Gouden tip bij goede voornemens
05 december 2020 
2 min. leestijd

Gouden tip bij goede voornemens

Het is bijna 1 januari. Een moment dat volgens de statistieken ongeveer 80% van de bevolking goede voornemens maakt. En waarvan maar liefst 90% de goede voornemens niet volhoudt, aldus hoogleraar neuropsychologie André Aleman van de Rijksuniversiteit Groningen in Dagblad van het Noorden.

Waarom goede voornemens vaak niet slagen

De belangrijkste reden waarom goede voornemens niet slagen zijn automatisch ingesleten gedragspatronen. Van die dingen waar je helemaal niet zo bewust bij stilstaat, maar wel elke dag opnieuw uitvoert. Een simpel voorbeeld is het poetsen van je tanden. En daar is helemaal niets mis mee, sterker nog; het wordt van harte aanbevolen! Maar zijn bijvoorbeeld die 6 koppen koffie, altijd vla na het eten of op zaterdag een punt appeltaart dat ook?

Op 1 januari is vaak de intentie om het vanaf nu helemaal anders te doen. Maar de kracht zit hem in het aanpassen van deze gewoonten. Want 6 koppen koffie kunnen ook 3 koppen koffie en 3 glazen water worden, na het eten kun je overgaan op een stuk fruit en de taart op zaterdag kan vervangen worden door een gezonder alternatief.

Persoonlijk jaargetal als tool bij goede voornemens

Daarbij is het raadzaam realistische en haalbare doelen te stellen. Doelen die écht bij jou passen. En daarvoor biedt het persoonlijk jaargetal uitkomst. Het getal wordt berekend door gebruik te maken van eeuwenoude numerologische kennis. Pythagoras ontdekte in de 6e eeuw voor Christus dat bepaalde getallen niet alleen een kwantiteit, maar ook een kwaliteit bezitten. Zijn studie liet zien dat iedereen rond zijn of haar verjaardag elk jaar een ander thema met zich mee krijgt. Dit thema laat als het ware de kansen en mogelijkheden van het nieuwe levensjaar zien.

Door het persoonlijk jaargetal uit te rekenen is te ontdekken waar de gerichte aandacht naar uit mag gaan. Iets wat het slagen van goede voornemens enorm zal doen toenemen. Want als het een jaar is waarin persoonlijk leiderschap centraal staat, wordt het tijd om zaken te gaan ‘ownen’. Maar het kan ook zo zijn dat het juist beter is de focus te verleggen naar het bouwen van een stabiele basis. Dan is het raadzaam om de financiën eens onder de loep te nemen. En dan zijn er nog jaren waarin thema’s als persoonlijke ontwikkeling, verdieping en afronding centraal staan.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het persoonlijk jaargetal enorm veel houvast geeft. Vaak voel je dat je ergens klaar voor bent, het persoonlijk jaargetal laat je zien waarin precies. Overigens hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat je wacht met goede voornemens tot 1 januari of wanneer je jarig bent. In feite is elke dag ideaal om een nieuwe start in iets te maken. Echter is het wel vele malen makkelijker bepaalde thema’s uit te werken als die samenhangen met je persoonlijk jaargetal.

Reken jouw persoonlijk jaargetal uit

Wil je jouw goede voornemens écht laten slagen? Ontdek dan in mijn masterclass welk persoonlijk jaargetal voor jou van toepassing is. Hierdoor kom je erachter waar jouw focus komend jaar naar uit mag gaan. Mijn advies is om je doelen, wensen en intenties af te stemmen op jouw persoonlijk jaargetal. Klik hier voor de masterclass.

Over de schrijver
Mijn naam is Melissa Kamstra en door handleeskunde te combineren met positieve psychologie heb ik al honderden mensen geholpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Toch kan ik mij goed voorstellen dat handlezen tal van vragen oproept. Daarom deel ik op mijn nuchtere en enthousiaste wijze meer over dit boeiende onderwerp. Succes en groei heb je zelf in de hand. Benieuwd hoe? Laat je dan door middel van mijn blogs, cursussen, boeken en de podcast inspireren!
Reactie plaatsen