Het opsteken van een middelvinger wordt al snel als een obsceen of beledigend gebaar gezien. Het is een teken van minachting of afwijzing. Ook kan het gebaar worden gebruikt om iemand te provoceren. In Nederland is het opsteken van een middelvinger naar een ambtenaar in functie zelfs strafbaar. Een verdieping in de betekenis van dit handgebaar leert hoe dat komt.
Ontstaan gebaar opgestoken middelvinger
Het gebaar van de opgestoken middelvinger komt volgens Wikipedia waarschijnlijk voort uit de medische wereld. Toen men vroeger een zalf moest aanbrengen op de huid, werd dit veelal met de middelvinger gedaan om zo de edele wijsvinger schoon te houden. Omdat de middelvinger in aanraking kwam met wonden en andere kwalen werd de vinger als onrein of smerig gezien.
Meer bekendheid kreeg het gebaar zo’n 2500 jaar geleden. Toen werd in het oude Griekenland het opsteken van een middelvinger gezien als betekenis voor anale seks of een homoseksuele relatie.
Pas toen de Romeinen het tonen van de middelvinger overnamen als gebaar, kreeg de middelvinger zijn obscene en beledigende betekenis. Met wat fantasie kun je een gebalde vuist met een opstekende middelvinger namelijk als piemel zien. Door de middelvinger op deze manier op te steken zagen de Romeinen daarin de boodschap om iemand te willen ‘nemen’. In feite wat de Oude Grieken ook bedoelden, maar de Romeinen gaven er een negatieve associatie aan.
Fuck you-gebaar
Vandaag de dag wordt het opsteken van de middelvinger nog steeds als beledigend gezien. De opgestoken middelvinger staat bekend als het ‘fuck you-gebaar’ en wordt ook wel ‘the finger’ genoemd. Deze betekenis is over komen waaien uit Amerika, waar het de expliciete betekenis heeft van ‘sit on this’ of ‘up your ass’.
Opsteken van een middelvinger strafbaar
Omdat in veel landen de opgestoken middelvinger als obsceen, onbeleefd of beledigend wordt beschouwd, is het gebaar in sommige gevallen strafbaar. Zo ook in Nederland. Hier kun je maar beter niet een middelvinger opsteken naar een ambtenaar in functie (denk aan politieagenten, brandweerlieden, ambulancepersoneel) of de koning (majesteitsschennis). In het Wetboek van Strafrecht (artikel 266) is bepaald dat voor deze belediging een boete van enkele honderden euro’s, of zelfs een gevangenisstraf, kan worden opgelegd.
Leer meer over de middelvinger
Ben je benieuwd naar de symbolische betekenis van de middelvinger? Wil je weten wat de betekenis is van een gedraaid middelvingerkootje? Of ben je je nieuwsgierig welke eigenschappen je versterkt als je een ring draagt om je middelvinger? Koop dan mijn boek 'Je hebt het zelf in de hand'. Op nuchtere en toegankelijke wijze leg ik uit hoe je handleeskunde kunt inzetten voor persoonlijke ontwikkeling, groei en succes. Klik hier voor meer informatie.