13 Manen kalender
Volgens Maya-kenner José Argüelles, de hogepriester van de new age, gaat vandaag de nieuwe jaarkalender in. Op 26 juli begeeft de zon zich samen met ster Sirius op hetzelfde moment aan de horizon. Sirius is verreweg de helderste ster aan de hemel. Egyptenaren associëren de ster met Isis, de godin van de vruchtbaarheid. Dit bijzondere moment in de sterrenhemel staat voor een nieuw begin.
13 Manen kalender
De 13 Manen kalender is gebaseerd op de beweging van de aarde om de zon, maar ook op de beweging van de maan, en op de beweging van de sterren. Het is daarom een kalender die zich baseert op de meest natuurlijke flow van de natuur. Vandaar ook dat de 13 Manen kalender ‘de kalender van de natuurlijke tijd’ wordt genoemd.
Een maancyclus bestaat volgende de 13 Manen kalender uit 28 dagen, waarvan er 4 belangrijke maanfases zijn te onderscheiden. Nieuwemaan, eerste kwartier, vollemaan en laatste kwartier. Elke maanfase duurt exact 7 dagen.
Als je ervan uitgaat dat een maancyclus bestaat uit 28 dagen en een jaar uit 365 dagen, dan kom je voor een heel jaar uit op 13 manen.
28*13 = 364 dagen
Extra bijzonder gegeven is het volgende rekenvoorbeeld. Een seizoen bestaat uit 13 weken, wat opgeteld 91 dagen beslaat. 13 X 7 maakt 91. En als je 1 t-m 13 bij elkaar optelt komt je ook uit op 91. Voor de aanhangers van de 13 Manen kalender een extra bewijs dat deze kalender de meest natuurlijke kalender is.
Dag buiten de tijd
Echter ontbreekt er een dag in de 13 Manen kalender. 25 juli valt zeg maar buiten de boot. Volgens de 13 Manen kalender is dit een dag die buiten de tijd valt. Deze dag wordt benut om het oude jaar los te laten en intenties voor het nieuwe jaar te vieren. Iets wat overigens wereldwijd gebeurt. Zo zijn er festivals in Japan en Uruguay speciaal voor ‘De dag buiten de tijd’.
Gregoriaanse kalender
Ons huidige kalendersysteem wordt de Gregoriaanse kalender genoemd. Het was paus Gregorius XIII die dit kalendersysteem in 1582 invoerde. Deze kalender is eigenlijk weer een hervorming van de nog oudere Romeinse Juliaanse kalender.
Bijzonder weetje, de Juliaanse kalender is vernoemd naar Julius Caesar. Vandaar ook dat de maand juli 31 dagen telt, het hoogst haalbare aantal dagen. Zijn opvolger Caesar Augustus wilde hier niet voor onderdoen en liet de maand augustus ook 31 dagen duren, door de maand februari een dag korter te maken.
In bijna alle landen van de wereld is de Gregoriaanse kalender de officiële kalender waarop de tijd wordt gebaseerd. Echter kunnen aanhangers van de 13 Manen kalender zich hier om meerdere redenen niet in vinden. Zij zien de Gregoriaanse kalender als een kunstmatig systeem. Voor hen is het maar niets om midden in de winter het nieuwe jaar te vieren. Een moment waarop de zon maar weinig aanwezig is laat zaken eerder in duisternis, dan in het licht zetten. Daarnaast is het woord kalender afgeleid van het Latijnse woord ‘kalendaria’ wat kasboek betekent. Hierdoor zien de 13 Manen aanhangers het Gregoriaanse kalendersysteem als een soort van schuldenregister. Elke maand is een maand waarin je belastingen en rekeningen betaalt. De tijd wordt gezien als de waarde die je weggeeft aan anderen.
Verschil tussen kalenders
Het grootste verschil tussen de 13 Manen kalender en de Gregoriaanse kalender is toch wel de maancyclus zelf. Officieel heeft deze exact 7 dagen. Maar doordat wij ons op de Gregoriaanse kalender afstemmen, is de maancyclus daardoor ook anders en telt de maancyclus in ‘ons’ systeem gemiddeld 29,5 dagen.
Overigens heeft de Verenigde Naties in 1961 geprobeerd het huidige kalendersysteem op de schop te gooien en terug te gaan naar de 13 Manen kalender. Dit heeft het Vatican toen stellig tegen gehouden.
Hoe zit dat bij jou?
Hoewel ik wel een enorme voorstander ben van leven met een natuurlijke flow, voelt toch ergens gek genoeg de 13 Manen kalender onnatuurlijk. Ik ga mij in de eerst volgende maancyclus eens meer verdiepen in het meest natuurlijke ritme.
Want ik deel sowieso het gedachtegoed van de 13 Manen kalender. Tijd is hoe je het beleeft en wat je deelt met anderen. Tijd is iets wat van onschatbare waarde is. En met al het geld van de wereld is tijd niet te koop.
En of je nou meer hebt met de Gregoriaanse kalender of de 13 Manen kalender; ik hoop dat je hoe dan ook beseft dat jij de enige bent die jouw eigen tijd kan indelen. Leef daarom volgens je eigen ritme en doe vooral waar jij behoefte aan hebt!
Bron: MayaTzolkin, 13 manen kalender