Het verschil tussen handlezen en tenen lezen
16 augustus 2022 
2 min. leestijd

Het verschil tussen handlezen en tenen lezen

Afgelopen week kreeg ik via mijn Instagramaccount een vraag van Marijn. Ze wilde weten wat het verschil is tussen handlezen en tenen lezen. Aangezien ik mij heb gespecialiseerd in handleeskunde en jaren geleden een cursus tenen lezen heb gedaan, weet ik uit eigen hand (ha!) waar de grootste verschillen zitten. 

Handlezen

In een notendop is handlezen te beschrijven als een esoterische wetenschap waarbij ervaringen, feiten en conclusies worden gecombineerd met psychologisch inzicht en mensenkennis. Voor het ontstaan van handleeskunde moeten we zo’n vijfduizend jaar terug in de tijd richting het Verre Oosten. Met name Chinezen en Indiërs bezitten een oeroude traditie in het handlezen. Tijdens handlezen wordt elk kenmerk van beide handen wordt bestudeerd. Zo geven onder andere de handvorm, lijnen in de handen, tekens op de vingertoppen en de stand van de vingers een deel van iemands persoonlijkheid weer.

Tenen lezen

Door te kijken naar de stand en de vorm van de tenen en teennagels is door middel van tenen lezen iemands karakter te analyseren. De kennis over tenen lezen is in de jaren '90 ontdekt door Imre Somogyi (de vader van Ferry Somogyi. Je weet wel Rick uit Goede Tijden Slechte Tijden). Door het bestuderen van honderden voeten en tenen kwam Imre erachter dat deze lichaamsdelen het een en ander over het gedrag prijs kunnen geven.

Verschil handlezen en tenen lezen

Voor mij persoonlijk zijn er twee grote verschillen tussen handlezen en tenen lezen. Ten eerste is het aantal jaar dat de studie zichzelf bewezen heeft van belang. Daar waar handlezen eeuwenoud is én ook in vele landen wordt beoefend, is tenen lezen slechts tientallen jaren oud en met name alleen in Nederland een relatief bekend fenomeen. Daarnaast vind ik handleeskunde veel meer gedetailleerde informatie prijsgeven. 

Begrijp mij niet verkeerd. Ik zal niet beweren dat er geen kern van waarheid in tenen lezen schuilt. Het is zeker de moeite waard om je er eens in te verdiepen. Echter mis ik wat diepgang in tenen lezen. 

Neem nou hamertenen als voorbeeld. Tenen lezen geeft aan dat deze tenen ervoor zorgen dat de energie van iemand snel afvloeit. It makes sense, want de vorm van deze tenen laat duidelijk zien dat de energie naar beneden toe is gericht. Alleen worden hamertenen niet snel recht. Dus zou ik graag willen weten wat je kunt doen, dan wel adviseren als er sprake is van hamertenen. 

En een langere tweede teen zorgt ervoor dat iemand een gevoelig karakter heeft. Tsja. Gevoelig is nogal een containerbegrip, dus zou ik graag willen weten waar deze gevoeligheid hem in zit. Is dat gevoelig richting anderen? Gevoelig voor sferen? Gevoelig als het gaat om prikkels? 

Handlezen geeft daarin dus veel meer gedetailleerde informatie. Zo is dankzij een hoofdlijn naar het maangebied af te lezen dat iemand geneigd is voor een ander te denken waardoor er al snel aannames gemaakt kunnen worden. En een naar buiten wijzende wijsvinger laat een gevoeligheid voor prikkels zien. Het maakt iemand zeer opmerkzaam, maar ook heel sensitief. Naar mijn idee geeft deze informatie veel meer handvatten over het begrip gevoeligheid dan de ietwat algemenere kennis die tenen lezen biedt. 

Verdiep jezelf in handlezen of tenen lezen

Nu ben ik wel van mening dat je beter uit eigen hand (jaja, als handcoach kan deze woordgrap niet uitblijven) een oordeel kunt vellen. Mocht je daarom meer willen weten over handlezen of tenen lezen, dan raad ik je aan jezelf er eens in te verdiepen.

Het boek Tenen lezen van Imre Somogyi is via Bol.com nog tweedehands te verkrijgen. Klik hier voor meer informatie. Of volg anders eens een cursus tenen lezen. Er zijn een hoop pariculiere aanbieders op dit gebied. De dame waarbij ik mijn cursus jaren geleden heb gevolgd is inmiddels gestopt, daarom kan ik helaas niemand op dit gebied aanraden. 

En als je benieuwd bent welke inzichten handleeskunde kan opleveren, dan is mijn E-book een fijne eerste kennismaking. Klik hier om het E-book GRATIS aan te vragen. 

Weet dat je mij altijd een berichtje op Instagram @dehandcoach mag sturen als je zelf eens een prangende vraag hebt. En sowieso zou ik het leuk vinden als je in deze blog laat weten hoe jij tegen handlezen en/of tenen lezen aankijkt.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn artikelen, cursussen en boeken inspireren!
Reactie plaatsen