De kwaliteit van wierook en Palo santo
13 november 2019 
3 min. leestijd

De kwaliteit van wierook en Palo santo


Tijdens ontspannende activiteiten wordt er vaak gebruik gemaakt van wierook, geurstokjes of Palo santo. Soms vind ik de geur erg overheersend en krijg ik er zelfs hoofdpijn van. Sowieso ben ik extreem gevoelig voor hoofdpijn, vandaar dat ik ook zelden alcohol drink. Maar goed, dat is off topic. Want wat ik graag met je wil delen is mijn verdieping in de kwaliteit van wierook en Palo santo.Geur

De neus is een belangrijk orgaan en geur een belangrijk zintuig. Geur laat ons vaak leiden, misschien wel meer dan je beseft. Trek een pak melk open dat over de datum is en je weet direct dat je die beter niet meer kunt drinken. Een date kan ineens woest aantrekkelijk worden door een aangename geur. En een gerecht dat te lang in de oven staat ruik je snel genoeg.

Daarnaast werkt geur ook op je fysieke gestel en heeft het een krachtige werking. Zo geeft de geur van citrus je een energieboost, terwijl de geur van bloemen en planten je energie aangenaam laat dalen.

Geur kan dus zowel positief als negatief op je geestelijke gesteldheid werken. Dat maakt dat tijdens ontspannende activiteiten al snel gebruik wordt gemaakt van ondersteunende geuren. Diffusers, geurstokjes, wierook, geurkaarsen en Palo santo zijn hiervoor ideaal.

Op het gebruik van wierook en Palo santo ga ik wat dieper in. Want die hoofdpijn tijdens mijn ontspannende activiteiten kreeg ik niet zomaar.Wierook

In Oosterse landen weet men al duizenden jaren dat wierook van invloed is op de geest. Dat maakt dat je in deze landen op elke hoek van de straat wel wierookstokjes kunt kopen. Door deze massaproductie is de kwaliteit sterk achteruit gegaan. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van synthetische aroma’s. Dat betekent dat de wierook niet meer van nature uit een bepaalde geur heeft, maar dat deze eraan wordt toegevoegd.

Het merendeel van de wierook die uit China en India wordt geïmporteerd bestaat uit synthetische aroma’s. Op de verpakking van synthetische wierook staat meestal de geur als hoofdbestandsdeel vermeld. En het kan ook zo zijn dat de ingrediënten niet duidelijk worden omschreven. Hoe onduidelijker de ingrediëntenlijst, hoe groter de kans dat het gaat om wierook van een mindere kwaliteit.

Het ligt dus voor de hand dat de geur en werking van synthetische wierook niet vergelijkbaar is met wierook die uit natuurlijke grondstoffen bestaat. Synthetische wierook kan bovendien hoofdpijn of irritatie aan de keel of neus veroorzaken.

Wil je zeker zijn van hoogwaardige kwaliteit dan kun je beter wierook kopen dat gemaakt is in Tibet. Tibetaanse wierook wordt gemaakt op basis van een eeuwenoude receptuur en bevat een mengeling van kruiden, specerijen, planten en mineralen. Deze wierook is verkrijgbaar in de betere (online) spirituele winkels.Palo santo

Palo Santo wordt ook wel Heilig Hout genoemd. Het is 100% zuiver hout dat afkomstig is van Bursera graveolens, een boom uit de Boswellia-familie. De boom groeit in de kustregio en bergen van Zuid-Amerika, welke verspreid zijn van Mexico tot Venezuela.

De Inca’s, Maya’s en Sjamanen gebruikten Palo Santo al eeuwen geleden bij zuiveringsrituelen en bij het uitspreken van gebeden. Vandaag de dag wordt Palo Santo nog dagelijks gebruikt. Het hout zorgt ervoor ervoor dat je ontspannen en rustiger wordt, en positieve energie aantrekt.

Palo Santo wordt lokaal gewonnen met respect voor de natuur. Dat betekent dat de bomen niet gekapt worden. Er worden alleen takken gebruikt die op natuurlijke wijze van de boom zijn gevallen. Het hout moet daarna nog vier tot tien jaar rijpen voordat de magisch zoete geur vrijkomt.

Je begrijpt dat dit proces even duurt voordat er Palo Santo hout beschikbaar is. Dat heeft ervoor gezorgd dat er namaak Palo Santo in omloop is gekomen. Hiervoor wordt hout gebruikt van bomen die lijken op de Bursera graveolens, maar het dus niet is. Aangezien de kleur precies hetzelfde is, is het lastig bij aankoop te beoordelen of het nu nep is of niet.

Wat kan helpen is om aan de verkoper of leverancier te vragen waar het hout is ingekocht en welk hout hiervoor is gebruikt. Besef dat Palo Santo niet van gekapte bomen mag komen. Dit is verboden en heeft daarnaast ook niet dezelfde geur en heilzame werking die het moet hebben. Daarnaast kun je verschil in Palo Santo ontdekken.

Echt Palo Santo
Blijft slechts 10 tot 15 seconden branden voordat het uitgaat en zal dan blijven roken.
De geur is zoet muskusachtig.
Het hout is zeer zacht, waardoor het gemakkelijk is er een stuk vanaf te breken.

Nep Palo Santo
Blijft lang branden.
Mist de muskusachtige geur en ruikt enkel naar verbrand hout.

Als jouw gekocht Palo Santo niet geurend is, niet gemakkelijk breekt en te lang brand, dan heb je zeer waarschijnlijk nep Palo Santo gekocht.Hoe zit dat bij jou?

Gebruik jij wel eens wierook of Palo Santo? Wat vind je van de geur? En hoe is de werking bij jou? Ik krijg er dus heel vaak hoofdpijn van. Maar nu ik mijn onderzoek heb gedaan ga ik eens letten op echte wierook en Palo Santo. Ik ben benieuwd of de werking dan wel heilzaam is, tot nu toe heb ik er niet echt positieve ervaringen mee.


Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Wanchako.nl @ Palo Santo wanchako
Door

Wanchako.nl @ Palo Santo wanchako

op 05 Aug 2023

Goed stuk over Palo Santo. Ik-wanchako.nl heeft enkel puur, gecertificeerd, fair trade en handgemaakte producten van Palo Santo: jarenlang geurende (!) Sieraden en staafjes van zaagsel om te branden als een wierook. Zuiver, (h)eerlijk, levenslang plezier

Melissa Kamstra
Door

Melissa Kamstra

op 07 Aug 2023

Dank voor het compliment en fijn om te weten dat jij zuivere Palo Santo verkoopt!

Reactie plaatsen