Playlist voor 2021
15 december 2020 
21 min. leestijd

Playlist voor 2021

Door numerologisch te kijken naar het jaar 2021 kom je erachter wat het jaar universeel te betekenen heeft. Het wordt een 5-jaar, want 2+0+2+1=5. In deze blog lees je meer over het universeel jaarthema. 

Kernwoorden voor 2021 zijn:
* Avontuur
* Grensverleggend
* Keerpunt
* Onafhankelijkheid
* Reizen
* Verandering
* Vrijheid
* Zelfstandigheid

En met die kernwoorden heb ik een hele fijne playlist voor 2021 samengesteld. 21 nummers die jou ondersteunen bij een sprong in het diepe. Je kunt de playlist ook hier op Spotify beluisteren.

Kleine sidenote; ik ben mij ervan bewust dat de context van bepaalde nummers anders is bedoeld dan mijn gegeven uitleg. Neemt niet weg dat ze heel passend zijn voor de energie van 2021.

1). Sam Cooke – A Change Is Gonna Come

Niemand heeft een glazen bol en kan voorspellen wanneer de pandemie over is. Maar dat er in 2021 een verandering zal plaatsvinden, is één ding wat zeker is. Sam Cooke zong er al fijn over:

Oh, there been times that I thought
I couldn’t last for long
But now I think I’m able, to carry on
It’s been a long
A long time coming
But I know a change gonna come
Oh, yes it will2). George Michael – Freedom! ’90

Als er één ding is waar de jaarenergie van 2021 in de numerologie mee wordt vergeleken, dan is het wel vrijheid. Het nummer Freedom van George Michael is daarom een zeer passend nummer.

En als het trouwens gaat om vrijheid is Viktor E. Frankl een enorme inspiratiebron. Volgens Frankl is het  allerbelangrijkste en grootste goed wat een mens heeft, het besef en daarmee de vrijheid, je eigen gedachten en je eigen gevoel te bepalen over hoe je je voelt. Hij schreef daar het boek ‘De zin van het leven’ over.

Belangrijke sidenote; Viktor E. Frankl overleefde de holocaust en de erbarmelijke omstandigheden in de conentratiekampen. Als je zelfs dan nog zo tegen het leven aan kunt kijken ben je wat mij betreft GOUD.

Klik hier als je het boek zou willen lezen (aanrader!).  

Freedom (I won’t let you down)
Freedom (I will not give you up)
Freedom (Gotta have some faith in the sound)
You got to give what you take3). Tracy Chapman – Fast Car

Toen ik op mijn Instagramaccount vroeg om nummers die gaan over verandering en grenzen verleggen werd het nummer Fast Car van Tracy Chapman ontzettend vaak genoemd. Het nummer is dan ook ontzettend passend als je naar de songtekst kijkt.

Overigens is deze vraag misschien wel een tikkeltje confronterend, maar wel helpend om eventuele angsten voor verandering uit de weg te gaan. Hoe wil jij herinnert worden als er over jou wordt gesproken op je uitvaart? Als degene die ging voor zijn of haar dromen of degene die achterbleef?

You got a fast car
Is it fast enough so we can fly away?
We gotta make a decision
Leave tonight or live and die this way4). Eric Clapton – Change The World

Hoewel Eric Clapton zingt over ‘the sunlight in your universe’ nodig ik uit je uit om in 2021 vooral je eigen zonlicht te zijn. Omarm alle kansen en mogelijkheden die het jaar biedt en straal als nooit tevoren. Wil je de wereld veranderen? Begin dan bij jezelf!

Wishing for a day
That I can
Change the world
I would be the sunlight in your universe5). Bobby Hebb – Sunny

Of je nou terugkijkt op het rampjaar 2020 of een andere vervelende periode in je leven; cliché maar waar – de zon gaat echt weer schijnen. En gezien de luchtige energie die 2021 brengt zal die zon zich vaak genoeg laten zien. Laat je door Bobby Hebb meevoeren naar de zonnige kant van het leven.

Sunny, yesterday my life was filled with rain
Sunny, you smiled at me and really eased the pain
The dark days are gone, and the bright days are here
My Sunny one shines so sincere
Sunny one so true, I love you6). Scorpions – Wind Of Change

Om iets nieuws in je leven toe te laten is het van belang eerst los te laten. Dat kunnen gebeurtenissen zijn, maar ook personen of verwachtingen. Heb een open blik en verwonder jezelf over het moois dat het leven te bieden heeft. De Scorpions zongen al over…

Take me to the magic of the moment
On a glory night
Where the children of tomorrow dream away
In the wind of change7). Xavier Rudd – Follow The Sun

Nog een nummer dat op mijn Instagramaccount vaak werd getipt. Follow The Sun van Xavier Rudd. Eigenlijk zou ik de gehele songtekst kunnen plaatsen, want iedereen heeft groot gelijk. Dit is een zeer toepasselijk nummer voor de energie van 2021.

Follow, follow the sun
And which way the wind blows
When this day is done
Breath, breath in the air
Set your intentions
Dream with care
Tomorrow is a new day for everyone
A brand new moon, brand new sun8). Danny Vera – Rollercoaster

Het nummer Rollercoaster van Danny Vera gaat over het alledaagse leven, dat net als een achtbaan op en neer gaat. Hij vertelde hier zelf over: “Het nummer gaat over het leven, zoals het is.”

Tijdens een diep dal kan het soms lijken alsof je de enige bent die het heel zwaar heeft. En hoewel ik niet zal beweren dat jouw situatie niet ernstig is, kan de metafoor van een achtbaan wel enorm geruststellend zijn. Hopelijk geeft dit nummer vertrouwen en kracht voor veranderingen in de toekomst.

Here we go
On this roller coaster life we know
With those crazy highs and real deep lows
I really don’t know why
And I will go
To the farthest place on earth I know
I can travel all the road, you see
‘Cause I know you’re there with me9). Red Hot Chili Peppers – Road Trippin’

Grenzen verleggen staat inherent aan reizen. Nieuwe plekken bezoeken. Nu hoef je daar echt niet altijd de hele wereld voor over. Nederland heeft wat dat betreft genoeg mooie steden. Noteer eens 5 plaatsen in Nederland waar jij nog nooit bent geweest. En beloof dan dat je er minstens 1 zal bezoeken in 2021. Dit nummer brengt je alvast in de stemming.

Road trippin’ with my two favorite allies
Fully loaded we got snacks and supplies
It’s time to leave this town, it’s time to steal away10). Eddie Vedder – Guaranteed

Nog een nummer waarin reizen centraal staat. Guaranteed is te beluisteren op de soundtrack van de film Into the wild. In deze film (gebasseerd op een waar gebeurd verhaal) laat de pas afgestudeerde Christopher zijn familie en veelbelovende toekomst achter zich, op zoek naar avontuur. Zonder bezittingen, weg van de valkuilen van de moderne wereld, probeert hij zijn weg te vinden in de wildernis van Alaska. Wil je de film zien? Klik dan hier.

On bended knee is no way to be free
Lifting up an empty cup I ask silently
That all my destinations will accept the one that’s me
So I can breath11). Queen – I Want To Break Free

Waar je ook maar los van wilt komen in 2021, dit nummer van Queen helpt je om in de stemming te komen. Volume op 10 en meebleren maar! Grappig feitje, het nummer is ook nog eens 500 miljoen keer gestreamd op Youtube. I rest my case!

I want to break free
I want to break free
I want to break free from your lies
You’re so self satisfied I don’t need you
I’ve got to break free
God knows, God knows I want to break free12). Lenny Kravitz – Fly Away

Wegvliegen van iets kan altijd. Daar hoef je niet eens het vliegtuig voor te pakken. Als jij iets niet meer wilt dan hoef je alleen maar nee te zeggen. Tegelijkertijd zeg je dan ja tegen jezelf. Hoe lekker is dat. Dus waar zeg jij vandaag nog nee tegen? Oh en toeval of niet. Dit nummer staat op het album van Lenny Kravitz dat als titel 5 heeft.

I want to get away
I want to fly away
Yeah, yeah, yeah13). Ultra Naté – Free

De Australische Bronnie Ware begeleidde jarenlang mensen tijdens de laatste periode in hun leven. Wanneer zij met hen sprak over wat zij anders hadden willen doen in hun leven of wat zij betreurden, dan kwamen telkens dezelfde thema’s op. Ze besloot deze thema’s op te schrijven in haar boek ‘The Top Five Regrets of the Dying’. Op nummer 1 staat deze spijtbetuiging:

Had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waarin ik trouw was aan mijzelf, niet het leven wat anderen van me verwachtten.

Met deze gedachte mag je van mij het nummer Free van Ultra Naté op repeat zetten. Je hebt maar 1 leven, maak er je allermooiste leven van. Benut de energie van 2021 om te doen wat JIJ wilt. 

Cos you’re free to do
What you want to do
You’ve gotta live a your life
Do what you want to do
Do what you want
Do what you wanna do
Do what you want
Do what you wanna do
Do what you want
Do what you wanna do14). Madonna – Holiday

2020 had een vrij serieuze energie in zich. Ik schreef daar in mijn blog eind 2019 al over. Het zou geen makkelijk jaar worden.

Maar gelukkig ligt die tijd achter ons. 2021 heeft een veel vrolijkere energie. Neem zodra het kan een break, vakantie of ga een dagje weg. Zo kun je spanningen even loslaten en de nare tijden vergeten. Aldus Madonna…

Everybody spread the word
We’re gonna have a celebration
All across the world
In every nation
It’s time for the good times
Forget about the bad times, oh yeah
One day to come together
Can release the pressure
We need a holiday15). Incognito – Don’t You Worry ‘Bout A Thing

Veranderingen zijn niet altijd even makkelijk. Je laat iets vertrouwds achter en je hebt geen idee wat de toekomst brengt. Maar is dat ergens niet magisch mooi? Niet wetende wat je te wachten staat, maar er sowieso rijker van worden? Want naast je ervaringen houd je er misschien ook nog wel geld of vrienden aan over! Maak je niet druk, Incognito zong er al over.

Everybody needs a change
A chance to check out the new
You’re the only one who see
The changes you take yourself through
Don’t you worry ‘bout a thing
Don’t you worry ‘bout a thing16). Pharrell Willimans – Freedom

Weet je wat het meest gegeven antwoord is op de vraag waarom iemand voor zichzelf begint? Vrijheid.

En nu ga ik misschien even de vinger op de zere plek leggen (tsja ik ben een Handcoach of niet:)), maar van vrijheid is nou niet echt sprake. Zeker niet in de beginjaren. Het is keihard buffelen en niet opgeven. Succes komt niet vanzelf. Er zijn misschien een handjevol ondernemers waarbij het vanaf dag 1 meteen helemaal ge-wel-dig is, alleen is dat eerder een uitzondering op de regel dan een standaard gegeven.

Daarom ook maar eens de vraag wat vrijheid precies voor jou betekent. Hoe resoneert dit in jouw leven? Besef dat vrijheid op vele manieren geïnterpreteerd kan worden en dat ware vrijheid eerder zit in alledaagse dingen mogen ervaren. Luister maar eens naar de tekst van Pharrel Williams.

When a baby first breathes
When night sees sunrise
When the whale hunts in the sea
When man recognizes
Freedom!
Freedom!
Freedom!
Freedom
Freedom
Breathe in17). Lost Frequencies – Sky Is The Limit

Op social media zie je vaak een perfect beeld van iemand. Tijdens het vastgelegde moment klopt alles. Alleen zie je niet wat iemand heeft moeten doen om daar te komen waar hij of zij nu is.

Op mijn eigen Instagramaccount laat ik een zo eerlijk mogelijk beeld zien, maar zelfs ik deel niet alles. Voornamelijk omdat ik gewoonweg geen geduld heb, iets met veel vuur en korte vingers:).

Neemt niet weg dat dingen mij vaak genoeg bloed, zweet en tranen kosten. Ik wil er maar mee zeggen dat niemand perfect is. En dat dit jou bovenal niet moet weerhouden om iets op jouw eigen manier te bereiken in het leven. Niet voor niets is mijn motto: ‘Je hebt goud in handen‘. Go for it en al helemaal in 2021!

The sky is the limit
Just wait for falling stars
I know that you want it
It’s right there where you are
We can make it happen
This is where we start
Cause nobody’s perfect
We all have our scars18). Lady Gaga – Free Woman

Als je begint aan iets nieuws start je altijd op 0. Alsof Nikkietutorials meteen miljoenen views op haar Youtube account had. En Ronaldo kon vanaf geboorte toch ook niet direct voetballen hoor. En Lady Gaga mag dan geboren zijn met een strot van goud, ze heeft wel noten moeten leren spelen. Zie de dingen wat meer in perspectief, en laat niets je weerhouden om die verandering door te voeren. Overigens is sowieso de documentaire Five Foot Two van Lady Gaga op Netflix een aanrader om te kijken.

I say that I want it, want it (Be free)
Don’t fight it, fight it
But if I’m gonna go for it
I’ll remember that, that
I say that I want it, want it (Be free)
Don’t fight it, fight it
But if I’m gonna go for it
I’ll remember that, that I19). Jennifer Hudson – I am changing

Verandering vraagt moed en doorzettingsvermogen. En dat is niet altijd even makkelijk. Dus maak het je jezelf niet moeilijker dan het misschien al is. Vraag de hulp die je nodig hebt en verander in de betere versie van jezelf.

I am changing
Trying every way I can
I am changing
I’ll be better than I am
But I need a friend
To help me start
All over again20). Iris Penning – Liever vieze voeten

Hoewel je bij de titel zou kunnen denken aan een of andere skihut-hit (althans dat had ik wel), is dit juist een heel fijn liedje.

De tekst omvat het levensmotto van zangeres Iris Penning. Ze zegt daar zelf over: “Ik zing altijd op de fiets. Soms kijken mensen me raar aan, maar meestal worden ze er vrolijk van. Ik voer mijn impulsen gewoon uit; ik spring in een gracht en ik dans heel slecht, maar wel met volle overtuiging. Mensen zijn geneigd om zich in te houden omdat ze bang zijn vreemd over te komen. De lol die je eraan beleeft is altijd veel meer waard dan dat. Daar gaat dit lied over.”

Laat daarom de tekst goed op je inwerken…

Want je kan beter kinds blijven leven
 en doen alsof je je nergens voor schaamt
Je kan beter klein blijven kijken
 dan denken aan wat je allemaal uitstraalt21). De Leeuwenkoning – Hakuna Matata

De playlist sluit ik graag af met een kinderlijk eenvoudig nummer, maar wel één met de allerbeste boodschap. Zorg dat je geniet in 2021!

Hakuna matata 
 Allee ge hebt het of nie
 Hakuna matata 
 ’t is maar hoe ge t ziet
ge hebt geen zorgen 
 zorg maar dat ge geniet
 ’t is een theorie
 filosofie, hakuna matataOp jouw playlist in 2021

Welk nummer mag er niet in jouw playlist voor 2021 ontbreken? Of heb je misschien nog een waardevolle toevoeging? Overigens kun je hier op Spotify de hele playlist beluisteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn blogs, cursussen, boeken en de podcast inspireren!
Thea
Door

Thea

op 16 Dec 2020

Fijne lijst! Hier durf ik wel een sprong mee te maken...

dehandcoach
Door

dehandcoach

op 17 Dec 2020

Ah super om te horen Thea, op naar die sprong in 2021!

Maya
Door

Maya

op 24 Dec 2020

Heerlijke nummers! Welke ik ook heel fijn en goed vind is 'I'm Free' van The Soup Dragons. Ze zingen o.a.: 'Don't be afraid of your freedom!' Genieten van al deze nummers en zo 2021 in te gaan. Dank je!

dehandcoach
Door

dehandcoach

op 24 Dec 2020

Leuk om te horen Maya, mooie toevoeging ook. Zeker die zin is zeer passend bij 2021. Maak er een mooi jaar van!

Reactie plaatsen