Wat is de oorzaak van eczeem in je handen?
06 december 2022 
3 min. leestijd

Wat is de oorzaak van eczeem in je handen?

Eczeem in je handen is een vervelende aandoening. Gelukkig zijn er zalfjes die jou snel van de kwaal af kunnen helpen. En wellicht is de volgende tip ook fijn om te lezen. Want de oorzaak van eczeem kan ook mentaal zijn, en je handen ‘vertellen’ hoe dit precies zit.

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Hierdoor ontstaan rode, schilferige plekken. En die plekken kunnen behoorlijk jeuken. Dat maakt eczeem ook vaak een haast ondraaglijke aandoening. 

Er zijn twee veel voorkomende vormen van eczeem: constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem genoemd) en contacteczeem. 

Constitutioneel eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Hierdoor ontstaat er jeuk, schilfering en roodheid.

Contacteczeem ontstaat doordat de huid in contact komt met bepaalde stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Daar waar de stof de huid raakt worden irritaties veroorzaakt, en die irritaties leiden tot roodheid en jeuk. Het meest bekende voorbeeld hiervan is nikkelallergie.

Behandeling van eczeem

Er zijn verschillende manieren waarop eczeem behandeld kan worden, waarbij zalfjes het meest worden voorgeschreven. Het smeren van een zalfje op de plekken van eczeem zorgt ervoor dat de huid niet droog is, of uitgedroogder raakt. En dankzij het toegevoegde medicijn aan de zalf kan het de ontstekingsreactie van de huid onderdrukken en uiteindelijk verhelpen. Als een zalfje onvoldoende werkt kunnen er medicijnen worden voorgeschreven. En in sommige gevallen biedt een lichtterapie uitkokmst. Door de huid te belichten met ultraviolet-B licht of ultraviolet-A licht kan het eczeem verdwijnen. 

Oorzaak eczeem in de handen

Eczeem kan op diverse plekken op het lichaam ontstaan, toch zijn de handen vaak de dupe. En ergens is dit helemaal niet zo gek als je beseft dat je handen een afspiegeling zijn van je geest. De bekende Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung schreef het volgende na zijn onderzoek over handleeskunde met betrekking tot psychologie: “De handen, waarvan de vorm en het functioneren zo innig zijn verweven met de psyche, kunnen op sprekende en dus verstaanbare wijze uiting geven aan de psychologische eigenheid, d.w.z. het menselijk karakter”.

Als er sprake is van eczeem in de handen, dan wil dat zeggen dat een bepaald gebied ‘gemaskeerd’ wordt. Er kan sprake zijn van angst en onderdrukking. Iemand durft zich als het ware niet helemaal te laten zien. 

Praktijkvoorbeeld

Het gebied in de handen geeft aan waar deze angst mee samenhangt. Zo heeft Shelley bijvoorbeeld last van eczeem op haar levenslijn en het Venusgebied in haar linkerhand.

Eczeem Shelley

De levenslijn geeft de vitaliteit van het leven weer, waarbij het in de linkerhand gaat het om de emotionele vitaliteit. Een advies voor Shelley is om zich meer uit te spreken over haar emotionele behoeften. Grote kans dat dit ook samenhangt met overgave, dat is waar het Venusgebied immers over geeft. Het eczeem in haar hand geeft de indruk dat ze momenteel niet de ruimte voelt om haar ware gevoelens te uiten. Sterker nog; deze houdt ze momenteel onder controle! Iets wat herkenbaar herkenbaar is voor Shelley, zo gaf ze als reactie op mijn bevindingen: "Dit is heel herkenbaar. Het is een jaar van rennen en vliegen, waarbij ik mezelf steeds 'opzij' zet en zorg voor anderen. Langzaamaan trek ik steeds een duidelijkere grens, goed eten, slapen en meer rust voor mezelf. Dat is al een begin! Deze informatie sterkt om dit vol te blijven houden en te beseffen dat ik wat vaker niet bereikbaar mag zijn."

Een paar weken later ontving ik onderstaande foto van Shelley.

Verbetering hand Shelley eczeem

Oplossing van eczeem in de handen

Als er sprake is van eczeem in jouw handen, dan is het interessant je eens te gaan verdiepen waar deze aandoening zich precies bevindt. Want de plek van het eczeem kan aangeven in welk gebied van jouw leven zich momenteel iets mentaal afspeelt. Wellicht is het raadzaam gedane zaken met iemand uit te spreken, jezelf wat meer te laten zien op het werk of net als Shelley je behoeften beter kenbaar te maken. Wellicht zijn zalfjes of medicijnen hierdoor niet meer nodig en verdwijnt de aandoening vanzelf, of kan het in ieder geval jouw herstel bespoedigen. Het is het proberen waard! 

Bron: https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekte/eczeem

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen