Dit zegt de vingerlengte over jouw persoonlijkheid
30 januari 2023 
2 min. leestijd

Dit zegt de vingerlengte over jouw persoonlijkheid

In het programma ‘Married At First Sight worden partners via wetenschap aan elkaar gekoppeld. Verschillende experts hebben zich aan de kijkcijferhit verbonden om zo een ‘match made in heaven’ te kunnen maken. Zo ook gedragsbioloog Patrick van Veen. In één van de afleveringen liet hij weten aan de hand van de vingerlengte iets inhoudelijks over de match te kunnen zeggen. Hier breng ik graag een kleine nuance in aan.

Wetenschappelijk onderzoek over de vingerlengte

Jaren geleden hebben wetenschappers* vastgesteld dat het niveau van testosteron is af te lezen aan de lengte van de vingers. Als de ringvinger korter is dan de wijsvinger is er sprake van een laag testosteronniveau. En als de ringvinger langer is dan de wijsvinger is er sprake van een hoog testosteronniveau. In feite laten de wetenschappers zien dat mensen met een lange ringvinger meer mannelijke eigenschappen hebben, en mensen met een korte ringvinger meer vrouwelijke eigenschappen, zowel lichamelijk als psychisch.

Meestal is bij een mannenhand de ringvinger langer dan de wijsvinger, terwijl dit bij vrouwen juist vaak andersom is. So far so good dus, want over het algemeen hebben mannen meer testosteron dan vrouwen.

Toch komt het wel eens voor dat vrouwen een langere ringvinger hebben, Volgens de wetenschappers vertonen zij dan vaker mannelijkere trekken. In die zin dat ze extraverter zijn en een grotere neiging hebben om professionele successen te behalen.

Daarnaast toonden de wetenschappers aan dat mannen met een langere ringvinger over het algemeen door vrouwen aantrekkelijker worden gevonden. De lengte van de vinger staat in verband met het nemen van risico's. Hierdoor vergaren de mannen sneller en meer rijkdom. En driemaal raden aan wie ze vervolgens hun geld uitgeven….;)

*Deze uitkomsten zijn afkomstig uit zowel het onderzoek onder wetenschappers van de universiteit van Genève als de Canadese wetenschappers van de Concordia University in Montreal. 

Uitspraken in 'Married at First Sight' over de vingerlengte

Gedragsbioloog Patrick van Veen haalde (waarschijnlijk) bovenstaand onderzoek in het programma ‘Married at First Sight’ aan. Volgens hem was het logisch dat één van de dames uit de serie meer mannelijkheid vertoonde, omdat hij na het opmeten van de vingerlengte erachter kwam dat haar ringvinger langer was. Doordat ze aan meer testosteron wordt blootgesteld zoekt ze volgens de gedragsbioloog logischerwijs naar een partner die wat meer vrouwelijke en zachtere trekken vertoond.

Dit zegt handleeskunde over de vingerlengte

In feite komen zowel de wetenschappelijke onderzoeken als handleeskunde met elkaar overeen, maar dan wel met de kanttekening dat de persoonlijkheid eerder als extravert dan als mannelijk wordt omschreven.

De eeuwenoude studie handleeskunde geeft namelijk aan dat de behoefte aan erkenning en applaus groter is als de ringvinger langer is. Iets wat niet direct hoeft te betekenen dat iemand graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Het laat meer zien dat er bevestiging en erkenning van de buitenwereld nodig is. Iemand met een langere ringvinger wil dus graag gezien worden. Hier hoeft overigens vaak weinig moeite voor gedaan te worden. Een lange ringvinger laat tegelijkertijd zien dat iemand een zeer charismatische persoonlijkheid bezit.

Leuk feitje: iemand met een lange ringvinger bezit opvallend vaak ook een aangeboren talent voor creativiteit en sfeergevoel. Hierdoor kunnen de prachtigste combinaties met elkaar gemaakt worden.

Is jouw ringvinger langer?

Persoonlijk vind ik het zelf iets te kort door de bocht om iedereen met een langere ringvinger mannelijker te noemen. Volgens mij laat de beschrijving vanuit handleeskunde een veel duidelijker beeld zien van welke specifieke karaktereigenschappen er sprake is. Toch ben ik wel nieuwsgierig of jij een langere ringvinger bezit en je jezelf in de omschrijvingen herkent. Leuk als je dit laat weten in een reactie!

Wil je meer weten wat je vingers over jouw persoonlijkheid zeggen? Lees dan mijn boek: 'Je hebt het zelf in de hand'. Door de eeuwenoude kennis van handleeskunde te combineren met positieve psychologie zal je door middel van mijn boek een eigen handleiding kunnen schrijven. Dit kun je het beste omschrijven als een SWOT-analyse waarmee je jouw sterken en zwakten in kaart kunt brengen. Je kunt mijn boek o.a. hier op bol.com bestellen.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Monique
Door

Monique

op 31 Jan 2023

Mijn ringvinger is idd langer en ik ben wel n echte vrouw maar niet het “ echte” meisje meisje Ik heb ook veel mannelijke trekjes in me dus vlg klopt het wel van de lange ringvinger

Melissa Kamstra
Door

Melissa Kamstra

op 02 Feb 2023

Leuk om te horen! Overigens zullen de overige kenmerken van je handen (zoals de lijnen of patronen op je vingertoppen) laten zien waar die mannelijke trekjes vandaan komen.

Reactie plaatsen