Je bent zoals je denkt: succes creëren vanuit overvloed
02 december 2021 
7 min. leestijd

Je bent zoals je denkt: succes creëren vanuit overvloed

Ik ben sterk van mening dat je je eigen succes en rijkdom in de weg kan zitten als je gefocust bent op tekorten. Angst om niet genoeg te hebben zorgt er ironisch genoeg voor dat je juist niet genoeg hebt. Aan de andere kant vind ik het ook belangrijk om oog en oor te hebben voor mensen die deze energetische balans nog niet snappen. Iets waar ik in deze blog uitgebreider op in ga. 

Laatst las ik het boek Je bent zoals je denkt van Michael Pilarczyk. In feite bestaat dit boek uit de vertalingen A Man Thinketh van James Allen (1903) en The Science of Getting Rich van Wallace D. Wattles (1910), aangevuld met Michael zijn eigen visies.

Sowieso vond ik het fascinerend om te lezen dat men ruim 100 jaar geleden al veel wijsheid in pacht had. Het boek bevat ook vele spirituele kennis, zonder het als spiritualiteit te benoemen. Vooral het tweede gedeelte van het boek vond ik interessant. Hierin stonden een aantal tips vermeld hoe je 'rijk' kunt worden. Zo is het belangrijk zo min mogelijk nieuws tot je te nemen. Zeker als het gaat om problematiek in andere landen. Je bent als persoon te klein om hier invloed op uit te oefenen, dus is het energetisch zonde je daarmee bezig te houden.

Ook is het raadzaam nooit meer over geldproblemen te praten als je die in het verleden hebt gehad. Dat is geweest en het gaat om het nu. Door hier over te blijven communiceren, blijf je in die energie 'hangen'. Om dezelfde reden kun je ook maar beter mensen met geldproblemen uit de weg gaan.

Bij die laatste tip had ik het moeilijk. Wat maar weinig mensen weten is dat ik in mijn vrije tijd wel eens mensen met geldproblemen adviseer. En enige tijd geleden stonden mijn nekharen overeind van frustratie. Degene die ik hielp vroeg vrijwillig budgetbeheer aan. De schulden vielen mee, en de hoop was om via budgetbeheer erger te voorkomen. Ik neem aan dat je begrijpt dat het weekbudget van deze persoon vrij karig was.

Bij het overnemen van budgetbeheer was er gekozen voor betalingen via acceptgiro's. Hopeloos ouderwets als je het mij vraagt en daarbij vragen veel instanties extra geld om op deze wijze te kunnen betalen. Ik begreep dan ook niet zo goed waarom deze werkwijze werd gehanteerd. De dame van budgetbeheer begreep op haar beurt niet zo goed waarom ik me zo druk maakte om deze werkwijze. Zo deden ze het altijd en het was de bedoeling eerst rust te creëren voor de cliënt voordat automatische incasso kon worden ingesteld.

“Huh, wacht ff hoor.” Rust voor de cliënt? Je pakt (in mijn ogen onnodig) €15,- van het karige maandbudget weg door deze omslachtige werkwijze, die bovendien niet eens nodig is. Want waarom niet meteen kiezen voor automatische incasso? Ook was het niet mogelijk om op maandag een weekbudget te ontvangen. Deze dame werkte niet op vrijdag. Dus het weekbudget kon of vrijdag of dinsdag worden ontvangen. En dat zeg je dan dus tegen iemand die zeer slecht met geld om kan gaan.

Geen idee of het komt door mijn kritische sterrenbeeld Maagd, mijn vele vuur op mijn vingertoppen of mijn numerologische leiderschapsskills, maar ik besloot zelf de touwtjes in handen te nemen. Andere rekening aangevraagd, met de cliënt in een uurtje elke instantie opgebeld over deze nieuwe rekening en het vrij te geven weekbudget automatisch ingesteld. Echt hoe moeilijk kan het zijn?!

Toen ik dit verhaal met iemand deelde die bij de gemeente werkt kwam ik erachter dat deze werkwijze ontstaat vanwege urenverantwoording. Het budgetbeheer wordt vergoed vanuit gemeentegeld en om dit geld te ontvangen moet worden aangetoond hoeveel werk ervoor wordt verricht. Dat uurtje bellen is inderdaad heel makkelijk, maar volgens de gemeente niet genoeg om subsidie voor te ontvangen. Ergens fijn dat ik nu weet waarom de dame van budgetbeheer haar werkwijze verdedigt, toch voelt het onbevredigend en heel krom. Op deze manier houden we instanties en het probleem ‘in leven’, terwijl een oplossing voorhanden ligt.  

Een vriendin die ik hierover sprak snapte ook niet helemaal waarom ik mij hier zo druk om kon maken. Zij is van mening dat iedereen zijn of haar stinkende best doet. Zo ook de dame van budgetbeheer. Ze vroeg me waarom ik niet kon inzien dat deze dame in haar ogen het beste met de cliënt voorheeft. Een goede en terechte vraag. Het liet mij inderdaad inzien dat ik misschien iets te hard had geoordeeld. Ik gok dat ik mij er zo druk om maak omdat ik zelf in armoede ben opgegroeid. Hierdoor weet ik hoe 'zwaar' een euro kan wegen.

Met de gedachte van het boek Je bent zoals je denkt in mijn achterhoofd vroeg ik aan de lezers van mijn nieuwsbrief hoe zij hier tegenaan kijken. Is het zo dat ik mijn eigen succes in de weg zit door mij druk te maken over dit soort zaken? Want ergens is het voor mij een kleine moeite om mensen met geldproblemen te helpen. De antwoorden van de lezers verrasten mij positief en lieten mij inzien dat deze hulp eerder een teken van overvloed is. Mits ik mezelf hierbij niet in de weg zit.

Zo gaf Sonja aan dat het denken tussen rijk en armoede ervoor zorgt dat je iets in jezelf blokkeert. Natuurlijk is er wel sprake van rijk en armoede, maar het is beter om te zien dat er voor iedereen overvloed is weggelegd. Zolang ik hulp bied vanuit mijn eigen overvloed zal ik mijn succes niet in de weg zitten. Sterker nog, de boodschap wordt alleen maar grootser verspreid. 

Natalie gaf als voormalig hulpbehoevende aan veel steun te hebben ervaren van de mensen die haar geholpen hebben. Zonder hun hulp had ze nooit uit haar ‘shit’ kunnen komen. Tegelijkertijd geeft zij aan dat het voor de gever belangrijk is om je energetisch af te sluiten. Het is niet de bedoeling de problemen over te nemen, wel kun je van advies voorzien. Iets waar zowel de ander als jij een rijker mens van kunnen worden. Ze omschreef deze hulp mooi als: 'we rise by lifting others'.

Wasantha heeft hier zelfs haar missie van gemaakt. Haar jeugd is niet makkelijk geweest, en in plaats van zichzelf hier slachtoffer van te maken is ze op eigen houtje gaan werken aan een betere toekomst. Met succes! Haar droom is om een diversiteitsprogramma op te zetten voor scholieren met dezelfde achtergrond. Om zo te laten zien dat het niet uitmaakt waar je wieg staat, voor iedereen is het mogelijk er iets van te maken. Wel met de kanttekening dat het geen dagtaak moet worden en positieve energie moet opleveren.

Overigens wil ik zelf ook wel eens gastcolleges aan scholieren geven. Het opgroeien in armoede zorgde ervoor dat men op de basisschool geen hoge pet van mijn toekomstkansen op had. “Uit het milieu waar Melissa vandaan komt zal het niet makkelijk worden carrière te maken, toch is iets als hoofdcaissière wel mogelijk.” Ik ben blij dat mijn moeder mij altijd heeft gestimuleerd om door te studeren. 

Marjolein schreef ook graag te willen geven aan anderen, maar tegelijkertijd bang is zelf succesvol te zijn en uit te stralen. Want kun je delen op social media dat je in een sterren restaurant aan het eten bent, terwijl je weet dat een ander nog geen droog brood kan kopen? En daar zit volgens Barbara de crux. Want dit is een gedachte uit tekort. Hoezo mag jij niet succesvoller zijn dan een ander? Dat is niet waar het om gaat. Juist door aan anderen te geven zal het universum jou daar ook voor belonen. Deeprak Chopra zegt niet voor niets: “If you want something, give it.” En hoe succesvoller jij bent, hoe meer je kunt geven. 

En zo waren er nog veel meer reacties van dezelfde strekking. Toch wil ik afsluiten met de waardevolle tip die ik van Erik kreeg: “veel mensen die hun leven in alle andere opzichten goed inrichten, blijven arm door hun gebrek aan dankbaarheid.” 

Het hoeft dus niet zo te zijn dat je je eigen succes in de weg zit als je anderen met financiële problemen helpt. Zolang je de problemen daar laat waar ze horen en ze benadert vanuit overvloed is er niets aan de hand. Wees ook dankbaar voor al datgene wat er al is. Juist door anderen te helpen zal je inzien hoe goed jij het eigenlijk wel niet hebt. Denk daarom niet in tekorten, maar in al het moois dat jij aan de wereld kunt bieden en tegelijkertijd de wereld te bieden heeft. Iets wat gezien de jaarenergie van 2022 regelmatig naar voren zal komen. Laat deze blog je daarom inspireren om in 2022 ware overvloed te verspreiden.

En interessant als je in een reactie op deze blog jouw visie op succes met mij wilt delen. Zo inspireer je niet alleen mij, ook vast en zeker anderen! 

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en als expert in handleeskunde reik ik jou graag de juiste inzichten zodat je vanuit een rotsvast vertrouwen beslissingen maakt. Wil jij meer innerlijke rust, plezier en succes ervaren? Laat je dan inspireren door middel van mijn blogs, cursussen, boeken en de podcast!
Reactie plaatsen