Wat betekent het als een planeet in retrograde loopt?
17 mei 2020 
3 min. leestijd

Wat betekent het als een planeet in retrograde loopt?


Of het aan mij ligt weet ik niet, maar ik hoor de laatste tijd meer en meer over planeten die in retrograde lopen. Niet heel verwonderlijk. Mei is een soort van retrograde maand waarin er maar liefst drie planeten retrograde lopen! Maar wat betekent het nou eigenlijk? Aangezien ik houd van #praktischespiritualiteit leg ik het in deze blog in heldere en begrijpelijke taal uit.


Wat betekent retrograde?

Het woord retrograde komt van het Latijnse retrogradus, dat letterlijk ‘achteruitgaand’ betekent.

Als je opzoekt wat retrograde astronomisch betekent, dan kom je hier op uit:

“Een planeet is stationair wanneer de voorwaartse beweging van de planeet ten opzichte van de sterren stopt, om vervolgens om te keren. De planeet beweegt dan retrograad.”

Een hele mond vol. Volgens astrologen is de term bedacht om de achterwaartse beweging van een planeet te beschrijven. Hoewel, de planeet beweegt niet echt achteruit. Het is eigenlijk een optische illusie. Vergelijk het met een rijdende trein en een auto. Als de trein sneller gaat dan de auto, lijkt de auto achteruit te gaan, ook al is dat niet het geval. Bottom line lijkt het vanaf de aarde bezien alsof de planeten anders draaien, alleen is dat dus niet zo. In feite rusten de planeten en zijn ze minder actief.

Wanneer een planeet in retrograde is, keert de energie naar binnen. De ‘achteruitgang’ vraagt om stilstand en reflectie. Alle planeten (behalve de zon en de maan) kunnen retrograde lopen, en elk van hen leert ons kosmische lessen op hun eigen unieke manier.Wanneer gaan de planeten in retrograde?

Retrogrades zijn eigenlijk een heel normaal verschijnsel in de astrologie. Mercurius is het bekendst. En dat is ergens logisch, want deze planeet gaat jaarlijks zo’n drie keer in retrograde en elk van die periodes duurt zo’n drie weken. Een heel verschil met Mars die slechts om de twee jaar retrograde loopt in een periode van twee maanden. Elke planeet heeft dus zijn eigen retrograde patroon. In een heel jaar bezien loopt er 80% van de tijd wel een planeet in retrograde, dus we leven zelden zonder.Wat zijn de effecten van een retrograde op jou?

Net zoals elke planeet tijdens een retrograde lijkt te stoppen en achteruit te bewegen, wordt dit ook aan jou gevraagd. Het is een tijd om op de pauze-knop te drukken. Je kunt de periode gebruiken om gebeurtenissen te heroverwegen en eventueel een tweede kans te geven. Onopgeloste of onafgemaakte zaken krijgen vaak resultaat tijdens een planeet in retrograde. In feite is een retrograde een periode van zelfreflectie.Periode van retrogrades en karmische lessen

Mercurius
Gaat om de 3 tot 4 maanden voor 21 dagen in retrograde
Deze periode is ideaal om contact op te nemen met (oude) vrienden en familieleden. Vergeet ook zeker niet een back-up van je computer of telefoon te maken, de technologie kan je tijdens deze periode nog wel eens in de steek laten. Lees hier meer over Mercurius retrograde.

Saturnus
Gaat 1 maal per jaar voor 4,5 maand in retrograde
Benut deze periode om de verantwoordelijkheid voor je leven in eigen hand te nemen. Stroomt er iets in jouw leven niet zoals je het zou willen? Maak dan nu jouw zaken in orde.

Uranus
Gaat 1 maal per jaar voor 5 maanden in retrograde
Met Uranus in retrograde kun je wat rebelser zijn. Zorg ervoor dat je deze rebelsheid inzet voor de goede zaak. Beargumenteer met de juiste informatie jouw standpunt, hiermee is de kans van slagen het grootst. Volg ook wat meer de actuele gebeurtenissen, hierdoor kun je inspringen op het juiste moment.

Neptunus
Gaat 1 maal per jaar voor 5 tot 6 maanden in retrograde
Altijd al iets creatiefs, muzikaals of artistieks willen doen? Benut dan de periode van Uranus in retrograde en ga aan de slag. Mediteren is ook zeer aan te raden tijdens deze periode. Zo kun je goed afstemmen op je eigen intuïtie.

Pluto
Gaat 1 maal per jaar voor 5 tot 6 maanden in retrograde
Pluto is de kleinste planeet en verbonden met het onderbewuste. Daarom vraagt deze periode jou je eigen schaduwkant te verkennen. Verdiep je in oude angsten, beperkende overtuigingen of diepgewortelde onbewuste patronen. Los dit op zodat je met een schone lei de toekomst kunt vervolgen. Overigens is het aan te raden om gebruik te maken van regressietherapie of hypnotherapie. Zo krijg je toegang tot de mystieke of begraven delen van jezelf.

Jupiter
Gaat om de 13 maanden voor 4 maanden in retrograde
Deze periode vraagt om geestelijk of fysiek op reis te gaan. Pak een onafgebroken studie op of begin juist aan een nieuwe cursus. Reis naar het land waar je al zo lang van droomt. Altijd al (iets) willen ondernemen? Begin dan nu.

Venus
Gaat om de 20 maanden voor 40 tot 44 dagen in retrograde
Deze periode is ideaal om je relaties onder de loep te nemen. Zijn jullie nog een ‘matchmade in heaven’ of is het tijd om afscheid van elkaar te nemen? Als er een vrouw in je leven is, waarmee het tijd wordt in het reine te komen, doe dat dan nu.

Mars
Gaat om de 26 maanden voor 60 tot 80 dagen in retrograde
Deze periode leert jou effectiever om te gaan met druk en conflicten. ‘Lay your weapons down.’ Dit is geen periode van strijd, maar van verzoening. Je kunt juist nu de moed hebben om de confrontatie op een liefdevolle manier met de ander op te zoeken. Sluit deze periode vrede met de mannen in je leven.Hoe zit dat bij jou?

Herken jij de effecten van een planeet in retrograde? Merk je dat er echt iets verandert in de energie? Laat het weten in een reactie, vind ik leuk!


Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen