Selfcare in de herfst
26 september 2019 
2 min. leestijd

Selfcare in de herfst

Afgelopen week is de herfst begonnen. Het herfstseizoen hoort bij element aarde. De herfst is een periode waarin de energie zich naar binnen keert. In de natuur trekken de sapstromen zich terug met als gevolg vallende bladeren op de grond. Ook het aantal zonne-uren op een dag neemt af. Het wordt ’s avonds eerder donker en ’s ochtends duurt het langer tot het licht wordt. Datgene wat in de natuur plaatsvindt, gebeurt ook in het lichaam. Daarom een paar fijne selfcare herfsttips ter ondersteuning in het herfstseizoen.


Beoefen zachte yogahoudingen

In het herfstseizoen komt je lichaam meer en meer in ruststand. Het is echt een seizoen om te vertragen. Pas je inspanningen daarom aan. Yoga is nu ideaal om te beoefenen. Zo voorkom je pijnlijke gewrichten en een onrustige geest. Buiten kan het waaien en stormen, van binnen voel je je door zachte yogahoudingen kalm en vredig.


Voetmassage voor het slapen

Voor een goede doorbloeding en om koude voeten tegen te gaan kun je je voeten masseren met een fijne olie. Gebruik een basisolie als b.v. jojoba en voeg daar als je wilt een druppeltje essentiële lavendelolie aan toe. Als je dit doet voor het slapen gaan zal je slapen als een ware sleeping beauty.


Verwarmende voeding

Aangezien het buiten steeds kouder wordt is het belangrijk jezelf te verwarmen. Warme voeding als soepen, stampotten en stoofschotels zijn de gerechten die je nu het beste kunt eten. Ik moet alleen eerlijk bekennen dat ik stampotten echt gruwelijk vies vindt. Ben zo Hollands als wat, maar aardappelen krijg ik echt niet weg. Echter gaat het een stuk beter sinds ik zoete aardappel heb ontdekt. Je kunt mij tegenwoordig wakker maken voor een stamppotje van zoete aardappel, zuurkool en spek. Jummie!


Maak een boswandeling

Trek de natuur in en maak een fijne boswandeling. Het bos is nu echt een fijne omgeving om in te bewegen. Prikkel al je zintuigen. Kijk met je ogen en laat je verwonderen, ruik de frisse boslucht, hoor welke geluiden je kunt waarnemen en voel dat wat er is. In je lichaam en om je heen.


Zet je telefoon uit

Een digital detox is helemaal zo gek nog niet in de herfst. De herfst is geen periode van 24/7 aanstaan. Sowieso zal ik altijd al aanraden de meldingen van social media op je telefoon uit te zetten. Bepaal zelf wanneer je geprikkeld wilt worden door berichten van buitenaf. Daarbovenop is een telefoonloosuurtje an sich ook van harte aan te bevelen. De bomen gaan in feite even op stil, waarom jij dan ook niet?


Smeer jezelf in

Net zoals de blaadjes van de bomen vallen door droogte, kan jouw lichaam ook wat droger aanvoelen in de herfst. Smeer jezelf daarom na het douchen rijkelijk in met een voedende bodycrème. Houd je van een geurtje? Ga dan in de herfst voor vanille. Deze geur versterkt gevoelens als blijdschap en ontspanning.


Thee

Even lekker ontspannen met een kopje thee? Deze verse variant is in deze herfstperiode echt heel fijn. Neem een stukje sinaasappel, prik daar een kruidnagel in en combineer met een stukje kaneel. Verse gemberthee is natuurlijk ook heel lekker nu.

Over de schrijver
Als expert in praktische spiritualiteit laat De Handcoach zien hoe je spiritualiteit in je dagelijks leven kunt toepassen. Want juist door open te staan voor het onbekende kom je bijzonder genoeg dichter bij jezelf. Wil jij meer innerlijke rust, plezier en succes in je leven ervaren? Laat je dan inspireren door middel van e-books, cursussen, masterclasses, events, blogs, video's en de podcast!
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down