Wat betekent spiritualiteit
28 november 2021 
2 min. leestijd

Wat betekent spiritualiteit

Spiritualiteit heeft een vrij ruime betekenis. Laat het woord vallen en iedereen heeft er wel een mening over. Zweverig vindt de één, vage shit vindt de ander en een enkeling vind het interessant. Er hangt nogal een zweem van mysterie omheen. Als ik zeg dat ik handen lees, dan zie ik mensen al direct hun wenkbrauwen fronsen. Ik hoor ze denken: “oh ben je er zo één”. Maar wat betekent spiritualiteit precies?

Betekenis spiritualiteit

Spiritualiteit is een breed begrip. En doordat het niet tastbaar is of wetenschappelijk kan worden aangetoond, is het een lastig te definiëren iets. Want wat betekent spiritualiteit nou precies? 

Het woord spiritualiteit is ontleend aan het Latijnse woord spiritus dat geest betekent. Sla je er de Dikke van Dale op na dan betekent spiritueel:

spi·ri·tu·eel (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

1. de geest, het niet-stoffelijke betreffend

2. (van personen) openstaand voor alles wat met religie en metafysica te maken heeft


En volgens het Nederlands Woordenboek betekent spiritualiteit:

de spiritualiteit zelfstandig naamwoord (v.)

Iets dat op het geestelijke gericht is

Voorbeelden:

‘een centrum voor spiritualiteit op een stille plek in de stad’

‘verhalen, gedichten en spreuken op het gebied van spiritualiteit en mystiek’

‘vrij zijn van het materiële is het kenmerk van ware spiritualiteit’


Spiritualiteit als invulling aan jouw leven

Spiritualiteit gaat er met name om dat je jezelf vrij kunt maken van je geest, zodat je je bewust kunt worden van zaken die voor jou van belang zijn. 

In de breedste zin van het woord komt spiritualiteit neer op zingeving. Het bewust worden van je eigen behoeften en daar vervolgens naar handelen. Zeg maar je zielsverlangens. Of wat meer in het hier-en-nu gezegd: de invulling die je geeft aan jouw leven. Hoe bewuster je bent van jouw drijfveren, hoe makkelijker het wordt het leven naar jouw hand te zetten. 

Veelal gaat dit gepaard met vragen als: “Wat is de reden van mijn bestaan? “Welk doel heb ik hier op aarde?” of “Hoe geef ik mijn leven een zo waardevol mogelijke invulling?”.

In mijn ogen kan het niet anders of iedereen is wel een tikkeltje spiritueel, want wie is er vandaag de dag niet bezig met de antwoorden op deze vragen? 


Spiritualiteit als bewustzijnstool

Ik ben er dan ook een voorstander van om spiritualiteit anders te benaderen. Ik zie spiritualiteit veel meer als een tool om je bewust te worden van jezelf en je eigen behoeften en verlangens. Hierdoor sta je veel steviger in je schoenen en kun je zelfbewuster de toekomst tegemoet treden. In feite zet je hierdoor de toekomst naar je hand, zonder dat spiritualiteit een toekomstvoorspelling hoeft te zijn. Wil je hier meer over lezen? Download dan hier mijn GRATIS E-book over 'Spiritualiteit voor zakelijke groei'. Een ware must als je vanuit een natuurlijke flow meer succes, plezier en innerlijke rust op werkgebied wilt ervaren.


Hoe zit dat bij jou?

Ik ben wel benieuwd. Hoe kijk jij tegen spiritualiteit aan? En doe je er ook iets mee? Laat het weten in een reactie, ik ben benieuwd! Overigens hebben al eens de luisteraars van mijn podcast een reactie gegeven op deze vraag. Een aanrader om hier eens naar te luisteren en je zo te laten inspireren meer met spiritualiteit te doen. 

Over de schrijver
Als expert in praktische spiritualiteit laat De Handcoach zien hoe je spiritualiteit in je business kunt benutten. Wil jij meer innerlijke rust, plezier en succes ervaren? Laat je dan inspireren door middel van blogs, cursussen, masterclasses en de podcast!
Reactie plaatsen