De retrogrades van mei: Saturnus, Venus en Jupiter
14 mei 2020 
2 min. leestijd

De retrogrades van mei: Saturnus, Venus en Jupiter

Deze week lopen er maar liefst 3 planeten retrograde. Saturnus, Venus en Jupiter. Een planeet in retrograde betekent dat de planeet vertraagt en tot rust komt. En dit kan effect hebben op jouw innerlijke gevoelswereld. De behoefte om dingen uit te zoeken en te herzien zal groter zijn komende periode.

Van 11 mei tot 29 september loopt Saturnus retrograde. Saturnus is de planeet van de structuur. Verantwoordelijkheid is het meest centrale thema. Maar tijd, karma en het verleden spelen ook een belangrijke rol. Je zou kunnen zeggen dat wanneer Saturnus in retrograde loopt, karmische schulden worden opgelost door het verleden te mengen met het heden en de toekomst.

Vraag jezelf daarom deze periode af of jij de volledige verantwoordelijkheid over je leven in eigen hand neemt. Misschien zijn er wel onverwerkte zaken die vandaag de dag nog steeds een rol in jouw leven spelen. Je kunt niet vooruit als je deze ‘last’ nog met je meedraagt. Onthoud dat Saturnus in feite een wijze leraar is. Je krijgt net zo vaak een les te leren, totdat je doorhebt waar het daadwerkelijk omgaat. Dat is zeker niet altijd even makkelijk, maar onthoud dat Saturnus jou eerlijk zal bonen voor al jouw harde inspanningen.

Overigens is deze energie dit jaar extra voelbaar doordat het jaar 2020 an sich ook vraagt om het nemen van verantwoordelijkheid. Dus als jij voelt dat je iets hebt uit te werken, doe het dan zeker nú!


Planeet Venus is verbonden met thema’s als schoonheid, harmonie, relaties én ook financiën. Van 13 mei tot 25 juni loopt Venus retrograde. Omdat de planeet zo dicht bij de zon en de aarde staat is de retrograde voor velen sterk voelbaar. Deze periode vraagt jou om jezelf af te vragen van wie je houdt, wat je waardeert in het leven en hoe jouw relatie met geld is.


Jupiter loopt van 14 mei tot 13 september retrograde. Van alle planeten die retrograde kunnen lopen, is Jupiter de meest gunstige. Het is zelfs iets waar je naar uit zou mogen kijken. Jupiter is namelijk een enorme ‘feel-good’ planeet. Een soort van grote weldoener. De energie tijdens de retrograde van Jupiter hebben effect op de thema’s expansie, overvloed en kansen.

Tijdens deze periode ben je vaak gemotiveerder naar een diepere betekenis te zoeken. Is jouw waarheid wel echt jouw waarheid? Wat wil je in het leven? Waar wil je naar toe? De stilstand van Jupiter zorgt ervoor dat je jezelf in heroverweging neemt. En juist de positieve energie zorgt ervoor dat je eerder uit je comfortzone zal durven stappen. Juist hierin zit de groei. Niet voor niets het belangrijkste thema van Jupiter.

Je zou dus kunnen zeggen dat de periode van reflectie tijdens Jupiter retrograde zorgt dat je een spirituele groei doormaakt en jezelf zo klaar maakt voor de toekomst.

Bijzonder is overigens de datum van de Jupiter retrograde. De 5 is dubbel vertegenwoordigt. (1+4=5 en de maand mei is de vijfde maand). Het getal 5 heeft betrekking op communicatie. Sta daarom goed stil bij hoe je communicatie is (geweest) met anderen. Blijf in alles wat je wilt heel zuiver en eerlijk naar anderen, zo krijg je wat je daadwerkelijk verlangt.


Overige planeten in retrograde 

Ben je benieuwd naar meer informatie over retrogrades en wanneer de overige planeten retrograde lopen? Lees dan dan in deze blog meer daarover.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en als expert in handleeskunde reik ik jou graag de juiste inzichten zodat je vanuit een rotsvast vertrouwen beslissingen maakt. Wil jij meer innerlijke rust, plezier en succes ervaren? Laat je dan inspireren door middel van mijn blogs, cursussen, boeken en de podcast!
Reactie plaatsen