niet in één keer fel aan de hemel, dus neem je tijd. Zorg in de eerste plaats goed voor jezelf door een goede balans tussen werk en privé te vinden. En als je daar dan toch bezig mee bent, kijk eens in je omgeving of je taken kunt overdragen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Ook hoeft het niet allemaal direct morgen af. Rome is per slot van rekening ook niet in één dag gebouwd.

Water

Niets zo veranderlijk als water. Water uit zich in vele vormen. Het kan regenen, vriezen, hagelen of sneeuwen. En het kan zacht, subtiel, krachtig of overweldigend zijn. Stilstaand water wordt na verloop van tijd troebel. En water dat wordt gedwongen stil te staan, zoals bij een dam of blokkade, zal uiteindelijk met veel geweld losbreken.

Gezond water bevat zuurstof. Dat betekent dat het belangrijk is om een goede balans te creëren tussen verstand en gevoel. Krop al je gevoelens niet op, want vroeg of laat komt dit toch wel tot uiting. Aan jou de vraag of je het op wil laten lopen tot een verwoestende tsunami van woorden. Zorg ervoor dat je gevoelens vrijelijk kunnen stromen door jezelf te uiten en jouw behoeften en verlangens aan te geven.

Ook belangrijk dat je op zoek gaat naar een veilige thuishaven waar je jouw gevoelens kunt laten wegvloeien. Gun jezelf tijd en ruimte om op te laden. Onderzoek waar en wanneer jij kunt ontspannen en kunt ontvangen. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter je voor anderen kunt zorgen. Met al je water zorg je ervoor dat al het andere kan groeien en tot bloei kan komen. Jij voedt, maar voedt in de allereerste plaats jezelf!Het belang van selfcare tijdens mindere dagen

Ik wil niet beweren dat iemand met vuur niet in dezelfde valkuil kan trappen als iemand met lucht. Het zal alleen voorkomen dat iemand met vuur vaker in dezelfde valkuil trapt. Ook wil ik niet beweren dat het fout of slecht is als je in je valkuil trapt. Of beter gezegd; als je doorslaat in je zonzijde. Laat alsjeblieft dat oordeel achterwege. Ik wil je alleen maar laten inzien dat je met een beetje zelfkennis jezelf kunt behoeden voor mindere dagen.

Maar ook ik heb de wijsheid niet volledig in pacht. Er komen nog vaak genoeg dagen voor dat ik denk: “waarom ik???” Soms hysterisch, soms lamlendig en soms jankend als een hond (yup het is ooit eens voorgekomen dat iemand dacht dat ik een hond had. Schoorvoetend bekende ik geen hond te hebben, wel een moment van inzinking). Wat ik inmiddels heb geleerd is dat ik op mindere dagen niet te streng voor mezelf moet zijn.

Vind jij dit nog lastig? No worries. Iedereen struggelt hiermee. Het enige wat je op dit soort dagen nodig hebt is een liefdevolle handreiking. Wees daarom niet te streng voor jezelf en doe vooral de dingen waar je op dat moment écht behoefte aan hebt. 


 

Hoe zit dat bij jou?

Herken jij jezelf ook in je element? En heb je ook iets aan de tips en adviezen tijdens een mindere dag? Of doe je dan iets heel anders? Laat het weten in een reactie, ik ben heel benieuwd!

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen