Betekenis van synchroniciteit
19 juni 2021 
1 min. leestijd

Betekenis van synchroniciteit

Numerologie wordt vaak vergeleken met de theorie van synchroniciteit. Daarom wordt numerologie ook wel de leer van het ritme genoemd. De getallen laten een bepaalde oorzaak en gevolg zien, zonder dat er hierbij sprake is van logica.

Theorie synchroniciteit

De theorie synchroniciteit werd in 1930 geformuleerd door de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung. Volgens hem is er sprake van synchroniciteit als twee of meer gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd optreden in een voor de betrokkenen zinvol verband, dan niet noodzakelijk of causaal wordt ervaren. Eenvoudiger gezegd betekent synchroniciteit dat gebeurtenissen met elkaar te maken hebben, maar dat er geen sprake is van een logisch oorzaak en gevolg. Het is meer dan gewoon toeval dat gebeurtenissen elkaar opvolgen.

Een voorbeeld van synchroniciteit in de praktijk

Jung constateerde dat er in bepaalde psychische processen een ongekende samenhang is te vinden. Zo vond hij merkwaardige parallellen in bijvoorbeeld dromen, ziektebeelden en ervaringen van zijn patiënten. Bestudering hiervan leek hem niet louter toevallig, maar wezenlijk.

Als voorbeeld was er een patiënte die Jung eens vertelde over een droom waarin een scarabee (kever) voorkwam. Op datzelfde moment vloog een dergelijk insect zijn kamer binnen. Een scarabee is hoogst zeldzaam op de plek waar Jung woonde. Dit voorval lijkt toeval, maar volgens Jung was dat het niet. Vandaar dat hij deze gebeurtenissen als synchroniciteit bestempelde.

Dit is volgens Jung de definitie van synchroniciteit:

"Synchroniciteit is niet raadselachtiger of geheimzinniger dan de discontinuïteiten in de fysica. Het is slechts de vastgeroeste overtuiging van de almacht van de causaliteit die het verstand moeilijkheden bereidt en die het ondenkbaar doet schijnen dat er oorzaakloze gebeurtenissen zouden kunnen voorkomen of bestaan... Zinvolle coïncidenties zijn denkbaar als zuivere toevalligheden. Maar naarmate hun aantal toeneemt en de overeenkomst groter en nauwkeuriger is, wordt het steeds minder waarschijnlijk en meer ondenkbaar dat hier sprake van toeval is. Dat wil zeggen: ze kunnen niet meer voor zuiver toeval doorgaan, maar moeten bij gebrek aan causale verklaringen als ordeningen volgens een bepaald plan opgevat worden... Hun 'gebrek aan verklaarbaarheid' bestaat niet alleen uit het feit dat de oorzaak onbekend is, maar ook uit het feit dat zo'n oorzaak met onze verstandelijke capaciteiten niet denkbaar is".

Ervaring met synchroniciteit

Heb jij al eens synchroniciteit ervaren? Ik wel. En opvallend vaak vlak nadat ik voor mijn gevoel een belangrijke beslissing heb genomen. Dan ontvang ik een boodschap via dubbele getallen Sinds ik de betekenis hiervan weet voel ik mij op dat moment enorm gesterkt. Of ik lees een artikel dat gaat over mijn vraagstuk. En wat blijkt? De beslissing die ik heb genomen wordt dan ook aangeraden. Een enorme geruststelling! Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen, laat ze vooral weten in een reactie!.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen